Scuipati pe roba (de Adrian Ursu)
De cind a scuipat presedintele Romaniei vorba aia cu coruptul pe roba judecatorului care a facut zgirie-nori din Bordei, presa si politica au luat foc. Iarasi e Basescu distrugatorul echidistantei, iar a sarit din atributii, iarasi se da ca stie el mai multe decit oricine din tara asta! A venit apoi si stirea ca judecatorul spagar este, de fapt, un… complet de trei. Aha, e clar, a atacat Justitia in ansamblu!
Pai, cum sa nu-i dai dreptate presedintelui, cind vezi betonul placa de mormint peste parc si milioanele cum zboara spre „investitorul“ Constanda? Ii dai, ca fiecare dintre noi stie cite o poveste cu mafia retrocedarilor, cu filierele de notari, primari, judecatori care improprietaresc pe alese si stramuta hectare cit ai numara pina la o suta de mii de euro. Dupa aceea, daca te uiti si in gura magistratilor, le dai si lor dreptate.
„Fapta clara de calomnie“, au deliberat si au decis procurorii si judecatorii adunati simbata intr-un conclav profesional, dupa ce au analizat ultima acuza prezidentiala. Fara probe etalate public, seful statului se incadreaza perfect in articolul din Codul penal si, in plus, afecteaza prestigiul intregii bresle.
Poate ca asa si este de fapt, probabil ca nu exista dovezi concrete despre felul in care a fost cumparat completul care i-a dat voie lui Constanda sa asfalteze iarba.
Fara indoiala, este iresponsabil sa ataci intreaga justitie din Romania pentru niste cazuri intens mediatizate. Eu insa nu mai am rabdare sa fiu grijuliu, sa menajez imaginea, sa nu generalizez, sa vorbesc cu amortizor. Atitia ani ni s-a tot spus: „Trebuie sa aveti grija“.
Dar de ce doar noi trebuie sa umblam cu menajamente? De ce niciodata magistratii insisi nu au fost in stare sa se ingrijeasca de credibilitatea institutiei? Prima, singura lor preocupare este sa isi acopere coruptii si incompetentii invelindu-i intr-un cocon protector de proceduri si legi. Se pling procurorii si se scandalizeaza presa si poporul ca e cumplit de greu sa te atingi de un ministru sau parlamentar penal. Cine sa se atinga de ei? Procurorii si judecatorii pentru care filtrele de imunitate sint mai dese decit gardurile de la Guantanamo?
Cu ministerul transformat in simplu administrator de sedii, cu CSM-ul populat de personaje santajabile, sint rarisime situatiile in care vreun purtator de roba ajunge sa fie dezbracat si dus in boxa la fel de gol ca orice alt justitiabil. Si chiar si atunci se gasesc suficiente tertipuri specifice meseriei pentru a-i acorda un tratament preferential. Minunat a fost acel exemplu cu inspectorii de la CSM pusi sa dea avize de retinere pentru doi magistrati prinsi cu o dare si luare de mita!
Rezultatul a fost adevarata masura a eficientei sistemului: spaguitul a primit aviz pentru a fi umflat, spaguitorul a scapat neretinut. Ce credibilitate ni se cere sa aparam cind procurori si judecatori de diverse ranguri o violeaza individual sau in grup pe doamna cu balanta pina-i sar talgerele? Avem noi vreo vina ca Justitia a ajuns de ris dupa ce un judecator l-a eliberat pe Omar si un procuror statea apoi la taclale politico-sociale cu fugarul urmarit pe trei continente?
Cit a pierdut din increderea populatiei toata procuratura vazind cum evolua bezmetic stringerea de probe despre marea disparuta Elodia? Ce sperante sa-ti mai pui in stirpirea marii coruptii si a celebrei infractionalitati economico-financiare, cind Tulus, ditamai seful de Parchet, nu stia nici macar la usa carei Camere sa bata dupa Verestoy? Daca nu te gindesti direct la coruptie, macar la prostie ti se duce gindul la vederea sutelor, miilor de dosare returnate pentru banale vicii procedurale, prin care sint facuti scapati cu precizie toti marii infractori.
In timpul ramas liber, cind nu se ocupa nici cu scapatul printre degete al marilor delincventi sau cu acoperirea propriilor colegi, magistratii nu stau degeaba. Lucreaza cu sirg la construirea propriului set de privilegii. Cu tenacitate demna de urale si ovatii, au izbutit sa-si creasca lefurile cu mult peste limitele altor categorii profesionale, ajungind chiar si pina la 4-5 mii de euro.
S-au rupt de sistemul pamintean de pensii si si-au creat propria grila careia i-au adaugat si asistenta medicala speciala. Mai deunazi au mai produs un act normativ prin care si-au alocat cite 800 de euro pe luna, bani de chirie pentru magistratii detasati. Pentru a simplifica lucrurile, probabil ca intr-o zi vom afla ca s-a dat o lege, o HG, un decret, ceva, prin care sa se stipuleze, intr-un aricol unic, ca in Romania nici o lege nu se aplica magistratilor.
De la presedinte la premier, de la CSM la ministri, de la Putere la Opozitie, toata lumea a tratat atit de partizan justitia incit in clipa de fata nu mai exista, paradoxal, nici o voce obiectiva. Nici ca sa o acuze, nici ca sa o apere.