Sari direct la conținut

Sindromul de oboseală cronică are nevoie de un tratament complex. Medic: „Durata minimă a concediului trebuie să fie de 14 zile“

HotNews.ro
Sindromul de oboseală cronică are nevoie de un tratament complex. Medic: „Durata minimă a concediului trebuie să fie de 14 zile“
SURSA FOTO: Shutterstock

Sindromul de oboseală cronică este diferit de oboseala normală și nu atât de frecvent. Când intervine oboseala cronică, organismul nu mai e capabil să facă față activităților fizice și intelectuale normale. Somnul este neodihnitor, apare deficitul cognitiv și simți că, pur și simplu, nu mai poți sta în picioare. Iar toate aceste manifestări durează mai mult de 6 luni.

Atenție! Netratată corespunzător, oboseala cronică poate fi factor de risc pentru diabet zaharat, depresie, tulburări cognitive degenerative și chiar accident vascular cerebral.

Diferența dintre oboseală normală și sindromul de oboseală cronică

Smart Living: Tuturor ni se întâmplă să ne simțim obosiți după o zi epuizantă de muncă sau la final de săptămână. Așadar, ce e considerat normal când vine vorba de oboseală?

Dr. Marinela Stănculete: Oboseala este o stare generală de rău, produsă de un efort fizic sau intelectual intens. Face parte din normalitatea vieții ca, la sfârșitul unei zile de muncă, să fim obosiți.

De asemenea, oboseala normală poate apărea și atunci când nu facem ceva anume, tocmai prin neutilizarea resurselor de energie.

Smart Living: Dar cum facem diferența între oboseala normală și oboseala cronică?

Dr. Marinela Stănculete: Oboseala cronică înseamnă o stare generală de rău nu doar seara, ci și la începutul fiecărei zile, pentru o perioadă de minimum două luni. Trebuie făcută distincția clară între oboseala cronică (îndelungată) și sindromul de oboseală cronică. Prima este o stare de rău zilnic, care însă nu înseamnă boală, nu durează mai mult de două-trei luni.

Oboseala cronică se întâlnește foarte frecvent, nu există persoană care să nu fi experimentat această condiție non-medicală, dar cu răsunet fizic și psihologic. Recuperarea din această stare este completă când se intervine în timp util și cu mijloacele adecvate.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro