Sari direct la conținut

Sever Voinescu despre o posibila scumpire a gazelor: Consumatorii casnici nu vor suporta diferenta de pret

HotNews.ro

In cazul unei scumpiri a gazelor naturale, consumatorii casnici nu vor suporta diferenta de pret, a declarat Sever Voinescu dupa o sedinta a partidului. In aceste conditii, vor fi facute majorari doar la consumatorii industriali.In urma cu doua luni, mai exact pe 6 aprilie, Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi alinieze la normele UE legislatiile nationale privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali. potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, pana acum Departamentul pentru Afaceri Europene a transmis CE un raspuns. Continutul raspunsului este confidential, sustin surse guvernamentale. Cert este ca Executivul nu a aliniat in niciun fel legislatia nationala la normele UE.

  • „Este o discutie mai veche aceasta a cresterii pretului la gaze si BPN a decis astazi, prin vot, pozitia politica a PDL in aceasta chestiune. Dupa cum stiti pretul la gaze in Romania n-a mai crescut de vreo doi ani si exista o presiune a actorilor de pe piata pentru ca intre timp pretul s-a dus sus pe piata internationala. Cum stiti, noi avem o situatie particulara pentru ca ne-a dat Dumnezeu o rezerva de gaze destul de substantiala. Pe de alta parte, cum stiti, ce ne-a dat Dumnezeu ne luam singuri. Am avut un Guvern care a stiut sa instraineze pe nimic aceasta resursa importanta. Pe noi ne preocupa foarte mult acest subiect, am format o echipa care se ocupa de aceasta chestiune, am avut astazi informarea lor si am avut o decizie politica de luat in cele din urma. Decizia a fost cea pe care v-am anuntat-o. Populatia va fi protejata iar consumatorii casnici de gaze naturale nu vor suporta o eventuala crestere a pretului de gaze. Repet, vorbesc despre o eventuala crestere a pretului de gaze. PDL a decis astazi ca cei care consuma in gospodariile lor gaze naturale sa nu suporte o eventuala crestere a acestui pret”, a declarat Voinescu.

„La data de 07.04.2011, Comisia Europeana a transmis Romaniei avize motivate in doua cauze deschise impotriva tarii noastre considerand ca sistemul de preturi reglementate aplicat pe piata energiei electrice, respectiv a gazelor naturale din Romania nu respecta cerintele corespunzatoare din legislatia UE, Directiva 2009/72/CE, respectiv Directiva 2009/73/CE. Avizul motivat reprezinta ultima etapa a fazei pre-contencioase a actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru„, informeaza Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) la solicitarea HotNews.ro.

  • Potrivit DAE, avand in vedere larga discretie a statelor membre in definirea serviciilor de interes economic general, Comisia a acceptat argumentele Romaniei cu privire la stabilirea de preturi reglementate la energia electrica si gaze naturale ca obligatii de serviciu public si este de parere ca sistemul de preturi reglementate de pe piata energiei din Romania ar putea fi considerat ca urmarind obiective de interes economic general, in sensul directivelor UE.
  • „Potrivit dreptului Uniunii Europene, aplicarea mecanismului de preturi reglementate pentru furnizarea de energie electrica trebuie sa respecte principiul proportionalitatii, astfel incat metoda de interventie a statului sa nu depaseasca ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului de interes economic general urmarit, durata acesteia sa fie limitata la strictul necesar pentru atingerea obiectivului urmarit si sa existe un sistem de evaluare periodica a interventiei pentru a stabili exact categoriile de consumatori (privati si comerciali) pentru care este necesara instituirea mecanismului de preturi reglementate.
  • In raspunsul lor catre Comisie, transmis cu respectarea termenului acordat de institutia UE, respectiv la 7.06.2011, autoritatile romane au prezentat in detaliu masurile ce vor fi adoptate la nivel legislativ, care raspund obiectiilor formulate de Comisie si vor asigura conformarea la obligatiile prevazute de Directiva 2009/72/CE si Directiva 2009/73/CE”, mai precizeaza DAE.

Eliminarea preturilor reglementate reprezinta un subiect extrem de sensibil pentru Guvern, mai ales ca ar putea determina scumpirea energiei la consumatorii casnici. Practic, preturile vor fi formate de piata. Pe de alta parte, legislatia europeana permite protejarea consumatorilor vulnerabili prin preturi reglementate. Autoritatile romane lucreaza inca la definirea consumatorului vulnerabil.

  • „Stabilirea preturilor pentru consumatorii finali prin interventia statului ridica obstacole in calea noilor intrati pe piata si, prin urmare, priveaza consumatorii si companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piata”, precizeaza CE.  

In conformitate cu normele privind piata interna a energiei, toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza liber servicii pe intreg teritoriul UE si de a-si stabili singure preturi care sa reflecte situatia reala de pe piete. Stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei. Astfel, se mentine o situatie de monopol care duce fie la investitii insuficiente, fie la preturi nejustificat de mari.

* Insa normele prevad de asemenea ca, in cazuri exceptionale, de exemplu pentru a proteja clientii vulnerabili, se pot stabili preturi reglementate. In acest caz, masurile trebuie sa fie directionate in mod special catre clientii care au cea mai mare nevoie de ele, trebuie sa fie limitate in timp si sa garanteze accesul egal al companiilor din domeniul energiei electrice din UE la consumatorii de pe plan national.

Romania a fost atentionata in iunie 2009 de Comisia Europena pentru neconformitatea legislatiei nationale pentru piata de gaz si energie cu legislatia europeana. Mai mult, Bruxelles-ul a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei si pentru preturile reglementate pentru consumatorii industriali (non-household customers). Autoritatile romane vorbesc insa de pretul reglementat la consumatorii casnici.

In martie, Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice doua acte normative privind transpunerea directivelor 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor.

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Noile directive europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie 2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi. Din cauza intarzierii, Romania poate risca, in acest moment, declansarea procedurii de infringement. Chiar daca aceasta situatie ar putea fi rezolvata, ramane problema calitatii transpunerii.

* In cadrul proiectelor, nu exista nicio mentiune legata de „un calendar credibil privind liberalizarea preturilor”. De asemenea, potrivit noilor directive, apare notiunea de client vulnerabil. In Romania, aceasta categorie de consumator nu este definita foarte clar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro