Sari direct la conținut

Serbia sprijină integritatea Ucrainei, dar nu va impune sancţiuni Moscovei, spune preşedintele Vucic

HotNews.ro
Aleksandar Vucic, Foto: Agerpres
Aleksandar Vucic, Foto: Agerpres

Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei şi consideră invazia rusă drept o „eroare gravă”, dar nu va impune sancţiuni Moscovei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina a atras condamnări unanime în întreaga lume şi în Balcani. „Republica Serbia (…) consideră că a aduce atingere integrităţii teritoriale a unei ţări, indiferent care, inclusiv Ucraina, este ceva foarte rău”, a afirmat Aleksandar Vucic în cadrul unei conferinţe de presă televizate, conform Agerpres.

„Credeţi că este posibil să impunem sancţiuni Rusiei peste noapte, această Rusie care nu ne-a impus niciodată sancţiuni”, a subliniat în acelaşi timp preşedintele Vucic.

Serbia – o ţară care negociază aderarea la UE şi menţine în acelaşi timp legături strânse cu Moscova – a menţinut tăcerea de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Rusia, principalul aliat al Serbiei în chestiunea Kosovo

Naţiuni slave şi creştine ortodoxe, sârbii şi ruşii au relaţii fraterne de secole. Aproximativ 83% dintre cetăţenii sârbi consideră Moscova un „prieten” al Belgradului, potrivit unui sondaj realizat în 2021 de Institutul de Afaceri Europene.

Rusia, partener crucial al Serbiei în domeniul energetic, este – datorită dreptului său de veto la ONU – şi principalul aliat al Belgradului în refuzul său de a recunoaşte independenţa fostei sale provincii Kosovo, populată în principal de albanezi.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, după ce Belgradul s-a retras de pe teritoriu în urma unei campanii aeriene a NATO în 1999 care a pus capăt conflictului dintre separatiştii albanezi şi forţele sârbe.

Aleksandar Vucic s-a referit la această campanie a NATO ca fiind unul dintre principalele motive pentru care Belgradul sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.

Urmărește aici evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din Ucraina:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro