Sari direct la conținut

Sfantul Putin, binefacatorul romanilor

Evenimentul Zilei

Fereste-te de rusi cand spun „Transilvania“, ar putea fi un intelept proverb romanesc. Multi politicieni romani sufera insa de tulburari ale memoriei de lunga durata si nu-si amintesc ca Rusia a mai „jucat“ pe cartea transilvana. Revenirea Transilvaniei la Romania – dupa ce planurile initiale sovietice o imaginau provincie independenta sub protectoratul Moscovei – a fost utilizata ca factor de presiune in privinta Basarabiei si ca parghie de control asupra puterii de la Bucuresti. Unele ziare germane aratau, pe la mijlocul anilor ’90 ca Moscova a supravegheat activ si evenimentele de la Targu-Mures, utilizate ca pretext pentru reinventarea Securitatii ca SRI. Vechea tactica stalinista a invrajbirii interetnice n-a murit la Kremlin.

In loc sa se alarmeze ca Vladimir Putin rosteste „Transilvania“, bunilor nationalisti romani li s-au umezit ochii de emotie. Istoria de mai bine de 100 de ani a fost pusa intre paranteze, si Rusia a devenit, peste noapte, prieten al Romaniei, iar Statele Unite si Uniunea Europeana mari puteri dusmanoase, care fac experimente odioase pe statele mici si neajutorate. Atat PRM cat si PIN incearca sa-l impuna in constiinta publica pe Vladimir Putin ca pe un binefacator al romanilor, ingrijorat pentru soarta Transilvaniei. Intr-un cap pe umeri, numai lista lui Vladimir Putin, a regiunilor aflate in pericol de secesiune, ar fi actionat un clopotel de alarma. Transilvania este a treia numita, dupa Abhazia si Transnistria, zone cu conflicte inghetate ale caror deziderate separatiste sunt stimulate si sustinute chiar de Rusia. Vladimir Putin nu ne-a batut pe umar compatimitor si incurajator, ci a picurat vechea otrava sovietica intre romani si maghiari, aratand lumii ca Romania are o vulnerabilitate. Politicienii romani au muscat momeala, confirmand ipoteza aberanta a presedintelui rus, zarva nationalista de la Bucuresti – culminand cu cererea de excludere a UDMR de la guvernare – fiind muzica pentru urechile lui Vladimir Putin.

Prin internalizarea si supradimensionarea evenimentului Kosovo, Romania a demonstrat ca sufera inca de complexul statului national tanar, care nu si-a rezolvat spaima de dezmembrare. Desi Ardealul nu este Tara Bascilor, nici Taiwanul si cu atat mai putin Kosovo, clasa politica romaneasca, in acord cu declaratia lui Vladimir Putin, a nascocit problema „Transilvaniei“ si a creat impresia unui stat slab care poate fi santajat. La un prim nivel de lectura, declaratia lui Putin este o presiune asupra Romaniei ca nu cumva sa-si schimbe, cu ocazia Summitului NATO, pozitia in privinta Kosovo.

Independenta Kosovo a fost in termeni geopolitici o „ruptura a istoriei“. Teoria spune ca, de fiecare data cand se produc astfel de rupturi, statele aflate intr-o pozitie avantajoasa sunt tentate sa modifice sistemul de raporturi geopolitice existent pentru a-si promova interesele de putere si chiar pentru a crea „suprafete geopolitice“ conforme cu imaginea proprie. Fara indoiala ca Rusia incearca sa foloseasca independenta Kosovo in beneficiul sau. Cum? Vom vedea probabil chiar la Summitul NATO.

Integral in EvZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro