Seful Inspectoratului Scolar Bucuresti, acuzat ca isi pune rudele directori la liceu
Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) spun ca au descoperit mai multe probleme legate de numirea cu delegatie a unor directori de unitati de invatamant la nivelul Capitalei. Potrivit sindicatului, peste 200 de directori si directori adjuncti au fost inlocuiti din functie, iar printre cei numiti exista si rude ale angajatilor Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Seful Inspectoratului, Cristian Alexandrescu, spune insa ca e vorba de numai 20-30 de schimbari si ca poate argumenta fiecare numire pentru care a semnat.
„Chiar in pragul noului an scolar, inspectorul general al Capitalei, Cristian Alexandrescu, a gasit de cuviinta sa schimbe peste 200 de directori si directori adjuncti din functie. Printre cei numiti se afla si mai multe rude ale angajatilor Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Poate cel mai grav este chiar cazul sotiei domnului inspector general.
Doamna profesoara de biologie, Florica Alexandrescu, a primit pe tava postul de director de la Liceul Teoretic „Ion Creanga”, se arata intr-un comunicat transmis de FEN.
„Cumetriile”, dupa cum spune FEN, continua: „Sotia inspectorului teritorial al sectorului 5, Gheorghe Stancu, Ana Delia Stancu, a fost numita, tot cu delegatie, directoare adjuncta la Colegiul National „Spiru Haret”.
De asemenea, „exista informatii ca au fost retrase din lista de numiri, in ultima clipa, persoane propuse pentru functia de director pentru performantele lor profesionale si manageriale, ca urmare a presiunilor facute asupra ministrului si inspectorului general de catre lideri ai sindicatelor obediente actualei conduceri a MECT”, se mai arata in comunicat.
Au fost facute numai 30 de schimbari
Pe de alta parte, Cristian Alexandrescu a declarat ca informatiile vehiculate de FEN sunt false. Inspectorul general al Capitalei spune ca a fost nevoit sa faca peste 200 de numiri in functie in urma anularii concursului pentru ocuparea functiilor de directori de scoli, care a avut loc in iunie.
„Este intradevar vorba de peste 200 de numiri pe care a trebuit sa le fac in urma ordinului Ministerului Educatiei care anula concursul de ocupare a functiei de diorector. Insa, numai 20 -30 de persoane sunt noi in functie si pot sa ofer explicatii pentru fiecare dintre ele, cu ce s-a intamplat”, a declarat pentru HotNews Cristian Alexandrescu.
„In ceea ce o priveste pe sotia mea, lucrurile au stat in felul urmator: functia de director la Liceul Ion Creanga a fost ocupata pana acum de o persoana care in cateva luni urmeaza sa se pensioneze. Sotia mea, care ocupa pana acum postul de director adjunct ii va lua locul”, a inspectorul.
El a adaugat ca postul de director nu este prea ravnit, cel putin in Bucuresti. „Exista o emulatie pentru postul de director, insa din ce vedem la concursurile pentru ocuparea acestei functii, oamenii nu se inghesuie. Un director are nevoie de mai multe aptitudinii pentru a conduce bine o scoala”.
FEN: „Profesorii vor postul de director pentru o crestere salariala de 50%”
Insa, Dragos Neascu, directorul in cadrul FEN, a declarat ca interesul pentru aceste posturi este ridicat. „ O data ajuns pe postul de director, salariul profesorului creste cu aproape 50%”. De asemenea, mai spune Neacsu, functia este cautata mai ales datorita faptului ca „da bine la CV”.
„Eu nu am zis ca e ilegal ce a facut domnul Alexandrescu, ci am vrut sa subliniem faptul ca este imoral”. Alexandrescu a replicat insa ca propunerile de directori au venit de la sefii inspectoratelor judetene si ca el doar le-a aprobat, dupa ce le-a analizat.
„In fiecare an sunt nemultumiri. De exemplu, anul trecut s-a intamplat asta la Dante. Pe mine ma intereseaza ca posturile sa fie ocupate”, a spus Alexandrescu.