Seful opozitiei
În termenii parlamentarismului britanic, liderul opoziției este șeful partidului cu cei mai mulți parlamentari care nu se află la guvernare. Începînd de ieri, după această regulă (nu discut acum cît este ea de legitim transferabilă în sistemul nostru), Crin Antonescu este liderul opoziției. Evident, cei care au înțeles exact cît de nociv a fost Crin Antonescu în alianța sa cu Victor Ponta, nu se vor împăca cu treaba asta. Vor protesta, vor nega, vor sări ca arși. Pentru mulți alegători, a fi liderul opoziției presupune un anume standard de moralitate politică – mai precis, măcar cu o treaptă mai sus decît cel a guvernului.
În fond, liderul opoziției este o postură simbolică, așa că e firesc să-i judecăm pe cei care sînt/vor să fie acolo după criterii simbolice. Liderul opoziției trebuie să fie animat de un spirit exact opus celui ce animă guvernul – el trebuie să fie ceea ce nu este guvernul și trebuie să constituie speranța celor care susțin opoziția. El este alternativa. El este, în același timp, și cu totul altceva decît guvernul și viitorul plauzibil. Motivul pentru care pînă acum nu am avut opoziție, este că nimeni nu vedea viitor în firava tabără a anti-guvernamentalilor. Nu mai vorbesc de suspiciunile de blat cu puterea, căci nimeni nu-și poate explica altfel astenia și perplexitatea cu care zisa opoziție întîmpina, pînă mai ieri, acțiunile guvernului. (Sper că nu-mi replicați, ca Blaga, cu numărul de sesizări la Curtea Constituțională – simplul fapt că opoziția respiră politic nu înseamnă și că periclitează, cumva, guvernul).
Odată cu trecerea lui Crin Antonescu pe partea anti-PSD a scenei politice, lucrurile se schimbă. Să ne uităm mai atent, să vedem ce vrea Crin Antonescu și ce poate el să facă. Toate sondajele arată limpede că în România există o majoritate constantă anti-PSD. Chiar și în momentul de glorie al USL, PSD nu strîngea majoritatea opțiunilor electorale. O mare coaliție anti-PSD este cel mai inteligent proeict la care un aspirant la prezidențiale poate lucra. Nu o face nimeni. Nu-i nimic, o va face Crin Antonescu. Va reuși? Iată întrebarea!
Crin Antonescu se descalifică imediat, după ambele criterii cu care am sugerat că trebuie să operăm pentru a recunoaște liderul opoziției. El cade și examenul diferenței și pe cel al speranței. Mai întîi, Crin Antonescu nu e deloc diferit de Victor Ponta. Tot ceea ce a făcut Ponta nu putea fi făcut dacă nu era sprijinit de Antonescu. Mai mult, lucruri care, la un moment dat, i s-au părut lui Ponta a fi cam compromițătoare, cum ar fi aducerea în coaliția uselistă anti-Băsescu a unor oameni precum Dan Voiculescu, Gigi Becali, Sorin Roșca Stănescu etc. , au fost făcute de Crin Antonescu, cu aerul voluntar și vesel care-l caracterizează.Să vă aduc aminte răspunsul lui cînd a fost întrebat cum de face o alianță zisă de dreapta cu Dan Voiculescu? Crin Antonescu a spus că D. Voiculescu este o persoană onorabilă! Că s-a supărat recent pe el, ca și pe Roșca Stănescu și pe Becali mai înainte, nu dovedește că liderul PNL și-ar fi revenit în toate mințile, ci dovedește doar că e lipsit de scrupule. De fapt, între el și Victor Ponta nu este nici o diferență.
În privința viitorului pe care Crin Antonescu l-ar insufla susținătorilor opoziției, iarăși, lucrurile par incerte. Fără sprijinul PSD și al conglomeratului RTV – Antena 3 e destul de greu de crezut că dl Antonescu mai are viitor. În cazul lui, se aplică de minune vorba unui mucalit: viitorul nu mai e ce-a fost!
Cam așa stăm, judecînd sub aspect simbolic ceea ce se întîmplă pe partea opoziției de ieri încoace. Dar! Există un mare DAR…
Strict pragmatic, Crin Antonescu nu e omul să aștepte să fie invitat. A văzut că e gol scaunul opozantului șef, s-a și repezit spre el. A fost, mai întîi, emisiunea fulminantă de luni seara de la Antena 3. Vă amintiți, sper, că speranțele legate de MRU au explodat pur și simplu tot după o emisiune a foarte proaspătului (pe atunci) prim-ministru în studioul pastorului Gâdea? În acea emisiune (cea cu ”salutar”) MRU, elegant dar distant, marcînd clar avantajul omului cu școală față de propagandistul format la locul de muncă, l-a pus la punct de predicator. Ei bine, ceea ce a făcut dl Antonescu cu predicatorul luni seară a fost cu mult mai mult! Dl Antonescu l-a hăituit, l-a rănit, l-a făcut să sufere, i-a dat, cum zic golanii din cartierul meu, palme cu piciorul. Mașinăria de absurd a Antenei mi s-a părut, pentru prima dată, gripată. Pe Crin Antonescu, chiar nu au știut cum să-l ia pentru că Antonescu a început în forță, nu a fost deloc inhibat și le-a răspuns cu ”Da” la întrebări directe la care, de regulă, orice politician o dă pe după pomi (de genul ”Credeți că Ponta e șeful nostru?”). Iar finalul emisiunii (Crin Antonescu: ” Să încheiem această emisiune pentru că nu mai suport tristețea dlui Gâdea”) a fost epocal. Satisfacția pe care am simțit-o văzînd cum monstrul produs în laboratoarele Varanului se întoarce și calcă în picioare laboratorul în care s-a născut, nu a fost mică, recunosc cu rușine. Să vă cum Crin Antonescu jonglează pe predicator și pe șapagtist așa cum o focă jonglează niște mingiuțe colorate, a fost ceva ce americanii numesc ”a treat”! Astăzi, la investirea guvernului Ponta 3 în Parlament, Crin Antonescu și-a continuat numărul. Mi-e tot mai clar că Crin Antonescu înceacă să schimbe paradigma jocului politic de la noi. Publicul și partidele noastre sînt divizate de ani buni după linia de demarcație Băsescu: sînt fie pro, fie anti Băsescu. Băsiști și antibăsiști. Crin Antonescu a citit bine sondajele și a înțeles că merită, pe finalul mandatului prezidențial al lui Băsescu, să schimbe linia frontului. El vrea să revenim la pro și anti PSD. O linie de front pe care am mai luptat și pe care, crede el, se poate reconstrui politica românească. Evident, traian Băsescu va încerca să mențină lumea în tranșeele de azi. Miza politicii pe următorii doi-trei ani asta va fi.
Cînd i-am spus lui V.Blaga, imediat după alegerile din decembrie 2012, că frontul anti-PSD trebuie ținut unit, că e responsabilitatea lui să țină pe toți, de la Băsescu și MRU la Pavelescu și Neamțu, împreună ca să facem zid împotriva imensului USL, avertizîndu-l că locul de opoziție trebuie ocupat ferm, pentru că va veni vremea despărțirii USL și Crin Antonescu, fără scrupule și fără pic de jenă, se va ipostazia drept opozant la PSD, răspunsul vizionar al celui mai inept dintre liderii politici de astăzi a fost acela că ar fi bine să fiu dat afară.