Sindicaliștii din sănătate renunță la greva anunțată pentru 11 mai / Ministrul Muncii: Se acordă sume compensatorii pentru cei care au înregistrat diminuări de venituri
Sindicaliștii din Sănătate au anunțat marți seara că renunță la greva generală anunțată pentru 11 mai, după ce au ajuns la un acord cu reprezentanții guvernului. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat marți că s-a decis modificarea legii salarizarii, fără a modifica însă plafonarea sporurilor la 30 la sută, iar toți cei care au avut scăderi salariale vor primi banii înapoi.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că ”legea salarizării a fost aplicată în mod subiectiv de către spitale”, adăugând că în urma discutiilor cu sindicaliștii s-a decis modificarea legii salarizării, fără a modifica însă plafonarea sporurilor la 30 la sută, iar noua lege a sănătății va cuprinde și indicatori de performanță.
”Pot să vă dau un exemplu cel puțin hilar, din punctul nostru de vedere: două spitale au declarat că au avut scăderi salariale față de decembrie 2016. Spitalul Județean Arad: din 1.959 de angajați, 1.820 au avut scăderi salariale. Focșani: din 1.366, 1.307 au avut scăderi salariale”, a spus Sorina Pintea.
Declarațiile ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu:
Măsuri:
– scoaterea gărzilor medicilor și asistentelor în afara plafonului de 30 la sută, prevăzut pentru sporuri, ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite. Nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici. Toate garzile vor fi platite. Se creează un spațiu în anvelopa plafonului de 30 la suta pentru celelalte sporuri.
– pentru spitalele de monospecialitate și anumite servicii județene de ambulanță, cum ar fi cea din București , să se permită în condiții bine justificate, o suplimentare a sporurilor, determinată de specificul acestor specialități. Aprobarea acestor situații se va face prin hotărâre de Guvern.
– sunt deja revendicări rezovate până la această dată. De exemplu, s-a solicitat ca moașele să fie asimilate activității desfășurate de asistente, dar această revendicare era deja rezolvată prin asimilarea funcției de asistentă, moasă sau soră, conform Legii 95/2006. Au fost transmise precizări, dar din păcate în 20 la sută din spitale nu s-au aplicat.
– pragul minim în regulamentul de sporuri. A fost una dintre revendicări, să se asigure acest prag minim. Nu am umblat și nici nu intenționăm să modificăm.
– negocierea contractului colectiv, a fost solutionată ieri la Ministerul Sănătății.
– aș vrea să lansăm câteva avertismente, și autoritățile locale, și managerii de spitale să respecte legea și regulamentul de sporuri, pentru că aplicarea măsurilor depinde în mod direct de respectarea acestor reglementari de catre manageri si autoritățile locale
Am avut cazul de la Oradea- un caz foarte ciudat, s-a emis o Hotărâre de Consiliu Local care ar fi trebuit să modifice o hotărâre de guven, ceea ce este totalmente ilegal.
– Managerii de spitale de amenea trebuie să respecte justa distribuire a sporurior
– o modificare foarte importanta, cea mai importantă, se acorda sume compensatorii pentru toți anagajații care au înregistrat diminuări de venturi nete față de luna februarie 2018, suma compensatorie urmează să acopere integral diferența. Nu mai putem vorbi despre vreo scădere de venituri
– să introducem un nou filtru în lege, să nu mai rămână la arbitrariul managerilor, să aloce sporuri pe criterii subiective, încălcându-se legea si regulamentul de sporuri. Nu a fost în intenția legiutorului să scadă salariile în sistemul de sănătate. Ne asigurăm ca prin aceste modificări nu mai este posibil să se întâmple acest lucru
La final sindicaliștii au anunțat că renunță la greva generală anunțată pentru 11 mai, fiind mulțumiți de rezultatele discuțiilor.
”Renunțăm la greva generală din 11 mai. Suntem multumiți de ceea ce am reușit să punem împreună pe tapet”, a spus liderul Sanitas.