Senatorii cer „scara monumentala” de protocol
Viitorii senatori s-ar putea muta, incepand chiar cu 18 decembrie, in noul sediu din Palatul Parlamentului. Dar, potrivit sefului Directiei de investitii a Camerei Deputatilor, Ovidiu Lescu, actuala conducere a Senatului vine cu noi pretentii, printre care construirea unei „scari monumentale” la intrarea din spatele Parlamentului.
Potrivit lui Lescu, in prezent intrarea si iesirea in si din viitorul sediu al Senatului se fac pe o usa obisnuita care da in campul din spatele Palatului. In plus, secretarul Camerei Deputatilor, Tudor Mohora, a aratat ca, atunci cand se deschide aceasta usa, se creeaza un curent de aer foarte puternic.
In consecinta, conducerea Senatului ar dori modificarea acestei iesiri si construirea unei „scari monumentale” pentru ca si senatorii sa beneficieze de aceleasi conditii protocolare ca si deputatii. Ovidiu Lesca a mai pomenit tangential si de posibilitatea construirii unui drum care sa lege iesirea din Senat de hotelul Marriott si Ministerul Apararii, traversand curtea din spatele Parlamentului.
Acum cateva saptamani, conducerea Camerei a disponibilizat 8 miliarde de lei pentru un asa-numit „drum de organizare” care sa permita masinilor de pompieri un acces mai rapid la viitorul Senat. Costurile unor astfel de investitii nu sunt insa cunoscute deocamdata.
Ieri, conducerea Camerei a aprobat doar suplimentarea cu 52 de miliarde lei a investitiilor pentru sediul Senatului, dar acesti bani vor fi utilizati pentru finalizarea unor detalii interioare.
Directorul Directiei de investitii, Ovidiu Lescu, si secretarul Camerei, Tudor Mohora, au insistat insa pe faptul ca sala destinata sedintelor in plen, precum si birourile senatorilor sunt gata, asa ca nu este necesara decat „o decizie politica”.
Mohora a sustinut ca Senatul se poate muta fie pe 18 decembrie, cand probabil isi va incepe activitatea noul Legislativ, fie la 1 februarie 2005, pentru ca pe perioada vacantei parlamentare sa fie adusa la Palatul Parlamentului arhiva acestei institutii.
Tot ieri, Camera Deputatilor a suplimentat cu 9 miliarde lei sumele destinate finalizarii etajelor superioare ale Parlamentului intr-o zona in care lucrarile stagnau din 1989.