Sirenele antiaeriene au sunat din nou la Kiev
Sirenele antiaeriene au început să sune din nou în Kiev miercuri după mai multe săptămâni de acalmie care au urmat retragerii trupelor rusești din regiunea capitalei ucrainene.
UPDATE 17:44 Primăria Kievului a anunțat pe canalul său de Telegram că alerta a trecut însă a avertizat oamenii să rămână vigilenți pentru a fi pregătiți să se îndrepte din nou către adăposturile antiaeriene în cazul în care situația o va cere din nou.
Anunțul nu a precizat motivul pentru care au fost declanșate sirenele antiaeriene.
Situația a fost sesizată pe platformele de socializare de mai mulți jurnaliști străini aflați în Kiev, inclusiv de Trey Yingst, unul dintre corespondenții televiziunii americane Fox News din Ucraina.
Air raid sirens in Kyiv
— Trey Yingst (@TreyYingst) April 13, 2022
Site-ul liveuamap.ua care oferă actualizări în timp real privind luptele din Ucraina arată că sirenele au început să sune în capitala Ucrainei la ora 15:23, acesta notând că autoritățile au avertizat locuitorii să se adăpostească de urgență.
Deocamdată nu este clară natura amenințării dar Primăria Kievului notează pe canalul său de Telegram: „!! Avertisment !! O alertă aeriană a fost declarată în Kiev! Cerem tuturor să se îndrepte imediat spre un adăpost de apărare civilă.
Rușii au început să se retragă din regiunea Kiev la sfârșitul lunii martie
Forțele armate ale Rusiei au început să se retragă din regiunea capitalei Ucrainene la sfârșitul lunii trecute după ce ministerul Apărării de la Moscova a anunțat pe 29 martie că își va reduce „drastic” operațiunile din jurul Kievului și din regiunea Cernihiv (Cernigău).
„Inamicul rus nu şi-a îndeplinit obiectivul operaţiunii sale ofensive”, a transmis armata ucraineană la momentul respectiv pe pagina sa de Facebook.
Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar a anunțat pe 2 aprilie că forțele ucrainene au reluat controlul asupra întregii regiuni Kiev.
Ea a precizat că inclusiv localitățile Irpin, Bucha (Bucea), Hostomel, unde s-au dat lupte puternice, „au fost eliberate de invadatori”.
Institutul pentru Studiul Războiului din SUA nota două zile mai târziu în evaluarea sa privind războiul din Ucraina că forțele armate ucrainene curăță zona Kievului de „orcii pierduți” din cauza retragerii dezordonate a rușilor.
Armata ucraineană a început să elibereze primele sate din regiunea Kievului la sfârșitul lunii martie în urma unor contraatacuri limitate și începutul lui aprilie, soldații Kievului fiind primiți ca eliberatori de localnici.
Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei
În evaluarea publicată miercuri privind războiul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului notează că Rusia continuă operațiunile ofensive în estul Ucrainei pe o scară limitată, în timp ce se străduiește să reconstituie forțele retrase din bătălia de la Kiev și să stabilească bazele logistice necesare pentru intensificarea operațiunilor ofensive în zona Donbas.
Acesta adaugă că forțele rusești retrase din regiunea Kievului nu au fost încă reintroduse în Ucraina pentru luptă, precizând că trupele Moscovei continuă în zonele Belgorod și Voronej eforturile de reconstituire a forțelor afectate în atacul eșuat asupra Kievului, dar nu a trimis încă aceste forțe înapoi în Ucraina pentru a relua luptele.
Mai mulți oficiali europeni au vizitat în ultimele zile Kievul pentru a se întâlni cu liderii ucraineni, inclusiv premierul britanic Boris Johnson care a promis sâmbătă că Londra va furniza Ucrainei rachete antinavă, vehicule blindate, sute de sisteme antiaeriene și antitanc.
Luni, Uniunea Europeană și-a reluat prezența diplomatică în capitala Ucrainei după ce a mutat-o temporar în Polonia după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.
Matti Maasikas, șeful delegației UE în Ucraina, s-a alăturat vineri mai multor oficiali ai UE care au vizitat țara și a rămas la Kiev pentru a redeschide delegația și a evalua condițiile de întoarcere a personalului.
Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.