Sari direct la conținut

Sorina Pintea: Nu am rezolvat problema şpăgii. Există spitale unde se mai dă şpagă

HotNews.ro

Problema plăţilor informale din unele spitale nu a fost încă rezolvată, a afirmat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, adăugând că, din acest punct de vedere, are un „feedback negativ”.

„Din păcate, am un feedback negativ. Nu am rezolvat problema şpăgii. Chiar astăzi citeam nişte elemente legate de faptul că există spitale unde se mai dă şpagă. M-ar fi interesat dacă actul medical este condiţionat, deşi nu cred. Cred că ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul. Noi toţi să facem asta – să nu mai dăm”, a afirmat Sorina Pintea, după ce a participat la întâlnirea Board-ul Internaţional de Prevenire şi Control a infecţiilor cu HPV, organizat împreună cu Societatea Română de Microbiologie, potrivit Agerpres.

Referindu-se la chestionarele pe care le completează pacienţii în spitale, Sorina Pintea a spus că acest mecanism funcţionează, însă pacienţii nu au încă încredere în anonimatul respectivelor chestionare: „Chestionarele (de feedback – n.red.) au fost introduse în 2016 şi dacă vă uitaţi pe site-ul Ministerul Sănătăţii publicăm rapoarte trimestriale, funcţionează, dar din păcate oamenii nu au încredere în anonimatul respectivului chestionar. El este foarte safe.”

În spitalele din România, pacienții oferă bani personalului medical atât din proprie inițiativă, cât și la cererea cadrelor medicale – medici, asistente, infirmiere și chiar liftieri. „Șpăgile” merg de la câteva zeci sau sute de lei pentru consultație sau pur și simplu pentru „a fi băgat în seamă” până la mii de euro în cazul unor operații complicate. Piatadespaga.ro, o platformă creată din inițiativa organizației non-guvernamentale Funky Citizens, își propune să ofere o hartă a șpăgii practicate în spitalele publice din România: unde „se dă”, cât, dar și care sunt spitalele și medicii care nu condiționează actul medical de șpagă.

Citește aici un articol HotNews.ro despre cazuri concrete semnalate de pacienți: suma oferită, numele spitalului și, în unele cazuri, al medicilor care cer bani în schimbul actului medical.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro