Sedinta-maraton la Parlament: Iulia Motoc si Stefan Minea, propunerile PDL, au fost desemnati judecatori ai Curtii Constitutionale
PDL a reusit sa castige batalia la Senat si sa-si impuna candidatul pe postul de judecator la CCR- Iulia Antoanella Motoc Cu 71 de voturi Motoc este noul judecator la CCR propus de Senat in timp ce candidatul PNL Teodor Melescanu a pierdut batalia obtinand doar 56 de voturi.
PDL a castigat batalia si la Camera Deputatilor acolo unde candidatul lor, Stefan Minea, a fost desemnat la limita (168 de voturi pentru si unul impotriva) ca judecator la Curtea Constitutionala. Candidatul Opozitiei, Valer Dorneanu, nu a obtinut decat un singur vot pentru si 168 de voturi impotriva. S-au inregistrat si doua abtineri. Reprezentantii PNL au parasit sala si nu au participat la vot.
Circul din Parlament s-a transformat intr-un razboi al nervilor sedinta prelungindu-se pana dupa miezul noptii, rezultatele fiind anuntate la ora 02.00. PDL a avut ordin sa obtina cu orice pret validarea candidatului lor la CCR inaintea votului pe motiunea de cenzura pentru ca astfel slabeste sansele Opozitiei de a obtine castig de cauza prin contestarea la CCR a legilor asumate de Guvernul Boc. Prin validarea lui Minea, PDL obtine controlul CCR iar masurile de austeritate ar putea fi puse in aplicare mai repede.
- CV Stefan Minea (sursa: UBB Cluj)
- CV Iulia Motoc (sursa: Comisia Prezidentiala de Analiza a sistemului politic si constitutional)
Desfasurarea evenimentelor
PDL a reusit sa-si mobilizeze proprii parlamentari dar si partenerii de Coalitie. Conform surselor Hotnews.ro, democrat liberalii le-ar fi promis independentilor inca un loc in Guvern, portofoliul Externelor sau cel de la ministerul Muncii.
De asemenea, conform surselor citate, democrat liberalii le-ar fi promis reprezentantilor UDMR sefia SRR si validarea candidatului lor odata cu nominalizarea petru TVR. Rezultatul negocierilor a fost mobilizarea generala si validarea candidatului PDL-Iulia Antoanella Motoc.
Votul privind validarea lui Motoc la CCR nu a fost lipsit de incidente. Procesul de vot a fost intrerupt in urma sesizarilor reprezentantilor PSD, care au reclamat ca PDL, prin liderii de grup, isi supravegheaza parlamentarii si modul in care acestia voteaza.
Senatorul PNL, Puiu Hasotti a chemat reprezentantii mass-media in sala de plen sa asiste la modul in care voteaza senatorii, la fel cum fac si liderii grupului PDL. Ca sa evite haosul in plen presedintele Senatului, Mircea Geoana, a invitat jurnalistii sa paraseasca sala.
‘Il rog pe liderul grupului PDL sa nu mai creeze senzatia de supraveghere a votului’, a spus Geoana.
Dupa anuntarea rezultatului PSD a avertizat ca va contesta votul de luni. De altfel, unul din membrii comisiei de numarare a voturilor, senatorul PSD Nicolae Moga, a refuzat sa semneze procesul verbal prin care se constata alegerea candidatului PDL ca judecator al Curtii Constitutionale.
Nicolae Moga a declarat de la tribuna ca nu a semnat procesul verbal pentru ca nu a dorit ca el si grupul PSD din Senat „sa fie partasi ai unui vot secret care a fost aratat liderilor de grup de la PDL”.
Viitorul judecator la CCR, Iulia Antoanella Motoc este doctor in etica si doctor in drept international, avocat, membru in Baroul Bucuresti si profesor universitar la Universitatea din Bucuresti. Motoc si-a inceput activitatea profesionala ca procuror in 1989, iar perioada 1990 – 1995 a fost judecator la Judecatoria Sectorului 2.
CIRC la Camera Deputatilor. Sedinta a fost prelungita pana la ora 24:00
La Camera, numirea judecatorului CCR a debutat cum era de asteptat cu scandal. Dupa ce in urma cu doua saptamani candidatul PDL nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi validat, iar PSD a cerut validarea lui Valer Dornean, sedinta Camerei Deputatilor, in care trebuia numit judecatorul CCR, a debutat cu o intarziere de mai bine de o ora din cauza reprezentantilor UDMR care nu s-au prezentat in plen.
Potrivit surselor parlamentare, UDMR nu s-a prezentat la sedinta pentru ca nu au fost de acord cu reluarea votului pentru numirea judecatorului la CCR. Pentru a-i convinge pe partenerii de Coalitie premierul Emil Boc a facut o vizita fulger la Parlament. Reprezentantii UDMR s-au intalnit cu Boc in biroul presedintelui Camerei Roberta Anastase.Dupa circa 30 de minute deputatii UDMR au intrat in plen.
Surse democrat liberale sustin ca UDMR au avut o lista de pretentii printre care si pastrarea propriilor ministrii si a secretarilor de stat la o eventuala remaniere.
Intre timp in plen democrat liberalul in calitate de presedinte de sedinta, Ioan Oltean a fost asaltat de nemultumirile opozitie. PSD si PNL au solicitat pauza de consultari, nemultumiti ca sedinta de plen a intrazait o ora jumatate.
Deputatul PNL Ludovic Orban a cerut demisia Robertei Anastase. „O asemenea nesimtire este inacceptabila si eu ii cer public demisia dnei Roberta Anastase pentru ca imi pun intrebarea: daca ne trateaza pe noi asa cum ii trateaza Roberta Anastase pe cetatenii Romaniei? Sa-i fie rusine doamnei Anastase si celor care ii permit un asemena comportament care este cea mai proasta lectie care poate fi data romanilor”
La tribuna a urmat Mircea Toader liderul grupului PDL care a solicitat prelungirea programului de plen pana la ora 21:00. Solicitarea lui Toader a starnit reactii puternice in randul opozitiei In momentul in care Oltean a supus la vot propunerea, social-democratii au parasit locurile din plen, inconjurand prezidiul la care se afla presedintele de sedinta:”Rusine!”. „Dati-l afara pe presedintele de sedinta”
Propunerea pentru prelungirea programului a fost votata cu 145 „pentru”, 10 „impotriva” si 4 „abtineri”.
„Este incredibil, minoritatea vrea sa domine majoritatea in Parlament. Savarsiti un abuz, va rog sa va ocupati locurile in sala de sedinta!”, a declarat Oltean de la prezidiu.
A urmat o serie de pauze pentru consultari si certuri pe procedura Nicolae Banicioiu, deputat PSD: „Va solicit mandatul in scris, sau sa vina dna Anastase acum”
Aura Vasile: „Unde este Roberta? ati sechestrat-o cumva?”
Pana la ora 21:00 sedinta a fost suspendata continuu dupa numeroase certuri pe procedura. La propunerea liderului grupului PDL Mircea Toader, lucrarile sedintei s-au prelungit pana la ora 24:00.
Deputatii arcului guvernamental au votat pentru prelungirea sedintei si au incercat sa impuna reluarea votului pe judecatorul Curtii Constitutionale.
Propunerea PDL a aprins spritele in opozitie fiind la un pas sa se ia la bataie . . Deputatul PSD Nicolae Banicioiu s-a imbrancit cu demcorat liberalii Cristian Boureanu si Alin Popoviciu. Social democratul sustine ca o doamna deputat a incercat sa voteze de doua ori folosind si cartela colegului de banca. Dorind sa o opreasca Bancioiu a fost blocat de Boureanu. Mai multi deputati din ambele tabere au intervenit intre cei doi ca sa-i desparta .
Scene incredibile dupa miezul noptii: reprezentantii Opozitiei au blocat accesul la urne
Scene incredibile au avut loc dupa miezul noptii cand reprezentantii PSD si PNL au blocat accesul la urne pentru a bloca inceperea votarii. Victor Ponta a propus suspendarea sedintei, dar propunerea nu a fost votata. Dupa ce au disparut pana si capacele de la urne, votarea s-a reluat in jurul orei 01.30 iar rezultatele au fost anuntate la ora 02.00.
Stefan Minea, candidatul sustinut de PDL, a fost desemnat la limita (168 de voturi pentru si unul impotriva) ca judecator la Curtea Constitutionala. Candidatul PSD, Valer Dorneanu, a primit doar un singur vot pentru si 168 impotriva in timp ce doi deputati s-au abtinut la vot. Reprezentantii PNL au parasit sala si nu au participat la vot.