Sari direct la conținut

Societatea civilă i-a solicitat miercuri premierului să renunțe la orice prevedere care afectează mecanismul de sponsorizare / Rezultatele discuțiilor

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Companiile cu cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro și care vor avea obligația de a achita impozitul minim pe cifra de afaceri, nu vor mai avea posibilitatea de a acorda sponsorizări deductibile, în condițiile în care aceste companii sunt principalii finanțatori ai proiectelor organizațiilor neguvernamentale, arată un comunicat al reprezentanților ONG-urilor care s-au întâlnit miercuri cu premierul Ciolacu.

Astfel, este afectată grav finanțarea ONG-urilor și deci a milioane de beneficiari ai serviciilor oferite de acestea. Aceste sponsorizări sunt cele mai bine cheltuite și controlate chiar de către sponsori.

  • Propunerea cu care au venit organizațiile participante a fost aceea de a se renunța la orice prevedere care afectează mecanismul de sponsorizare cu toate instrumentele sale, argumentând cu cifre și exemple semnificative care este impactul activității organizațiilor non-guvernamentale în societatea românească de astăzi.

De altfel, în ultimele săptămâni, sectorul neguvernamental a vorbit public despre impactul pozitiv pe care îl are în România, în domenii vitale pentru bunul mers al unor comunități sănătoase. Peste 1.300 de organizații au semnat o scrisoare deschisă adresată Guvernului.

Reprezentanții Guvernului au ascultat argumentele, le-au considerat valide și avem promisiunea că vor considera soluția ca și companiile menționate mai sus să poată deduce sponsorizări fie din impozitul minim, fie din cel pe profit, în limita a 20% din impozitul pe profit.

  • A mai fost agreată organizarea unui grup de lucru comun, Guvern – societate civilă, care să operaționalizeze implementarea noilor prevederi referitoare la transparență și control, dezvoltând instrumente și un sistem de lucru axat pe prevenție și predictibilitate.

Această întâlnire a fost solicitată de urgență de către inițiatorii scrisorii către Guvern, ARC și FDSC. Câteva dintre organizațiile semnatare au fost prezente și au ilustrat cu exemple concrete din munca lor, impactul modificărilor legislației care afectează mecanismul de sponsorizare, dacă rămân în forma actuală.

Au fost prezenți la întâlnire: Mădălina Marcu (ARC), Ionuț Sibian (FDSC), Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață), Mugurel Mărgărit (Fundația Regală Margareta a României), Mirela Nemțanu (HOSPICE Casa Speranței), Andreea Nistor (AVE), Bogdan Simion (FONPC), Dan Bărbulescu (Asociația Parcul Natural Văcărești), Gabriela Alexandrescu (Salvați Copiii) și Gabriel Biriș. Din grupul de lucru care a pregătit reacția societății civile au făcut parte și Robert Ion (Hopes and Homes for Children Romania) și Diana Chiriacescu (FONSS) și au contribuit cu date Mihaela Nabăr (World Vision România) și Nicoleta Orlea (Autism Voice).

Din partea Guvernului, la întâlnire, au participat: Prim-Ministrul Marcel Ciolacu, Vice Prim-Ministrul Marian Neacșu, Ministrul Finanțelor Marcel Boloș, Șeful Cancelariei Primului Ministru Mihai Ghigiu și Victoria Stoiciu, Consilier de stat pentru societate civilă.

Ne bucurăm că a existat deschidere din partea Prim-Ministrului Marcel Ciolacu să avem o discuție directă și clarificatoare despre sponsorizări. Este important ca deciziile care afectează sectorul să fie discutate cu transparență și cu grijă față de milioanele de beneficiari pe care societatea civilă îi reprezintă și avem încredere că dialogul va continua în spiritul unei cooperări reale în beneficiul comunităților pe care le deservim.

Miercuri a avut loc la Palatul Victoria o întâlnire consultativă a Prim-Ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Finanțe Marcel Boloș cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care anumite propuneri din proiectul de „Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” avem temeri că pot aduce prejudicii sectorului non-guvernamental.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro