Sari direct la conținut

Spania, campioana Europei la fotbal pentru a patra oară, un record: 2-1 contra Angliei la Berlin

HotNews.ro
Spania, campioana Europei la fotbal pentru a patra oară, un record: 2-1 contra Angliei la Berlin
Spania, campioana Europei în 2024 / Sursa foto: Frank Augstein / AP / Profimedia

Spania a devenit noua campioană a Europei la fotbal după ce a câștigat, scor 2-1, la Berlin, meciul cu Anglia. Ibericii le-au fost superiori adversarilor, iar victoria, deși obținută în minutul 86, a fost una meritată. Acest succes trimite „Furia Roja” pe primul loc la nivelul trofeelor cucerite pe Bătrânul Continent, spaniolii întrecându-i pe nemți, gazdele acestui turneu final.

Rodri, jucătorul celor de la Manchester City, a fost ales fotbalistul turneului final din 2024.

Topul campioanelor Europei la fotbal:

Spania – 4 (1964, 2008, 2012, 2024)
Germania – 3 (1972, 1980, 1996)
Italia – 2 (1968, 2020)
Franța – 2 (1984, 2000) etc.

Spania vs Anglia 2-1: Ibericii, campionii Europei

Final de partidă, Spania este campioană a Europei pentru a patra oară – un record. Ibericii tocmai i-au devansat pe nemți, cei cu care erau la egalitate înainte de startul turneului final din vara acestui an.

Patru minute de prelungire, dramatismul este la el acasă la Berlin.

Minutul 90: Dublă ocazie pentru englezi: după ce Unai Simon respinge o minge, Dani Olmo evită de pe linia porții golul egalizator al Angliei.

Minutul 89: Foden este înlocuit de Toney.

Minutul 86: GOOOOL SPANIA! Oyarzabal înscrie, poziția este suspectă de offside, dar golul este până la urmă validat. Spania – Anglia 2-1.

Minutul 82: Dintr-o poziție ideală, Lamin Yamal șutează direct pe portar, iar Pickford evită golul. Ocazie mare pentru iberici.

Minutul 73: GOOOOL ANGLIA! La doar trei minute după ce a intrat pe teren, Cole Palmer înscrie cu un șut la colțul lung. David Seaman, legendarul fost portar al englezilor, se bucură în tribune. Spania – Anglia 1-1. Reușita a venit contrar cursului jocului, ibericii fiind cei care au dominat.

Minutul 70: Mainoo este înlocuit de Cole Palmer

Minutul 66: Pickford respinge șutul lui Lamal pe colțul lung, Spania a avut încă o ocazie de a se desprinde.

Printre susținătorii de seamă ai Angliei de la Berlin se află și Lando Norris, pilotul de Formula 1 al celor de la McLaren.

Minutul 61: Harry Kane, vedeta englezilor, este înlocuit de Watkins.

Minutul 56: Dublă ocazie pentru Spania: Morata și Nico Williams trec în același minut pe lângă golul doi al Spaniei.

Minutul 53: Stones primește cartonașul galben.

Minutul 49: Olmo, dintr-o situație foarte bună, lovește slab mingea, iar ibericii ratează o ocazie importantă de a se desprinde.

Minutul 47: GOOOOOOL SPANIA! Actiune de atac a Spaniei, Yamal preferă o pasă pe poziție viitoare în locul unui șut, iar Nico Williams înscrie din unghi cu piciorul stâng, la colțul lung. Spania – Anglia 1-0.

Minutul 46: Rodri, accidentat, este înlocuit de Zubimendi.

A început repriza a doua.

Spania a încheiat prima repriză cu o posesie de 66%. Ibericii au avut 275 de pase reușite, față de cele 110 ale englezilor. Un aspect surprinzător este acela că nu a existat nici măcar un offside în prima repriză.
Spaniolii au alergat în total 53.8 km, iar englezii 53.7 km.

Pauză la Berlin. 0-0 între Spania și Anglia. Cele două echipe au părut mai preocupate să nu ia gol, presiunea este una mare.

Minutul 45+1: Șutul lui Foden, pe colțul scurt, din extrema stângă, este reținut în doi timpi de Unai Simon.

Minutul 45: Rodri se aruncă la sacrificiu și îl blochează pe Kane. Atacantul englez se afla într-o situație bună.

Fanii englezi domină fondul sonor. E normal pe undeva, susținătorii lui Bellingham și compania sunt mult mai mulți decât spaniolii.

Minutul 35: Dintr-o poziție favorabilă, Dani Olmo șutează modest.

Minutul 34: Shaw îl blochează excelent pe Yamal, englezii și-au făcut lecțiile, iar vedeta Barcelonei nu a ieșit cu ceva în evidență până acum.

Minutul 31: Olmo îl faultează pe Rice și este avertizat cu galben.

După jumătate de oră, Spania domină categoric la capitolul posesie (67%-33%), însă acest detaliu nu o ajută momentan să facă diferența pe tabelă.

Minutul 25: Harry Kane primește cartonașul galben după ce l-a faultat pe Fabian Ruiz.

Au fost câteva minute în care Anglia a arătat că poate fi periculoasă, după un început de finală în care Spania a dominat steril.

Minutul 17: Șutul puternic al lui Rice din afara careului mare este blocat de Rodri.

Minutul 15: Centrarea periculoasă a lui Walker este respinsă în ultimul moment de Laporte.

Minutul 13: Le Normand trimite spectaculos, dintr-o foarfecă, dar mingea nu reprezintă vreun pericol pentru poarta lui Pickford.

Minutul 12: Nico Williams este blocat de Stones, în colțul careului de șase metri. Prima acțiune importantă a finalei de la Berlin.

Minutul 6: Fără ocazii de gol, multă mișcare, cele două echipe se studiază. Spania s-a instalat în jumătatea de teren a britanicilor, dar acest lucru nu reprezintă neapărat o surpriză.

A început partida de pe Olympiastadion, mingea de start le-a aparținut britanicilor.

S-au intonat cele două imnuri, multă emoție, momente speciale pe Olympiastadion din Berlin.

Giorgio Chiellini aduce trofeul Euro, cel care până astăzi le-a aparținut italienilor.

Festival de lumină și culoare la Berlin, pe Olympiastadion, festivitatea s-a încheiat, urmează finala Euro 2024.

Spectacol realizat de gazde înainte de finala Euro 2024. Este ceremonia care are loc în aceste momente pe Olympiastadion din Berlin.

„Dani Olmo este genial. Este o amenințare pentru apărările adverse și citește foarte bine jocul. Este, de asemenea, foarte eficient” – Roy Keane, fost important jucător al lui Manchester United.

Cele două echipe se află la încălzire, Bellingham, Olmo și Lamine Yamal, în centrul atenției.

Vedete care au trimis mesaje de încurajare pentru naționala Angliei. Printre ele, Ed Sheeran, Little Simz și Sir Patrick Stewart.

Cele două echipe care vor începe finala Euro 2024

Spania: 23 Unai Simon – 2 Carvajal, 3 Le Normand, 14 Laporte, 24 Cucurella – 16 Rodri, 8 Fabian Ruiz – 19 Yamal, 10 Olmo, 17 Williams – 7 Morata (cpt) (Așezare tactică: 4-2-3-1).

Anglia: 1 Pickford – 6 Guehi, 5 Stones, 2 Walker – 3 Shaw, 4 Rice, 26 Mainoo, 7 Saka – 10 Bellingham, 11 Foden – 9 Kane (cpt). (Așezare tactică: 3-4-2-1).

Multă culoare în tribunele Olympiastadion, fanii sunt la nivelul unui asemenea meci de cinci stele.

Joselu (Spania) și Bellingham (Anglia) discută câteva minute pe gazon, cei doi au fost coechipieri până recent la Real Madrid. În această seară vor fi însă adversari, fiecare dorindu-și ca naționala țării sale să triumfe la Berlin.

Trofeul Euro 2024 / Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jucătorii celor două naționale au ajuns la Olympiastadion și au luat în primire cele două vestiare. Multe zâmbete în tabăra engleză, Anglia este la a doua finală consecutivă de Euro.

Cine va pune mâna pe trofeul Euro 2024? Vom afla împreună începând cu ora 22:00.

„Încă o finală, încă un meci foarte important. Această echipă a Angliei este capabilă de lucruri speciale, iar astăzi este șansa lor” – Alan Shearer, fost mare atacant al Angliei, într-o intervenție pentru BBC Sport.

Cele două echipe au plecat spre Olympiastadion din Berlin, autocarele fiind urmărite de fani pe traseul lor.

Spania și Anglia sunt două vechi rivale, cele două naționale întâlnindu-se de-a lungul timpului de 27 de ori. Au fost 10 victorii pentru iberici, 4 remize și 13 victorii ale englezilor. Golaveraj: 45-32 pentru Anglia.

Pe 9 iulie 2006, Olympiastadion din Berlin a găzduit finala Campionatului Mondial. Atunci, Italia s-a impus la penaltiuri contra Franței. După 120 de minute a fost 1-1, iar de la punctul cu var s-au impus italienii, scor 5-3. La finală au asistat 69 de mii de spectatori.

A fost meciul în care Zinedine Zidane a fost eliminat după ce i-a aplicat o lovitură cu capul lui Marco Materazzi.

Arena din Berlin este pregătită pentru marea finală a Euro 2024, dintre Spania și Anglia.

Trofeul Heni Delaunay își va găsi în această seară noul proprietar, Spania și Anglia duelându-se în finala de la Berlin, de pe Olympiastadion.

Ibericii știu cum este să joci în ultimul act de la Euro, Spania aflându-se în fața celei de-a cincea finale: a câștigat trei (1964, 2008 și 2012) și a pierdut una (cu Franța, în 1984).

Până la drumul spre Berlin, Spania a trecut în optimi de Georgia, în sferturi de Germania, iar în semifinale de Franța.

De cealaltă parte, Anglia va disputa a doua finală consecutivă, după ce a cedat-o pe cea din 2021 (dar care a aparținut de Euro 2020) împotriva Italiei, la loviturile departajare.

Britanicii au trecut în optimi de Slovacia, în sferturi de Elveția, iar în semifinale de Olanda.

Echipe probabile:

Spania: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Ruiz, Rodri, Olmo – Yamal, Morata, Williams. Selecţioner: Luis de la Fuente

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane. Selecţioner: Gareth Southgate

  • Finala Euro 2024 va fi arbitrată de francezul François Letexier, acesta urmând să fie ajutat de asistenţii Cyril Mugnier şi Mehdi Rahmouni.
  • Szymon Marciniak (Polonia) va fi al patrulea oficial, iar Tomasz Listkiewicz (tot Polonia) completează echipa ca arbitru asistent de rezervă.
  • Rolul de arbitru asistent video (VAR) a fost atribuit lui Jérôme Brisard (Franţa), asistat de Willy Delajod (Franţa) şi de Massimiliano Irrati (Italia).

Spania vs Anglia, statisticile de la Euro 2024

Lista tuturor campioanelor de la Euro

1960 – URSS
1964 – Spania
1968 – Itallia
1972 – Germania de Vest
1976 Cehoslovacia
1980 – Germania de Vest
1984 – Franța
1988 – Danemarca
1996 – Germania
2000 – Franța
2004 – Grecia
2008 – Spania
2012 – Spania
2016 – Portugalia
2020 – Italia

2024 – Spania.

INTERVIURILE HotNews.ro