Sari direct la conținut

Senatorii n-au desfacut dosarele, dar cer CSM mandatele de interceptarea telefoanelor

Senatorii juristi cer CSM sa verifice daca in dosarele Codrut Seres si Paul Pacuraru procurorii au avut mandate de interceptarea telefoanelor si daca a fost respectat regimul de confidentialitate a urmaririi penale. SRI a fost solicitat sa prezinte mandatul de interceptare in cazul lui Seres, tinind cont ca acesta este acuzat de infractiuni privind siguranta statului. Decizia Comisiei Juridice de a trimite aceste adrese a fost luata in lipsa cvorumului, din 11 membri fiind prezenti doar 5, cei ai PSD, PNL si PC si la initiativa Noricai Nicolai. Juristii contactati de HotNews.ro sustin ca nici Parlamentul, nici CSM nu au dreptul sa verifice „legalitatea si oportunitatea actelor procurorilor, ci doar instanta”.

Senatorii juristi, prin adresa inaintata catre CSM, vor sa verifice daca a fost respectat Codul de Procedura Penala, in dosarele Seres si Pacurau. Mai exact, este vorba despre articolele 62 si 91 din CPP cu privire la administrarea probelor si interceptarea si inregistrarea convorbirilor telefonice. In acest sens, senatorii cer CSM ” sa fie pus la dispozitia Comisiei Juridice mandatul de interceptare”.

Mai mult, colegii senatori vor ca CSM sa verifice daca invinuitii au facut plingeri legate de modul in care s-a efectuat urmarirea penala si cum s-au rezolvat acestea. In adresa mai este vorba si despre felul in care procurorii au respectat regimul de confidentialitate a urmaririi penale, astfel incit partile sa aiba dreptul la un proces echitabil.

Presedinta Comisiei juridice din Senat, liberala Norica Nicolai, a declarat ca, in plus, pentru Codrut Seres s-a cerut SRI sa prezinte mandatul de interceptare a telefoanelor, tinind cont ca acesta este acuzat de infractiuni impotriva sigurantei statului.

Adrese fara cvorum in comisie

Comisia juridica s-a intrunit in dimineata zilei de miercuri si a luat decizia trimiterii adreselor catre CSM si SRI in lipsa cvorumului. La sedinta au fost prezenti senatorii PNL, Norica Nicolai si Ioan Basgan, social democratii, Serban Nicolae si Doru Ioan Taracila, plus Gavrila Vasilescu- PC.

Dosarele ar fi nedesfacute

Senatorul PC, Gavrila Vasilescu, a declarat pentru HotNews.ro ca „dosarele nu au fost desfacute, solicitarea catre CSM si SRI fiind facuta in baza referatului procurorilor, care enumera documentele aflate la dosar. Din aceasta enumerare lipseste mandatul de interceptarea telefoanelor”, spune Vasilescu. Senatorul afirma ca in principal este vorba despre dosarul lui Pacuraru.

Potrivit unor surse din comisie, liberala Norica Nicolai a fost cea care a initiat demersul catre CSM si SRI. Paul Pacuraru ar fi sesizat-o pe Norica Nicolai cu privire la mandatul de interceptare si i-ar fi sugerat sa faca aceasta interventie catre CSM.

Pacuraru interceptat prin Morega

CSM nu a primit inca adresa Senatului, dar surse din institutie au spus pentru HotNews. ro ca la prima vedere cererea excede atributiile CSM, asa cum s-a intimplat si cu o solicitare facuta acum o saptamina de Bogdan Olteanu. CSM nu poate verifica daca, intr-adevar, mandatele sint necesare in dosar si interceptarile nu sint facute „pe terti”. Mai exact, daca nu este vorba despre interceptarea indirecta a telefonului, caz in care nu este necesar mandatul.

Ar putea fi situatia lui Paul Pacuraru, ale carui convorbiri cu Ilie Morega au fost interceptate deoarece acesta din urma se afla sub urmarire penala in dosarul „bani pentru partid”. In acest caz, explica sursele, in dosarul lui Pacurau nu este necesar mandatul de interceptare, acesta fiind deja dat de judecator pentru Morega.

O situatie similara ar putea exista si in cazul lui Codrut Seres, in special in asa numitul „dosar al spionilor”, unde Vadim Benyatov era cel urmarit.

Parlamentul nu verifica legalitatea actelor procurorilor

Juristii contactati de HotNews.ro pun in discutie faptul ca Senatul si-ar putea depasi competentele.

„Parlamentul nu verifica nici legalitatea, nici oportunitatea masurilor procurorilor, acestea sint verificate doar de instanta, daca exista plingeri. La fel, CSM nu verifica legalitatea si oportunitatea actelor organelor de urmarire penala”, spune Laura Stefan, jurist.

In masura in care cel cercetat doreste sa se plinga de modul in care ii sint respectate drepturile sau de felul in care decurge ancheta se poate plinge procurorului ierarhic superior si daca nu rezolva, atunci se duce in instanta.

Dupa opinia Laurei Stefan, parlamentarii trebuie sa „verifice doar informatiile care sint in dosar si sa se pronunte daca exista indicii pentru avizarea urmaririi penale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro