Socialistii europeni nu-l vor pe Iliescu
Socialistii europeni nu sunt incantati de o eventuala revenire a lui Iliescu in fruntea PSD, el fiind perceput ca un personaj expirat caruia i se pot reprosa fapte reprobabile. In interiorul partidului se vorbeste despre o scrisoare transmisa de catre socialistii europeni, al carei lider este Antonio Guterres, in care este amintit scandalul provocat de Ion Iliescu prin gratierea lui Miron Cozma.
Gestul fostului presedinte s-a intors practic impotriva sa, liderii Internationalei Socialiste si ai Partidului Socialistilor Europeni criticandu-l in termeni expliciti. Reactia socialistilor europeni trebuie privita si din alta perspectiva. Aceea a legaturilor cordiale dintre ei si fostul premier Adrian Nastase.
Asa incat in perspectiva Congresului PSD, in cadrul caruia se va alege noul lider al partidului, se poate spune ca Nastase a uzat de prietenia social-democratilor europeni. Scrisoarea in cauza fiind o dovada in acest sens. Pe de alta parte, fostul partid de guvernamant trece prin cea mai tulbure perioada pe care ar fi putut sa o traverseze vreodata.
Acest fapt survine pierderii alegerilor de catre fostul prezidentiabil Adrian Nastase si intrarii implicite in Opozitie. Surse din cadrul PSD ne-au declarat ieri ca Nastase este si mai confuz decat partidul pe care aparent il conduce.
Aceleasi surse ne-au spus ca Nastase nu s-a hotarat inca sa candideze la sefia partidului, la Congresul Extraordinar al partidului, care va avea loc la sfarsitul acestei luni. In acest sens, Nastase tatoneaza orgnizatiile teritoriale pentru a sonda gradul de simpatie de care se mai bucura si eventualul sprijin pe care s-ar putea baza. In tot acest timp, nici Iliescu nu sta degeaba.
Sursele citate ne-au spus ca fostul presedinte al tarii cloceste un scenariu cat mai bun pentru a-si asigura in continuare, intr-un fel sau altul, sefia partidului.
Scenariul Iliescu
In aceste conditii, Iliescu se gandeste intens la o varianta de a ramane la conducerea partidului care l-a consacrat fara a fi neaparat liderul in acte al PSD.
Dupa cum ziarul ZIUA a relatat, in editia de ieri, doi dintre greii partidului, Miron Mitrea, respectiv Dan Ioan Popescu, si-au petrecut Revelionul impreuna, in afara tarii, posibil in Italia, acolo unde au pus la cale preluarea conducerii partidului.
In tot acest context, baronul de Vrancea, Marian Oprisan, un apropiat al lui Miron Mitrea, a aratat, acum doua zile, foarte clar, ca isi doreste o functie de conducere in cadrul viitoarei structuri a PSD. Ideea lui Oprisan pornea de la faptul ca cei care au obtinut rezultate bune la alegeri trebuie sa fie recompensati.
Astfel incat din intalnirea lui Mitrea si Dan Ioan Popescu s-a nascocit varianta presedintiei PSD pentru Popescu si functia de presedinte executiv pentru liderul PSD Vrancea Miron Mitrea, iar cea de vicepresedinte pentru Oprisan. In tot acest timp, Iliescu va fi presedinte de onoare, pozitie din care va conduce in fapt partidul folosindu-l pe Dan Ioan Popescu.
De aici, pornesc si indoielile lui Iliescu exprimate public legate de candidatura la sefia partidului. Nu trebuie uitat faptul ca Iliescu trage sforile pentru a ajunge lider al PSD, in conditiile in care Nastase a pierdut foarte mult din autoritatea si credibilitatea oricum fragile pe care le detinea in partid.
Baronii ocrotiti
In ultimii patru ani, cat a fost prim-ministru si lider al partidului de guvernamant, Nastase a dat impresia ca tine sub control partidul. Cu toate acestea, nu a fost asa. In timpul domniei lui Nastase baronii si-au facut de cap la vedere, fiecare lider mai mic sau mai mare s-a ocupat de imbogatirea proprie in voie, profitand de statutul de partid la putere pe care il avea PSD.
Atunci cand presa si societatea civila au semnalat abuzurile pe care le-au savarsit baronii PSD, Nastase a anuntat o restructurare a partidului. Dar, de fiecare data, a fost nevoie de interventia in forta a presedintelui in functie, Ion Iliescu, pentru ca baronii sa fie cumintiti, iar partidul sa mai castige din popularitate.
Iliescu si-a bagat nasul in treburile partidului, cu toate ca era presedinte al tarii, chipurile impartial si apolitic. Dupa ce PSD a pierdut alegerile locale, Iliescu i-a bagat pe capii partidului intr-o sedinta, in care i-a facut cu ou si cu otet, cerand ca un adevarat lider, restructurarea partidului.
Si Nastase a fost bagat in aceeasi oala, cerandu-i-se socoteala pentru faptul ca partidul a pierdut alegerile. La acea data, Nastase a amenintat ca isi da demisia din partid si i-a spus lui Iliescu, textual: „Viitorul nostru politic se desparte aici”.
Simtindu-se cu toti sacii in caruta, Nastase a pus si conditii: a dorit sustinerea publica a lui Iliescu pentru candidatura sa la alegerile prezidentiale si mana libera in partid.
Slabiciunile lui Nastase
In acest moment, insa, Nastase nu are cu ce sa il mai preseze pe Iliescu. Mai mult decat atat, actualul lider al PSD si-a pierdut si mai mult din autoritate, o data cu pierderea cursei pentru alegerile prezidentiale. Iar Iliescu speculeaza fiecare moment de slabiciune al actualului lider.
La nici trei saptamani dupa pierderea alegerilor parlamentare si prezidentiale, Iliescu, care nici macar nu este membru PSD, a inceput sa se comporte ca un adevarat lider al partidului. Cu cateva zile inaintea epuizarii anului 2004, Iliescu a avut o sedinta cu liderii PSD, la sediul din bulevardul Ion Ionescu de la Brad, care a reamintit de cea de dupa pierderea alegerilor locale.
De aceasta data, Iliescu a fost mult mai sigur pe el. L-a acuzat pe Nastase ca a pierdut pentru ca a lucrat cu mercenarii si pe membrii PSD ca si-au pierdut spiritul de activisti. Se pare ca la un moment dat tensiunea a devenit atat de mare incat Nastase ar fi batut cu pumnul in masa si ar fi spus: „Eu nu mai vreau nici o functie in partid. Sa-l conduca cine doreste!”.
In aceste conditii, si avand in vedere conflictele tot mai aprinse dintre fostul presedinte si fostul prezidentiabil, PSD este impartit in doua tabere: cea a lui Nastase si cea a lui Iliescu, mult mai solida si cu mai multe sanse de izbanda decat prima. Pana la Congresul partidului de la sfarsitul acestei luni, batalia va fi crunta in PSD.