Sari direct la conținut

Seful TVR, despre incetarea contractului Rodicai Culcer: E vorba despre o presiune juridica, nu de "cedarea la presiuni politice". Legea ma obliga sa pun in aplicare decizia CA, de care ma delimitez

HotNews.ro

„Ma delimitez de aceasta hotarare pe care, iata, legea ma obliga sa o pun in aplicare. E vorba de o presiune juridica, nu de cedarea la presiuni politice”, declara, joi, seful TVR, Alexandru Lazescu, intr-o informare transmisa de televiziune drept reactie la afirmatiile facute de Rodica Culcer pe propriul blog, in cursul diminetii. Culcer si-a anuntat demisia din TVR, dupa ce Lazescu a decis sa puna in aplicare o decizie a CA prin care acesteia ii inceteaza contractul de director intermar al Directiei Emisiuni Informative si Sport. Culcer a descris aceasta masura drept „o cedare in fata presiunilor politice din partea USL”.

In precizarile transmise presei, TVR arata ca „aprobarea angajarii si concedierii personalului societatii este atributia exclusiva a directorului general al TVR, potrivit art. 28 lit. d) din Legea nr. 41/1994. Juristii consultati de TVR – interni si externi – si-au exprimat rezerve cu privire la temeiul legal al hotararii CA in discutie, insa stabilirea legalitatii deciziilor CA intra in responsabilitatea organismelor abilitate, nu a Presedintelui-Director General, care este obligat sa le aplice”. Tot TVR precizeaza ca presedintele-director general al TVR este obligat prin lege sa ia toate masurile ce se impun pentru a pune in executie deciziile CA.

Alexandru Lazescu, citat in informarea TVR:

  • „Ma delimitez de aceasta hotarare pe care, iata, legea ma obliga sa o pun in aplicare. E vorba de o presiune juridica, nu de „cedarea la presiuni politice”. Consider ca este o practica periculoasa ca un consiliu de administratie, indiferent de culoarea lui politica, sa forteze in aceasta maniera schimbarea unor persoane care fac parte din structura de management editorial al televiziunii publice”.

Informarea TVR:

Precizari referitoare la punerea in aplicare a hotararii CA al TVR, din 31 ianuarie 2012, care prevede incetarea contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer

Referitor la declaratiile doamnei Rodica Culcer, conform carora punerea in aplicare de catre Presedintele-Director General al TVR a hotararii Consiliului de Administratie (CA) al TVR ar fi o cedare in fata presiunilor politice, pentru informarea corecta a mass-media si a telespectatorilor, sunt necesare urmatoarele precizari:

Dupa cum TVR a comunicat deja, aprobarea „angajarii si concedierii personalului societatii” este atributia exclusiva a directorului general al TVR, potrivit art. 28 lit. d) din Legea nr. 41/1994. Juristii consultati de TVR – interni si externi – si-au exprimat rezerve cu privire la temeiul legal al hotararii CA in discutie, insa stabilirea legalitatii deciziilor CA intra in responsabilitatea organismelor abilitate, nu a Presedintelui-Director General, care este obligat sa le aplice.

Conform Legii nr. 41/1994, Presedintele-Director General al TVR are obligatia de a lua toate masurile ce se impun pentru punerea in executie a deciziilor CA, in temeiul art. 28 lit. b) al legii deja citate si a Regulamentulului privind Organizarea si Functionarea Consiliului de Administratie al SRTV (ROF-CA).

Alexandru Lazescu, Presedinte-Director General al TVR, declara: „Ma delimitez de aceasta hotarare pe care, iata, legea ma obliga sa o pun in aplicare. E vorba de o presiune juridica, nu de „cedarea la presiuni politice”. Consider ca este o practica periculoasa ca un consiliu de administratie, indiferent de culoarea lui politica, sa forteze in aceasta maniera schimbarea unor persoane care fac parte din structura de management editorial al televiziunii publice”.

„Regret ceea ce s-a intamplat, cu atat mai mult cu cat chestiunea interimatului directorului DEIS, creata prin pensionarea, in iunie 2010 (corect 2011 – n.red.), a doamnei Rodica Culcer, s-ar fi transat oricum in urmatoarele saptamani, printr-o solutie fireasca, legitima, corecta din punct de vedere juridic: organizarea unui concurs de ocupare a postului. Chiar la sedinta CA din 31 ianuarie 2012 am prezentat membrilor Consiliului propunerea de organizare a concursului de ocupare a postului. Cu toate acestea, CA al TVR a decis totusi sa voteze, pentru a doua oara* – si in ciuda opiniilor juridice care le-au fost puse la dispozitie – incetarea contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer”.

„In ceea ce priveste efectele acestei decizii in plan editorial, am incredere ca echipa de la Stiri, condusa in calitate de interimar – pana la finalizarea concursului de ocupare a postului – de Anca Lazarescu, director al Departamentului Emisiuni Informative, incepand cu data de 7 decembrie 2010, va asigura echilibrul si independenta editoriala a emisiunilor informative ale televiziunii publice. Am convingerea, deci, ca decizia CA nu va avea nicio influenta editoriala. Ii invit pe telespectatori sa-si formeze propria opinie, urmarindu-ne in continuare”.

*Prima hotarare a CA de incetare a contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer a fost luata in data de 18 ianuarie 2012, iar cea de-a doua, in sedinta de marti, 31 ianuarie 2012.

Contextul disputelor legate de sefia Stirilor TVR:

  • Anul trecut, Rodica Culcer a implinit varsta legala de pensionare. In iunie 2011, ea a cerut reangajare prin cumul cu pensia, iar de la 1 iulie a preluat conducerea Stirilor TVR prin delegare, pana la ocuparea prin concurs a acestui post.
  • In toamna, in contextul agravarii situatiei financiare a TVR si a masurilor de redresare anuntate de conducerea institutiei, mai multi lideri politici au lansat atacuri la adresa sefilor din TVR, inclusiv impotriva Rodicai Culcer. Liderul PSD Victor Ponta afirma, in octombrie, ca „TVR este o catastrofa nationala” si ca „ceea ce face doamna Culcer acolo este o televiziune de propaganda”. Tot in octombrie, liderul PNL Crin Antonescu folosea, la adresa Rodicai Culcer, sintagma „pensionara nesimtita”. Pe de alta parte, Adevarul publica, ulterior, un material potrivit caruia premierul Emil Boc ar fi spus despre presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu: „Trebuie schimbat, n-a facut nimic pentru partid!” – informatii pe care premierul nu le-a dezmintit sau confirmat in pofida apelurilor publice care i-au fost adresate in acest sens.
  • Spre sfarsitul lunii noiembrie 2011, TVR a scos la concurs postul de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport, ocupat de Rodica Culcer. Concursul trebuia sa se incheie la finele anului, insa procedurile au fost prelungite.
  • Pe 18 ianuarie 2012, Membrii CA al Televiziunii publice au votat rezilierea mandatului pe care Rodica Culcer il are la sefia Stirilor. Lazescu solicita o analiza privind temeiul juridic inainte de a pune in aplicare decizia CA. Analiza avea sa arate ca legislatia actuala nu sustine o astfel de decizie.
  • Dupa numai o zi, TVR a anulat concursul pentru ocuparea postului de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport.
  • Marti, 31 ianuarie 2012, CA al TVR a decis din nou incetarea contractului pe care Rodica Culcer il avea ca director interimar. Miercuri, Alexandru Lazescu anunta ca a decis sa puna in aplicare hotarirea CA, sa o numeasca pe Anca Lazarescu director interimar si sa inceapa procedurile pentru un nou concurs de ocupare a postului. Joi dimineata, Rodica Culcer isi anunta demisia din TVR, acuzand o „cedare in fata presiunilor politice din partea USL, exercitate direct de liderii politici, de reprezentantii lor in CA, de toate organizatiile media stapanite de Dan Voiculescu, de „sindicatele” afiliate domnului Voiculescu si de diferite persoane cu dosare penale si pretentii de revolutionari – am decis sa demisionez din TVR, parasind si postul de realizator”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro