Sari direct la conținut

Soluție de compromis: Primăria Capitalei ar putea deschide drumul forestier din Pădurea Băneasa pentru Greenfield, însă doar temporar

HotNews.ro
Drumul prin Pădurea Băneasa, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
Drumul prin Pădurea Băneasa, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Primăria Capitalei vrea să facă demersurile pentru a deschide drumul forestier din Pădurea Băneasa pentru locuitorii din cartierul Greenfield, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliul General al Municipiului București. Proiectul nu a fost aprobat, deoarece era nevoie de două treimi, iar consilierii PSD au părăsit sala. Propunerea era ca drumul să fie deschis numai pe o periodă de 4 ani, și să rămână drum forestier, iar în cei 4 ani dezvoltatorul cartierului Greenfield să aibă timp să facă alte ieșiri din cartier. După această perioadă, propunerea era ca drumul forestier să se întoarcă la Romsilva.

Deschiderea drumului forestier necesită însă mai mulți pași birocratici, inclusiv o hotărâre de Guvern, a explicat primarul Nicușor Dan.

  • „Acolo există o bucată de drum forestier și o bucată de fond forestier, adică, juridic, pădure. Pentru transmiterea unui drum forestier din domeniul public al statului în domeniul public al UAT-ului există o legislație. Pentru transmiterea fondului forestier din domeniul public al statului în cel al unui UAT, o altă legislație. O să încep cu cea de-a doua.
  • Acest set de norme legale spune că singura modalitate de a transmite dreptul de proprietate, fără a scoate din fondul forestier, este amenajarea unei păduri parc, variantă pe care nu am luat-o în discuție, și atunci este obligatorie o solicitare de scoatere din fondul forestier. Solicitarea de scoaterea din fondul forestier trebuie să aibă la bază prevederea unei investiții, iar acea investiție pentru a fi reală și nu utopică trebuie să aibă în momentul în care se face existența circulației pe drumul forestier.
  • Deci, așa cum am discutat cu reprezentanții Romsilva, ai Gărzii Forestiere și ai Ministerului mediului, trebuie mai întâi să solicităm transmiterea cu titlu gratuit a drumului forestier de la statul Român la Municipiul București, cu păstrarea funcțiunii de drum forestier, dar cu prevederea unei utilități publice pentru el.
  • Asta se face printr-o cerere pe care o să o facem azi, urmată de un memoriu pe care Ministerul Mediului îl înaintează către Guvern și o hotărâre de Guvern. Ulterior, odată ce acest drum există în administrarea noastră, fiindcă acea bucățică de teren care este fond forestier este mai mică de un hectar, instituția statului român care are autoritatea să ne-o dea este Garda forestieră.
  • Din discuțiile pe care le-am avut cu ei, nu trebuie să dureze mai mult de 2-3 sătămâni din momentul în care prima fază este finalizată”, a explicat nicușor Dan.

Primarul a declarat că dorește această soluție – deschiderea drumului forestier – doar pe o perioasdă de 4 ani pentru ca investitorul să facă ce și-a asumat să facă, celelalte ieșiri cartier. Apoi drumul forestier se va întoarce ca drum forestier la Romsilva.

Consilierii PNL și USR au aprobat proiectul, însă proiectul avea nevoie de două treimi, iar consilierii PSD nu au fost prezenți, deci nu au fost întocmite condițiile legale pentru aprobarea proiectului.

  • „Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri privind transmiterea, pentru o perioadă de 4 ani, a „Drumului D68-FE004 – 0,572 km, tronson cuprins între borna 38 şi borna 58 Pădurea Băneasa”, din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Ilfov în domeniul public al Municipiului Bucureşti.
  • Trecerea bunurilor identificate conform alin 1 se solicită cu scopul întreținerii și reabilitării acestora din surse care provin din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti, respectiv în vederea deschiderii circulației pe drumurile forestiere și asigurării accesului riveranilor cartierului,,Greenfield” la imobilele cuprinse între Aleea Teișani și Drumul Pădurea Pustnicu.
  • Bunurile imobile menționate se declară bunuri de interes public local.
  • După efectuarea procedurii de preluare, se interzice trecerea bunurilor din domeniul public în domeniul privat al Municipiului București, prin hotărâre a Consiliului General”, Se arată în proiectul de hotărâre neaprobat.

În anexa proiectului de hotărâre adoptat se arată că la Direcția de Urbanism de la Primăria Capitalei au fost depuse și se află în analiză 3 Planuri Urbanistice Zonale pentru crearea unor 3 noi căi de acces în cartierul Greenfield:

  • PUZ Aleea Teișani, nr. 105-117, sector 1, care a obținut avizul arhitectului șef nr 2/2023;
  • PUZ amenajare intersecție Aleea Teișani-bretea DN1-Centura București, sector 1, care a obținut avizul preliminar 11/2019;
  • PUZ Aleea Teișani, acces rutier DNCB km1+970-km 13+980, sector 1, care a obținut avizul preliminar 30/2019.

„Pana la definitivarea acestor solutii s-a identificat ca o solutie temporara de acces cele doua tronsoane mai sus amintite, care au fost utilizate si care sunt amenajate pentru circulatie fara afectarea padurii”, se arată în referatul de aprobare semnat de Nicușor Dan.

Reamintim că drumul prin pădure este drum forestier, o decizie definitivă a instanței consfințind asta, iar acesta a fost închis la începutul anului de Romsilva. În administrația Firea, Consiliul General a dat o hotărâre prin care drumul să fie scos din fondul forestier și să fie asfaltat, însă în urma opoziției în spațiul public, proiectul a fost abandonat, dar mașinile totuși circulau pe acolo, pe drumul forestier.

După închiderea drumului, o parte din locuitorii cartierului au cerut Primăriei redeschiderea drumului, invocând cozile interminabile pe care le parcurg zilnic. Primarul Clotilde Armand, dar și primarul general, Nicușor Dan, au declarat la vremea respectivă că sunt de acord cu deschiderea temporară a drumului, până când investitorul va face un nou drum din Șoseaua de centură, așa cum și-a asumat încă de la început.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro