Sari direct la conținut

Spania: Grevă a medicilor din sistemul public, în plină pandemie de Covid-19

HotNews.ro
Doctori in greva in Spania, Foto: Captura YouTube
Doctori in greva in Spania, Foto: Captura YouTube

Extenuați după o luptă de peste șase luni cu pandemia de coronavirus, doctorii spanioli au început marți o grevă națională, prima din ultimii 25 de ani, scrie AFP.

Din cauza măsurilor de distanțare socială și a serviciului minim impus de autorități, în fața parlamentului din Madrid au venit doar circa 50 de doctori pentru a protesta, la apelul Confederației naționale a sindicatelor medicilor (CESM).

Dar, potrivit CESM, aproximativ 85% dintre cei 267.000 de doctori spanioli au participat la grevă, majoritatea de manieră simbolică, asigurând serviciile medicale.

Acestă grevă într-una dintre cele mai îndoliate țări de pandemia de Covid-19 reprezintă o premieră în ultimii 25 de ani, în condițiile în care mobilizarea doctorilor este de obicei regională în Spania, în condițiile în care competențele în materie de sănătate țin de regiuni.

Sergio Casabona, un gastroenterolog prezent în fața Parlamentului, a declarat că „picătura care a umplut paharul” a fost decretul, publicat la sfârșitul lui septembrie, și care permite relocarea doctorilor, indiferent de specializare, la alte servicii spitalicești, în funcție de nevoi.

O reformă motivată de pandemia de Covid-19, potrivit ministerului Sănătății.

CESM acuză însă „atentatul cel mai important la adresa sănătății spaniole”.

La distanță de mai mulți metri, cu halate albe și măști FFP2, protestatarii afișau pancarte care arătau un grup de pacienți alături de doctorul lor pe punctul de a fi striviți de un bocanc militar, cu sloganul „Grevă națională, salvați Sănătatea”.

Pablo Cereceda, chirurg, vorbește despre un „decret prost care dezvăluie incapacitatea (autoritățile) de a înfrunta această pandemie”.

Sergio Casabona critică și el deciziile politice luate fără consultarea cu doctorii și invocat exemplul spitalului Isabel Zendal, supranumit „spitalul pandemiilor” construit „în timp record” de regiunea Madrid și care urmează să fie inaugurat în scurt timp.

„Nu e un spital, ci o clădire, fără personal”, a acuzat el, în condițiile în care medicii se întreabă ce personal va fi alocat acestui spital în condițiile în care toate celelalte duc deja lipsă de oameni.

În acest context, guvernul spaniol a anunțat marți că bugetul Sănătății publice va fi majorat cu 151%, cu o alocare suplimentară de trei miliarde de euro, dintre care 2,4 miliarde vor veni din fondul european de relansare și vor fi destinate cumpărării de vaccinuri și întăririi rețelei publice de doctori generaliști.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro