Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00, peste 18 milioane de romani sunt asteptati la urne duminica
Peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt chemati duminica la urne sa isi aleaga presedintele pentru urmatorii cinci ani. In primul tur al alegerilor prezindentiale din acest an, primele care au loc decalat fata de alegerile parlamentare, dupa modificarea Constitutiei din 2003, sunt inscrisi 12 candidati. Alegatorii sunt asteptati, de asemenea, sa decida, prin referendum, daca sunt de acord ca Parlamentul sa aiba o singura Camera si maximum 300 de membri.Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00.
Informatii generale privind scrutinul din 22 noiembrie:
- In ziua alegerilor, votarea incepe la ora 7.00 si se incheie la ora 21.00.
- In cursa pentru Presedintie se afla 12 candidati.
- Numarul persoanelor care au drept de vot este de 18.317.920 de cetateni romani.
- Sunt 41 de circumscriptii electorale la nivel judetean, o circumscriptie la nivelul Capitalei si una care va reprezenta diaspora.
- Au fost organizate 21.706 sectii de votare, dintre care: 18.053 de sectii permanente, 3.359 de sectii speciale, dintre care 71 in unitati sanitare, la care se adauga 294 de sectii in strainatate.
- Au fost tiparite peste 22 de milioane de buletine de vot, dintre care 20.859.123 de buletine pentru sectiile permanente, 1.227.992 de buletine pentru cele speciale si 600.000 pentru sectiile din strainatate.
Potrivit Legii, sistemul electoral folosit pentru alegerea Presedintelui Romaniei este sistemul electoral majoritar, iar modul de scrutin este cel uninominal. Astfel, este ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi pe listele electorale. In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur, care va avea loc pe 6 decembrie. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.
Au drept de vot cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Fiecare alegator voteaza la sectia de votare unde este arondat potrivit domiciliului. Alegatorul care, in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu, voteaza numai la sectiile de votare speciale, constituite, de regula, in gari, autogari, aerogari si in campusurile universitare.
Alegatorul trebuie sa prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Prin act de identitate se intelege: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, iar in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile in ziua votarii.
In cazul in care alegatorii care se afla in imposibilitatea de a vota, aflandu-se in spital sau acasa, acestia pot solicita urna mobila, de la sectia de votare la care sunt arondati, doar daca se afla in localitatea de domiciliu. Sectiile speciale de votare nu beneficiaza de urna mobila.
Campania electorala se incheie in preziua alegerilor, pe 21 noiembrie 2009, ora 7.00. Potrivit Legii pentru alegerea presedintelui, continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei.
Votul pentru presedinte si la referendum se da in acelasi timp, nu se poate reveni la urne
Cetatenii cu drept de vot sunt asteptati duminica sa decida nu numai asupra viitorului presedinte, ci sa decida, prin referendum, daca sunt de acord ca Parlamentent sa aiba o singura Camera si maximum 300 de membri, optiunile se exprima odata, neputand fi posibila o revenire la sectia de votare. Citeste aici conditiile votului la referendum.
Potrivit Legii referendumului acesta este considerat „valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale”, care se ridica la 18.347.397 de persoane. In situatia in care aceasta conditie este indeplinita, cetatenii decid asupra problemei supuse referendumului cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii. Astfel, referendumul poate fi validat daca se prezinta la urne 9.173.699 de alegatori.
Cetatenii care nu domiciliaza in Bucuresti, dar vor sa voteze, au la dispozitie 34 de sectii speciale
Pentru cetatenii care nu au domiciliul in Bucuresti, dar vor sa voteze in Capitala, au fost organizate 34 de sectii speciale de votare, printre locurile alese de Prefectura figurand Gara de Nord, Gara Obor, Facultatea de Drept a Universitatii, caminele din Politehnica si Grozavesti si cateva spitale. In aceste sectii pot vota alegatorii care in ziua alegerilor se afla in Bucuresti sau nu au domiciliul legal in Bucuresti, dupa ce au declarat in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota in acel tur de scrutin. Vezi aici care sunt cele 34 de sectii speciale de vot.
Romanii din strainatate voteaza pe parcursul a 35 de ore, in 294 de sectii de vot
Cei aproape doua milioane de romani cu drept de vot din afara tarii vor putea vota in 294 sectii de votare organizate de MAE in toate colturile lumii si pe parcursul a 35 de ore, ca urmare a decalajelor de fus orar, primii care se vor prezenta la urne fiind cetatenii romani din Noua Zeelanda, sambata seara, iar ultimele urne se vor inchide pe coasta de vest a Statelor Unite, luni dimineata. Citeste aici despre posibilitatea de vot in strainatate.
Votul in sectiile speciale va fi supravegheat si inregistrat video
Votul in sectiile speciale va fi supravegheat la scrutinul din 22 noiembrie si de camere web, care sa poata surprinde si identifica cetatenii care isi exercita dreptul de vot, in momentul in care introduc buletinele in urne. Aceasta masura a fost luata pentru ca, in eventualitatea semnalarii unor fraude electorale, inregistrarile video sa poata fi folosite ca proba in instanta.
Neregulile din ziua votarii pot fi semnalate la 112
Cetatenii vor putea sesiza posibilele fraude electorale prin intermediul sistemului de urgenta 112. Apelurile privind sesizarea unor posibile fraude electorale facute prin intermediul 112 vor fi preluate de personal specializat, astfel incat sa nu fie perturbate solicitarile privind unele situatii de urgenta. De asemenea, incercarile de turism electoral vor fi prevenite prin controale la frontiera si in zonele de risc de Politie si Autoritatea Rutiera.
Sursa: NewsIn