Sari direct la conținut

Serviciile secrete isi baga nasul tot mai adanc in enciclopediile online

Cu toate ca, in ultimul timp, s-au inmultit criticile la adresa exactitatii informatiilor din enciclopediile online, redactate de amatori, popularitatea lor este in continua crestere. « Wikipedia », cea mai cunoscuta din aceasta categorie, este consultata mult mai frecvent decat Enciclopedia Britanica.

Ca sa poata face fata provocarii internetului, lexicoanele traditionale trebuie si ele sa se mute pe web.

Desigur, exista o deosebire esentiala intre cele doua categorii de enciclopedii.

Daca autorul termenilor cuprinsi in cele traditionale este un om de stiinta sau un specialist si ele sunt acceptate de redactor sau de comitetul de redactie, publicatiile online de tip „wiki” (aceasta particula este de-acum folosita in multe dintre lexicoanele online), redactate de cititori reflecta mai degraba opiniile acestora.

Si in acest caz termenii au autori, dar cititorii, prin contributiile lor, le pot completa sau modifica. De multe ori, ca sa demonstreze cat de accesat este cuvantul sau termenul redactat de un autor, el insusi introduce, sub un nume fals, modificari.

Smecheria a fost descoperita de noul soft « wikiscanner », cu ajutorul caruia se poate urmari de la ce computer a venit modificarea.

Un articol de Eva Galambos

Integral in Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro