Sari direct la conținut

Seful ANC: Romanii incep sa prefere serviciile de telefonie mobila cu abonament

HotNews.ro

Aproape 68% dintre utilizatorii de telefonie mobila din Romania sunt in continuare posesori de cartele prepaid, insa numarul abonatilor a avut o crestere mai mare in prima jumatate din acest an, fapt care ar putea insemna ca romanii incep sa prefere abonamentul, a declarat miercuri, Liviu Nistoran, presedintele arbitrului telecom (ANC). Datele autoritatii mai arata ca Romania are cea mai mare rata de crestere din Europa in privinta conexiunilor la internet si ca numarul liniilor de telefonie fixa a crescut.

In prima jumatate a acestui an numarul abonatilor la telefonia mobila crescut cu 15,3% fata de aceeasi perioada din 2007, ritm mai rapid comparativ cu numarul utilizatorilor de cartele prepaid, care a inregistrat o crestere de doar 6,8%.

„Acest lucru poate insemna ca romanii incep sa prefere abonamentul in detrimentul cartelei preplatite, in principal ca urmare a ofertelor din ce in ce mai atragatoare din partea operatorilor”, a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

La jumatatea anului 2008, din totalul de 26,5 milioane de SIM-uri, 17,9 milioane erau cartele preplatite valabile, din care peste 75% reprezinta cartele SIM preplatite efectiv utilizate. Rata de penetrare a telefoniei mobile in functie de numarul de cartele SIM valabile a ajuns la 123% la jumatatea anului 2008.

Se observa, de asemenea, o crestere importanta, cu 50,3%, a traficului de voce (exclusiv roaming) originat din retelele publice mobile in prima jumatate a anului 2008 (14,6 miliarde minute) fata de aceeasi perioada a anului 2007 (9,7 miliarde minute), din care mai mult de 80% a fost realizat in interiorul aceleasi retele.

Romania, cea mai mare rata de crestere a conexiunilor la internet din Europa

In privinta conexiunilor la internet, la nivelul lunii iunie 2008, in Romania, se inregistrau aproximativ 2,29 milioane de conexiuni de acces la puncte fixe, cu 450.000 mai multe decat in perioada similara a anului trecut (1,84 milioane). De asemenea, la aceeasi data, existau peste 1,2 milioane conexiuni la puncte mobile pentru care au fost tarifate servicii de acces la internet, in crestere cu aproximativ 80% fata de 30 iunie 2007.

Din totalul de 2,29 milioane de conexiuni de acces la puncte fixe, aproximativ 99% sunt conexiuni la internet in banda larga, al caror numar a crescut cu 50% fata de jumatatea anului 2007. Astfel, rata de penetrare la 100 locuitori a conexiunilor de acces dedicat la internet in banda larga a ajuns la 10,52%, in timp ce rata de penetrare la 100 de gospodarii este de 27%.

„Romania are cea mai mare rata de crestere din Europa in ceea ce priveste conexiunile la internet. Ritmul de crestere se va mentine si anul viitor. Serviciile WiMAX care se lanseaza in 2009 vor asigura acces internet si in zonele care nu sunt acoperite in prezent”, a spus Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Numarul liniilor de telefonie fixa a crescut in 2008

Pe segmentul telefoniei fixe, datele ANC arata ca pentru prima data in ultimii ani se constata o usoara crestere a ratei de penetrare, care a ajuns la 20,5% la nivelul populatiei si la 51,5% la nivel de gospodarii.

Numarul liniilor de telefonie fixa a crescut usor pana la 4,41 milioane linii in iunie 2008, fata de 4,26 milioane la sfarsitul anului 2007, in timp ce volumul de trafic voce a crescut pana la aproape 4,9 miliarde de minute, cu peste 17% mai mult decat in primul semestru al anului 2007.

Astfel, traficul total de telefonie realizat prin intermediul retelelor fixe si mobile in primul semestru al anului 2008 a inregistrat un volum de peste 19 miliarde minute, in crestere cu peste 70% fata de semestrul I 2007.

In functie de numarul de linii conectate, cei 35 de furnizori alternativi de linii telefonice fixe detin o cota de piata de 31,3%, iar in functie de traficul de voce realizat, cei 54 de furnizori alternativi care ofera servicii de apeluri prin acces direct sau indirect la o retea detin o cota de piata de aproape 34%. Astfel, din volumul total de 4,9 miliarde minute voce, 1,65 miliarde minute a fost traficul realizat de catre utilizatorii furnizorilor alternativi, in crestere cu 40% fata de prima jumatate a anului 2007.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro