Sari direct la conținut

Si totusi se plateste contributia de sanatate la bacsis! Un studiu de caz

HotNews.ro
Adrian Benta, Foto: Hotnews
Adrian Benta, Foto: Hotnews

Domnul Xsulescu Ygrec este casatorit cu doamna Qicsulescu Ygrec, persoane rezidente fiscal in Romania. Acestia detin societatea FRIZERUL VESEL SRL, microintreprindere persoana juridica romana, unde desfasoara meseria de frizeri in calitate de administratori/asociati fara sa detina un contract de munca – situatie generalizata de altfel in marea majoritate a societatilor mici unde lucreaza patronul fara sa fie angajat. Cei doi soti nu au alte surse de venit si familia va fi intretinuta din dividendele incasate ulterior depunerii situatiilor financiare.

Desigur, clientii societatii sunt in mod exclusiv persoane fizice ce achita cu numerar servicile de frizeriei cumparate pentru care societatea emite bonuri fiscale, inclusiv pentru bacsis. Foarte rar nu se incaseaza bacsis de la clienti, insa sumele incasate sunt mici – frizerie de cartier.

La data de 31 mai 2015, in baza rolei martor din casa de marcat fiscala se constata ca totalul bacsisului incasat de societate din aceasta luna este de 200 lei. Cele doua persoane fizice, decid distribuirea bacsisului in mod egal, in data de 15 Iunie 2015.

  • Ce impozite se datoreaza ?

a) in mod evident impozitul de 16%, pe venitul din alte surse, asa cum a fost reglementat recent de HG nr. 367/2015 pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal;

b) si desigur … contestata contributie individuala la sanatate de 5,5%. Adica fiecare persoana va achita suma de 100 lei x 5,5 % = 5,5 lei ? In mod evident nu !

Mult mai mult ! Se recalculeaza baza de calcul la un salariu minim pe economie adica la suma de 975 lei cat este salariu minim in luna iunie 2015. Adica se plateste 975 x 5,5% = 54 lei.

Desigur exista si temei normativ pentru plata contributiei la sanatate, respectiv art, 296^27 din Codul fiscal:

„(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:

a) *** Abrogat;

b) investiţii;

c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;

d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;

e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.

(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) – d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) – d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).

(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.”

Mai mult prevederile de la art. 296^29 din Codul fiscal enumera ” Baza de calcul (…) (5) Pentru veniturile din alte surse, astfel cum sunt menţionate la art. 78, baza de calcul al contribuţiei este, potrivit art. 79, venitul brut realizat.”

  • Cum se platesc impozitele ?

1. Pentru impozitul pe venit in procent de 16% lucrurile sunt mai simple:

– societatea depune declaratia 100 cu impozitele datorate la buget, si plateste impozitul pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

– pana pe data de 28 februarie a anului urmator societatea va depune declaratia 205 declaratie informativa privind toate veniturile realizate de persoanele fizice de la societate. AceAsta declaratie este sursa de date pentru ANAF.

2. Plata contributie la sanatate este reglementata de art. 296^30 si art. 296^31 din Codul fiscal, ce stabilesc:

– Contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 296^27 alin. (1) se calculează în anul următor, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazelor de calcul menţionate.

– Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei. (decizie emisa de ANAF)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro