Senat: Corina Dumitrescu a fost validata in functia de reprezentant al societatii civile in CSM. Sedinta de plen a fost suspendata din lipsa de cvorum
Sedinta de luni a plenului Senatului, in care senatorii urmau sa discute si sa voteze Ordonanta privind masurile temporare de functionare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care reduce temporar cvorumul de la 15 la 14 membri, a fost suspendata din lipsa de cvorum, dupa ce Corina Dumitrescu a fost validata in functia de reprezentat al societatii civile in CSM, informeaza Agerpres. Corina Dumitrescu a primit 58 de voturi pentru, insa senatorii puterii au semnalat lipsa cvorumului de sedinta.
Lipsa cvorumului a fost constatata dupa ce secretarul democrat-liberal al Senatului, Gheorghe David, a contestat rezultatul votului prin care Corina Dumitrescu a fost validata, cu 58 de voturi pentru, ca reprezentat al societatii civile in CSM.
Gheorghe David a precizand ca „desi 58 de voturi pentru sunt intr-adevar 58 de voturi pentru, nu au fost in sala 69 de senatori, asa cum prevede Regulamentul”, citat de Agerpres.
In replica, liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ilie Sarbu, a declarat ca, potrivit tabelului cu prezente, semnat la inceputul sedintei de plen, cvorumul de lucru este asigurat, fiind prezenti 88 de senatori.
„Cartelele lor sunt in aparate. Ca nu voteaza, e treaba lor. Oricum, pe tabelul cu prezente s-au semnat 88 de senatori”, a spus Ilie Sarbu.
De asemenea, liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Hasotti, a sustinut ca numai liderii de grupuri parlamentare pot invoca lipsa de cvorum.
In urma apelului nominal s-a constatat, insa, ca in sala erau prezenti doar 65 de senatori, lucrarile plenului Senatului fiind suspendate.
Corina Dumitrescu, fost secretar in Ministerul Justitiei, este rectorul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, institutie care a propus-o pentru functia de membru CSM din partea societatii civile.
Ea este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, parlamentar care a fost membru PD inainte de a se inscrie in PSD, parasind tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrescu este membru al Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor.
Toni Grebla, presedintele comisiei juridice a Senatului: Votul pentru Corina Dumitrescu a fost unul valid, de necontestat
Votul dat de senatori pentru Corina Dumitrescu, numita membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost luni, unul valid, de necontestat, a declarat senatorul PSD Toni Grebla, presedintele comisiei juridice a Senatului, citatd e Agerpres.
El a subliniat ca, la momentul votului dat pentru validarea candidaturii Corinei Dumitrescu a existat cvorum, chiar daca tabela electronica de vot indica doar 61 de voturi.
„Nu am votat candidatura doamnei Corina Dumitrescu, a fost votata deja de plen azi am adoptat hotararea de punerea in acord a Hotararii Senatului cu decizia Curtii Constitutionale”, a explicat Grebla.
El a subliniat ca este pentru prima data in istoria parlamentarismului cand reprezentantii puterii ‘se saboteaza pe ei insisi’.
„De obicei, opozitia care, intotdeauna este in minoritate, paraseste sala, ca forma de protest (…), dar ca puterea sa paraseasca sala, nu pot sa integ”, a spus senatorul social-democrat.
Grebla a adaugat ca cel de-al doilea reprezentant al societatii civile in CSM va fi validat cand PDL „se va hotari sa intre in sala”.
La randul sau, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a spus ca votul a fost unul valid, existand cvorum, senatorii PDL si UNPR fiind prezenti, dar nevotand.
CSM, pus pe ordinea de zi inaintea sedinte de plen cu toata opozitia puterii
Problema reprezentantilor in CSM a societatii civile si a Ordonantei privind masurile temporare de functionare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care reduce temporar cvorumul de la 15 la 14 membri au fost puse pe ordinea de zi in sedinta Biroului permanent dinaintea sedintei de plen dupa ce vicepresedintele Senatului Adrian Tutuianu (PSD) a solicitat, in debutul sedintei de plen a Senatului, completarea ordinii de zi cu cele doua Hotarari referitoare la CSM, propunere aprobata de senatori cu 52 de voturi pentru, 49 de voturi impotriva si doua abtineri.
Senatorul PSD si-a argumentat solicitarea afirmand ca reprezentantii Puterii doresc sa „politizeze complet” Consiliul.
„Aceasta solicitare de completare a ordinii de zi se impune intrucat se pare ca reprezentantii puterii nu doresc decat sa subordoneze justitia din Romania. In Biroul Permanent al Senatului reprezentantii majoritatii au votat impotriva introducerii pe ordinea de zi a plenului a acestui punct. Va reamintesc ca din ianuarie au fost validati membrii CSM si ca de sase luni nu putem finaliza aceasta procedura. (…) Consecinta acestor amanari este aceea ca toate actele juridice adoptate dupa decizia Curtii Constitutional pot fi lovite de nulitate”, a spus senatorul social-democrat.
Dupa aprobarea solicitarii lui Adrian Tutuianu, liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, a cerut o scurta pauza de consultari cu ceilalti lideri de grupuri parlamentare, insa, neajungandu-se la nici un consens acesta a solicitat apoi o pauza de 30 de minute pentru ca democrat-liberalii sa se poata consulta cu privire la pozitia pe care o vor sustine. In replica, liderul grupului parlamentar al PSD, Ilie Sarbu, a sustinut ca senatorii Opozitiei „doresc sa lucreze, sa dea CSM-ului un cvorum” si a criticat faptul ca democrat-liberalii intentioneaza sa paraseasca sala de plen.
Problema validarii reprezentantilor societatii civile la CSM, mereu amanata de Senat
Senatul se chinuie de cateva luni bune sa valideze doi reprezentanti ai societatii civile in CSM dupa ce Curtea Constitutionala, la inceputul anului, a constatat ca Victor Alistar, validat initial de Senat impreuna cu Corina Dumitrescu, nu poate ocupa acest post pe motive de incompatibilitate.
Dupa mai multe amanari succesive de validare a Corinei Dumitrescu, senatorii au decis in martie ca validarea ei sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile, in locul lasat liber de invalidarea numirii lui Victor Alistar.
Despre Corina Dumitrescu, celalalt candidat al societatii civile la CSM, puteti citi aici.
Validarea Corinei Dumitrescu ca membru CSM din partea societatii civile a fost amanata de nenumarate ori de catre Senat. De-a lungul timpului, problema a fost fie scoasa de pe ordinea de zi la cererea PDL, fie a fost amanata din lipsa de cvorum, senatorii democrat-liberali parasind sala atunci cand s-a ajuns la dezbaterea problemei in plen.
Cazul Corina Dumitrescu si cazul de incompatibilitate membru CSM – rector
Pe 15 decembrie, Corina Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, a fost aleasa membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului, unde a obtinut 64 de voturi, 49 impotriva si 3 abtineri. Corina Adriana Dumitrescu a fost propusa la CSM de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti – Facultatea de Stiinte Juridice.
Noua lege a educatiei, intrata in vigoare de la data de 10 februarie, spune ca sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. Statutul membrilor Consiliului spune ca „Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”, iar noua Lege a Educatiei spune la Art. 215, alin. (3) ca „Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului”.
Validarea Corine Dumitrescu vine la trei zile dupa ce Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca rectorii-parlamentari se afla in stare de incompatibilitate, pentru ca acestia cumuleaza functia de parlamentar cu cea de rector al unei universitati, cumulare interzisa prin noua lege a Educatiei Nationale.
In Statutul Membrilor CSM se precizeaza faptul ca in caz de „nerezolvare a starii de incompatibilitate in termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al Consiliului”, calitatea de membru inceteaza. Asadar, Corina Dumitrescu are la dispozitie pana la 15 zile sa se decida pentru care functie opteaza, membru CSM sau rector universitar.
Puterea a pierdut majoritatea la Senat
Coalitia de guvernare PDL – UDMR – UNPR are o majoritate fragila in Senat, de 69 de senatori, cu unul mai mult decat opozitia, insa printre senatorii puterii se numara si unii ministri care nu pot ajunge mereu la sedinta. La situatia actuala se adauga si o slaba mobilizare de care uneori opozitia poate profita in cazul deciziilor aprobate cu majoritate simpla de voturi, asa cum s-a intamplat si in cazul respingerii cerererii de reexaminare a legii care reduce TVA-ul la alimentele de baza la 5% facuta de presedintele Basescu.
Validarea reprezentantilor societatii civile la CSM se realizeaza prin votul majoritatii senatorilor prezenti. Cvorumul de sedinta este de 69 de senatori prezenti.