Sari direct la conținut

Sotia premierului a cantat pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului"

HotNews.ro

Valerie Ciolos-Villemin, sotia premierului Dacian Ciolos, a sustinut, joi seara, la Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia, un concert de muzica sacra, in cadrul unei campanii ce a avut ca scop achizitionarea sculpturii „Cumintenia Pamantului”, potrivit Mediafax.

Valerie Ciolos, alaturi de alti artisti, a sustinut un concert de muzica sacra la Catedrala „Sfantul Mihail” din Alba Iulia, in prezenta a peste 100 de persoane, care au fost indemnate sa doneze pentru achizitionarea sculpturii „Cumintenia Pamantului” de Constantin Brancusi.

Cei prezenti au primit, la intrarea in catedrala, pliante cu programul evenimentului pe care erau trecute mai multe conturi bancare, la mai multe banci, in lei, euro si dolari, unde pot dona pentru achizitionarea acestei sculpturi.

Valerie Ciolos nu a vrut sa declare nimic la intrarea in Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia, fiind emotionata si aratand ca vrea sa isi pastreze vocea.

Concertul de muzica sacra a inceput la orga catedralei unde canta corul, cu rugaciunea „Tatal Nostru”, interpretata de tenorul Ioan Chiciudean, a continuat cu piesa „Ave Maria” sustinuta de Valerie Ciolos, respectiv cu piesa „Care Selve” sustinuta de soprana Alexia Trif.

Concertul a reprezentat contributia comunitatii albaiuliene la campania nationala de subscriptie publica in vederea achizitionarii sculpturii „Cumintenia Pamantului”.

Ministrul Culturii a anuntat, pe 16 martie, ca proprietarii sculpturii lui Brancusi, „Cumintenia Pamantului”, au acceptat oferta de achizitie de 11 milioane de euro propusa de comisia de negociere mandatata de Guvern, Executivul platind 5 milioane de euro, restul, cele 6 milioane de euro, Ministerul de resort prin subscriptie publica nationala.

Proprietarii operei de arta – urmasele arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera chiar de la Constantin Brancusi – si-au recastigat dreptul asupra lucrarii dupa vreo noua ani de procese si au transmis, prin intermediul avocatilor, ca nu sunt dispusi sa dea „Cumintenia Pamantului” pe „mai nimic”.

Realizata in 1907, „Cumintenia Pamantului”, alaturi de opere precum „Sarutul” si „Rugaciunea” marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

„Cumintenia Pamantului” este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani, in 2012, si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului – grotele Savonnieres), este evaluata la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie’s din Paris a sculpturii in lemn „Madame L.R.”, pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie’s, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere „Sarutul”.

Celebra opera a lui Constantin Brancusi, „Cumintenia Pamantului”, ultima pe care statul roman o mai poate recupera, este expusa, in prezent, la Muzeul National Cotroceni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro