Senatorul american Chris Coons laudă „eforturile intense” ale lui Iohannis pentru protejarea democrației, după alegerile anulate: „SUA sunt alături de România”
Senatorul american democrat Christopher Coons a lăudat, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, eforturile președintelui Klaus Iohannis pentru apărarea democrației din țara noastră, „în ciuda interferențelor străine alarmante din timpul recentelor alegeri prezidențiale”, subliniind continuarea sprijinului Washingtonului pentru România. Reacția parlamentarului american vine în contextul vizitei de luni a acestuia la București, când a fost primit de șeful statului, la Palatul Cotroceni.
„Președintele Klaus Iohannis depune eforturi intense pentru a proteja democrația din România, în ciuda interferențelor străine alarmante din timpul recentelor alegeri prezidențiale”, a scris joi Chris Coons, în mesajul său.
„În timpul vizitei mele la București, am reafirmat că SUA sunt alături de România, care se protejează atât pe sine, cât și regiunea de coerciția rusă, inclusiv prin întărirea rolului său ca sursă independentă de energie și lider al democrației în Europa de Est”, a adăugat senatorul american.
President @KlausIohannis is working hard to safeguard Romania’s democracy despite alarming foreign interference during the recent presidential election. During my visit to Bucharest, I reaffirmed that the US stands by Romania as it protects both itself and the region from Russian… pic.twitter.com/tt0ezEERxV
— Senator Chris Coons (@ChrisCoons) January 2, 2025
Iohannis a primit, luni, la Palatul Cotroceni, o delegaţie condusă de Christopher Coons, membru al Congresului Statelor Unite ale Americii, senator democrat din partea statului Delaware, a anunțat Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă, la acel moment.
Printre alte subiecte abordate, Iohannis a prezentat, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale, măsurile luate de România „ca urmare a interferențelor străine în procesele democratice și a intensificării atacurilor hibride”.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile s-au concentrat asupra dimensiunilor Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe cooperarea de securitate şi apărare, relaţii economice, regiunea Mării Negre, situaţia din Ucraina şi întărirea relaţiei transatlantice.
„Preşedintele României a evocat semnificația deosebit de importantă a Parteneriatului Strategic româno-american și a transmis un mesaj ferm privind vocația profund euroatlantică a României, ca aliat NATO de încredere și membru al UE care promovează o relație transatlantică solidă și consistentă. A evidențiat faptul că o prezență puternică a SUA în regiune, pe toate componentele relevante, este vitală pentru securitatea euroatlantică și pentru asigurarea unui front comun împotriva influențelor externe care sunt în dezacord cu valorile democratice”, a precizat Administrația Prezidențială.
În cadrul întâlnirii, Iohannis „a prezentat evoluţiile interne din România, în contextul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, şi măsurile luate de statul român ca urmare a interferenţelor străine în procesele democratice şi a intensificării atacurilor hibride”.
„De asemenea, şeful statului a avertizat asupra faptului că aceste atacuri nu sunt îndreptate doar către un singur stat, ci împotriva societăţilor democratice în ansamblul lor, şi a arătat că ţara noastră a solicitat la nivelul Uniunii Europene şi al NATO o coordonare intensificată pentru combaterea şi prevenirea acestor activităţi. El a subliniat, în acelaşi timp, importanţa cooperării intensificate dintre SUA şi România în domenii cheie pentru contextul de securitate actual, precum ameninţările hibride, cibernetice şi informaţionale”, mai scrie în comunicatul emis de către Palatul Cotroceni.
În acest context, senatorul Coons a exprimat aprecierea şi susţinerea SUA pentru modul în care autorităţile din România au gestionat această situaţie dificilă şi fără precedent şi a fost de acord că toate democraţiile sunt expuse riscurilor hibride, fiind necesară o cooperare mai strânsă şi în acest domeniu.
De asemenea, oficialul american „a salutat nivelul excelent” de cooperare politică și de securitate dintre România şi SUA şi interesul pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic, România fiind unul dintre cei mai de încredere, valoroși și apropiați aliați ai Statelor Unite, a mai indicat comunicatul Administrației Prezidențiale.
„Senatorul Coons a asigurat că dezvoltarea relației cu România se bucură de sprijin bipartizan în cadrul Congresului SUA și a făcut referire și la importanța acordată securității regiunii Mării Negre, inclusiv prin elaborarea Strategiei SUA privind securitatea și dezvoltarea regiunii Mării Negre (Black Sea Security and Development Strategy), la care și România și-a adus contribuția. Totodată, a pus accentul pe impactul strategic al proiectelor comune în domeniul energiei, inclusiv cooperarea nucleară civilă”, a transmis Palatul Cotroceni.
În cadrul întrevederii de luni, a existat și un schimb de opinii despre războiul împotriva Ucrainei și necesitatea continuării acordării de sprijin multidimensional pentru această țară. Totodată, Iohannis a accentuat „importanța etapei de reconstrucție a țării și capacitatea României de a avea un rol crescut ca și conexiune logistică, mai ales ținând cont de succesul facilitării de către țara noastră a tranzitului de produse din Ucraina, de la începutul războiului”.
„De asemenea, au fost subliniate riscurile majore la care este expusă și Republica Moldova, care trebuie susținută de comunitatea internațională, în special în ceea ce privește reziliența statală și întărirea securității energetice, prin interconexiuni sporite cu Uniunea Europeană”, a precizat Administrația Prezidențială.