Sari direct la conținut

Siegfried Mureșan, despre bugetul UE pe 2024: Parlamentul European respinge toate tăierile făcute de Consiliul Uniunii Europene

Europarlamentarul Siegfried Mureșan , Foto: David Leonard Bularca / Hotnews
Europarlamentarul Siegfried Mureșan , Foto: David Leonard Bularca / Hotnews

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, care este și raportorul Parlamentului European (PE) pentru bugetul Uniunii Europene (UE) din anul 2024, a anunțat că proiectul de buget care va fi votat miercuri în PE va respinge toate tăierile făcute de Consiliul Uniunii Europene. El a spus că nu putem cere UE să facă mai multe, dar, în același timp, să fie tăiată finanțarea „unde este nevoie de ea”.

Informații de context:

  • Până pe 13 noiembrie toate instituțiile europene trebuie să se pună de acord cu privire la bugetul UE pe anul 2024, în caz contrar, negocierile trebuie reluate, iar asta implică noi discuții între Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană;
  • Miercuri, 18 octombrie, va avea loc votul în Parlamentul European asupra unui proiect al bugetului, urmând a se conveni asupra formei finale după noi discuții cu Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene.

În discursul său ținut în plenul Parlamentului, Siegfried Mureșan a spus că proiectul de buget propus de Comisia Europeană este sprijinit de eurodeputați, însă acolo unde finanțarea s-a dovedit insuficientă s-au făcut ajustări.

  • „Comisia Europeană a prezentat un proiect de buget pentru anul viitor.
  • Consiliul Uniunii Europene propune să facă tăieri. Noi, Parlamentul European, respingem toate tăierile făcute de Consiliul Uniunii Europene pe considerentul că nu putem cere Uniunii Europene să facă mai multe, dar, în același timp, să tăiem finanțarea Uniunii Europene unde este nevoie de ea.
  • Sprijinim proiectul de buget al Comisiei Europene și ne-am uitat, într-un mod foarte responsabil, la domeniile unde finanțarea s-a dovedit insuficientă, unde este nevoie de mai multă finanțare”, a spus Mureșan în plenul Parlamentului European.

Prioritățile din bugetul UE pe 2024

În forma bugetului care urmează să primească miercuri un vot în PE sunt cinci mari priorități:

  • Cercetarea și inovarea;
  • Infrastructura, pentru o mai bună conectivitate între țări;
  • Mai multe burse „Erasmus+” pentru tinerii din UE;
  • Industriile creative;
  • Programele de sănătate.

„Sunt convins că mâine, cu largă majoritate, noi, Parlamentul European, vom adopta poziția Parlamentului și mandatul privind negocierile cu Comisia și Consiliul”, a spus Siegfried Mureșan.

Totodată, într-un briefing de presă susținut cu jurnaliștii români prezenți la Strasbourg, Mureșan a spus că, printre altele, Parlamentul European își dorește să ofere o creștere de buget cu 17 milioane de euro pentru Parchetul European și alte 110 milioane de euro fonduri pentru migrație și azil.

Siguranța și apărarea, din ce în ce mai importante în contextul actual

Siegfried Mureșan a punctat și faptul că războaiele din Ucraina și Israel obligă Uniunea Europeană să fie capabilă să acționeze în astfel de cazuri.

  • „Am văzut că, din 2020, când am adoptat împreună Cadrul Financiar Multianual, au fost declanșate două războaie în apropierea noastră: războiul din Ucraina și atacurile teroriste ale Hamas în Israel.
  • Ambele conflicte militare se află în vecinătatea noastră. În ambele situații este important ca bugetul Uniunii Europene să fie capabil să acționeze.
  • Siguranța, apărarea, mobilitatea militară, migrația, sprijinul pentru Ucraina, sprijinul umanitar unde este nevoie, toate acestea sunt importante și trebuie să fie furnizate cu sprijinul Uniunii Europene”, este de părere Mureșan.

Bugetul Uniunii Europene pe anul 2024 este de aproximativ 190 miliarde de euro, iar instituțiile Uniunii trebuie să se decidă până la finalul anului, cel târziu, cum va fi împărțită această sumă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro