Sari direct la conținut

Sibex: 4.800 de contracte, cu o valoare de 45 milioane de lei, au fost incheiate in sedinta de luni

HotNews.ro

La Sibex, prima zi dupa incheierea scadentei iunie a adus scaderi pentru derivatele pe actiuni, pentru cele pe indicii respectiv pentru euro fata de dolar. Ulterior, pretul Dow Jones a revenit pe plus. La randul sau, moneda unica a continuat sa castige teren in fata leului. In acest context, volumul transferurilor a fost unul bun, pana la ora 17:30 fiind incheiate de 4.800 contracte, cu o valoare de 45 milioane de lei.

De-a lungul sedintei, a atras atentia in mod special lichiditatea de pe piata derivatelor valutare, remarcandu-se perechile EUR/RON si EUR/USD. Pentru euro/leu, participantii au speculat pe fondul trendului descendent pe care moneda nationala s-a inscris in ultimele sedinte. Jucatorii au transferat prin cele aproape 1.100 contracte incheiate, echivalentul a circa 1,1 milioane de euro, plasamentele indreptandu-se catre toate scadentele. Dintre acestea, scadenta septembrie a fost cea mai solicitata, investitorii estimand un curs de 4,2683 lei/euro, in urcare cu 2,85 bani. Pentru decembrie anul curent moneda unica crestea cu 1,61 bani iar pentru martie 2012 cu 2,65 bani. De remarcat a fost tranzactionarea perechii euro/leu pentru scadenta iunie 2012, inca din prima zi a acesteia, cursul estimat fiind de 4,28 lei pentru euro.

Din perspectiva oficialului BNR, cursul se situeaza la cel mai inalt nivel din 11 februarie, banca centrala anuntand o referinta de 4,2635 lei/euro, cu 3,44 bani mai mare comparativ cu nivelul de vineri. Si valutele din regiune au inregistrat scaderi care au ajuns la 0,4%. Acestea au survenit ca urmare a faptului ca euro s-a depreciat puternic fata de dolar si fata de francul elvetian, increderea investitorilor in moneda unica fiind afectata de amanarea urmatoarei transe din finantarea externa acordata anul trecut Greciei de UE.

Pentru paritatea euro/dolar participantii au tranzactionat in ton cu evolutia internationala. Euro s-a devalorizat in raport cu dolarul pentru prima data in trei zile dupa ce guvernele europene nu au reusit sa se puna de acord privind eliberarea unei transe a imprumutului pentru ajutorarea Greciei. De asemenea, moneda unica europeana a scazut pentru a patra zi la rand si fata de yen, cel mai lung sir de pierderi in sase saptamani. La Sibex, numarul contractelor EUR/USD_RON era de aproape 1.000, euro depreciindu-se cu 0,19%.

Pe segmentul indici, la ora 17:30 se observa un volum de aproape 1.500 de contracte, incheiate pe fondul unei tendinte de scadere, corelata cu futures-ul de peste ocean. Acesta a indicat o deschidere pe minus la NYSE, intarzierea a planului de salvare a Greciei si posibila micsorare a ratingului Italiei readucand temerile privind criza datoriilor europene si indepartand investitorii de activele riscante. Ministrii de finante europeni au amanat o decizie privind extinderea imprumutului de urgenta pentru Grecia, indicand ca mai intai trebuie introduse masuri de austeritate. De asemenea, indicii burselor europene au inregistrat deprecieri.

Deschiderea de pe Wall-Street a confirmat acesta stare de spirit dar, in pofida acesteia, actiunile de la bursa americana si-au revenit, stergand pierderile din deschidere, cumparatorii aparand pe piata dupa ce S&P 500 s-a apropiat de media mobila pe 200 de zile, considerata un suport tehnic cheie. Ca urmare, si scaderile de la Sibex s-au temperat fata de minimele zilei si au dat semne de intrate pe plus. Astfel, la ora 17:30 cotatia indicelui DJIA scadea crestea cu un punct pe scadenta septembrie. Dow Jones continua sa scada cu cate 35 si 41 puncte pe decembrie 2011 si martie 2012.

Derivatele pe actiunile SIF5 au inregistrat la randul lor deprecieri pe toate scadentele si au ramas printre cele mai lichide, cu peste 600 contracte incheiate pana la ora 17:30. Scadenta septembrie si-a preluat rapid rolul de termen favorit al speculatorilor, atragand cea mai mare parte a transferurilor. La ora 17:30 cotatia DESIF5 septembrie scadea cu 1,31%. Pentru decembrie DESIF5 pierdeau 1,25%, iar pe martie 2012 4% pe un volum mic.

Pentru derivatele Fondul Proprietatea participantii au estimat o evolutie pe minus. Cotatia DEFPR septembrie pierdea 0,27%, iar pentru decembrie 1,23%, numarul contractelor incheiate fiind de 1,23%. Pe piata aurului s-a inregistrat o evolutia mai degraba nehotarata, cotatia futures a unciei evoluand mixt. La ora 17:30 pretul se deprecia usor cu doar 0,6 dolari, numarul contractelor cifrandu-se la 559.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro