Sari direct la conținut

Ședință extraordinară la Guvern, după o adresă a CNAS: Taxa de 10% pe concediile medicale va fi eliminată și pentru pacienții cu afecțiuni grave și urgențe

HotNews.ro
Sedinta de Guvern, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sedinta de Guvern, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Guvernul va reformula marți, în ședință extraordinară, Ordonanța de Urgență adoptată joia trecută pentru eliminarea plății contribuției de 10% pentru sănătate (CASS) la indemnizațiile acordate pentru anumite concedii medicale. După nemulțumirea asociațiilor de pacienți și a unei adrese a CNAS, Executivul prevede acum că sunt exceptați de la această taxă introdusă în decembrie anul trecut și pacienții cu afecțiuni grave și urgențele medico-chirurgicale.

UPDATE (17:11) Toți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti în continuare cotizația de 10% la asigurările de sănătate din indemnizațiile concediilor medicale, în timp ce restul categoriilor de concedii medicale sunt scutite de la plata acestei cotizații, inclusiv retroactiv pentru concediile medicale în desfășurare de la 1 aprilie, a anunțat marți Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce a reclamat Casa Națională de Asigurări de Sănătate

În nota de fundamentare a proiectului de OUG reformulat se menționează o adresă transmisă de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în care Guvernul este atenționat că sunt mai multe categorii de pacienți afectați de plata contribuției de 10% la indemnizațiile pentru concedii medicale.

„Prin adresa nr. VH2364/08.04.2024, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a precizat că indemnizațiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care suferă de afecțiuni grave, respectiv boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC sau afecțiuni cardiovasculare, persoanele cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico chirurgicale trebuie să fie scutite de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, fiind necesară modificarea dispozițiilor art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015, după cum urmează:

  • ”i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția indemnizațiilor aferente concediilor medicale pentru afecțiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din același act normativ, precum și a celor acordate pentru urgențele medico-chirurgicale;”

În forma inițială ar fi fost scutit de la taxa de 10% doar ingrijitorul pacientului oncologic, nu și pacientul oncologic

Completarea dispozițiilor art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 de mai sus are în vedere categoriile de persoane care suferă de anumite afecțiuni grave, pentru care legiuitorul a instituit norme speciale pentru acordarea concediilor medicale, inclusiv în ceea ce privește durata acestora, precum și situațiile care presupun urgențe medico chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol, se arată în document.

  • „Totodată, această reformulare are în vedere și faptul că prin modificarea inițială ar fi fost scutită de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate doar persoana care îngrijește pacientul oncologic, în detrimentul pacientului oncologic care în continuare ar rămâne obligat la plata acestei contribuții”, se menționează în nota de fundamentare.

Prin aceeași adresă, a fost justificată necesitatea introducerii unei norme tranzitorii pentru aplicarea scutirii de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceste situații, având în vedere că prin noua reglementare urmează să fie afectate raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglementare care nu și-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a noii reglementări, cu următorul cuprins:

” Dispozițiile art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanță de urgență se aplică și pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe.”

HotNews.ro a semnalat cu o zi că CNAS cere clarificări de la Guvern privind categoriile de pacienți exceptați de la plata contribuției de 10%

HotNews.ro a semnalat luni că Ordonanța de urgență adoptată joi de Guvernul Ciolacu pentru a elimina taxa de 10% pe concediile medicale în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienților cu afecțiuni oncologice și în cazurile de urgență întârzie să fie publicată în Monitorul Oficial.

Surse guvernamentale au precizat luni pentru HotNews.ro că CNAS consideră că forma adoptată de Guvern nu definește clar ce categorii de asigurați nu vor mai plăti CASS la concedii medicale.

Ciolacu: Toţi bolnavii cronici urmează să beneficieze de scutirea de la plata contribuţiei sociale pentru concediu medical

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că toate categoriile de bolnavi cronici urmează să beneficieze de scutirea la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical, potrivit Agerpres.

  • „În primul rând, CASS plătim cu toţii, şi eu, şi dumneavoastră şi domnii medici şi toată lumea, oriunde în lumea asta, nu poţi să ţii sistemul de sănătate fără contribuţia de sănătate.
  • Nu e o taxă introdusă nici de Ciolacu, de când e un stat modern în lume are introdusă o taxă în ceea ce priveşte sănătatea.
  • Am luat o decizie în Guvern şi am exceptat această taxă, cu alte cuvinte, cel aflat în concediu medical pentru maternitate, pentru faptul că are copilul bolnav, pentru boli cronice, pentru cancer va avea un venit suplimentar cu această taxă de 10%”, a declarat premierul Ciolacu, într-o conferinţă de presă la Fundeni, întrebat dacă Guvernul va lua decizia de a scuti toate categoriile de bolnavi cronici, pe lângă cei oncologici, de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical.

Atenţionat că nu toţi bolnavii cronici sunt prinşi în cuprinsul OUG adoptată de Executiv, el a explicat: „Ba da. Urmează, cu domnul (ministru Alexandru Rafila). Deci, absolut toate, am luat o decizie rapidă, pentru că deja se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ, am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bolnavii cronici”.

„Să dau venituri mai mari celui care, cu voie sau fără voia sa, a răcit şi stă cinci zile acasă, nu am să o fac”

Prim-ministrul a reluat criticile cu privire la numărul mare de concedii medicale înregistrate în ultimii ani în România.

  • „Dacă mă uit în trecut, (…) am pornit de la concedii medicale de 800 – 870 de milioane parcă.
  • A venit pandemia, s-a suplimentat cu vreo 570 de milioane la concediile medicale decontate de Casa de Asigurări. Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde de lei concedii medicale.
  • Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume, la asemenea dimensiuni. Dacă doriţi (…) să dau venituri mai mari celui care, cu voie sau fără voia sa, a răcit şi stă cinci zile acasă, nu am să o fac. (…)
  • Cu adevărat, pentru bolnavi cronici, pentru oncologie, pentru mame, pentru copii bolnavi, categoric cheltuielile sunt mai mari. (…)
  • Adică, să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghi, să plătesc absolut tot şi să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde pe an concedii medicale nu am să o fac. (…) Nu mi se pare corect”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Asociațiile de pacienți au criticat decizia Guvernului: „Bolile cronice nu înseamnă doar cancer!”

​Cele mai importante asociații de pacienți din România au criticat dur joi decizia Guvernului de a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale doar pentru anumite categorii. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer.

La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA”, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Repezentanții pacienților anunță că vor ataca „pe toate căile posibile” această lege, care reprezintă „cea mai mare discriminare din istoria recentă a României”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro