Sari direct la conținut

Spectacolul de teatru Urma pașilor Tăi, o invitatie de a evada din agitatia vietii cotidiene

HotNews.ro
Urma pașilor Tăi, regia Eliza Bercu-Bodeanu, Foto: ArCuB
Urma pașilor Tăi, regia Eliza Bercu-Bodeanu, Foto: ArCuB

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, vă invită la spectacolul de teatru cu temă religioasă Urma pașilor Tăi, în regia Elizei Bercu-Bodeanu, programat pe data de 18 februarie, începând cu ora 19:00, la Sala Mare de la ARCUB. Din distribuție fac parte actorii Vitalie Bantaş, Amalia Ciolan, Afrodita Androne, Ana Maria Bercu, Liliana Pană, Maria Radu și Eliza Bercu-Bodeanu, iar coregrafia este semnată de Arcadie Rusu.

Inspirat de pelerinajul în Israel întreprins de Olga Greceanu în 1933, care a dat naștere cărții Pe urma pașilor Tăi, Iisuse, spectacolul Urma pașilor Tăi de la ARCUB este o încercare de a reconstitui și restitui trăirile unei rare experiențe religioase. Întâlnirea cu Hristos, despre care relatează autoarea, se transpune într-o mărturie vie, care este păstrată ca atare de actorii implicați în proiect, transportând publicul în timpuri de altădată, în locuri și întâmplări tulburătoare și copleșitoare. Spectacolul este o încercare de a retrăi artistic și religios cutremurul duhovnicesc despre care a scris Olga Greceanu și de a atrage spectatorul într-o experiență care depășește cotidianul, umplându-l de sens. Astfel, se recuperează o dimensiune uitată a teatrului, și anume cea sacră, care leagă omul de divin.

„Gestul temerar al creatorilor spectacolului Urma paşilor Tăi… s-a concentrat pe un demers interior de mare finețe, necesar dobândirii unei atari stări de reculegere. Scenariul i-a rezervat fiecăruia dintre membrii echipei câte un moment monologat, în care actorul sau actrița se lansează într-o confesiune de profundă vibrație umană, cu conotații subiective potrivit temperamentului și încărcăturii de trăire a unuia sau altuia dintre ei. Toți sunt, de altfel, în diverse registre, la fel de emoționanți. În plan secund, se deschide apoi zona posibilelor comentarii pe care autoarea le inserează, dând astfel scrierii sale un caracter adesea polemic. Nu avem, așadar, de-a face cu un text rigid, dogmatic, ci cu o pagină literară plină de căldură omenească, exprimare firească în încercarea de apropiere a Scripturii de oameni.” (Doina Papp, în Teatrul azi)

„Textul venerabilei pictorițe alternează filele jurnalului de pelerin, plin de observații atente și avizate, cu cele ale meditației moral-religioase pe tema Patimilor. Preluat de punerea în scenă a Elizei Bercu-Bodeanu, monologul Olgăi Greceanu este descompus într-o polifonie de voci – șapte: șase femei și un bărbat –, imaginând șapte personaje sau șapte ipostaze ale artistei pelerine, care preiau și reverberează în variațiuni emoționale vag nuanțate monodia sacră a aceleiași mari emoții mistice: descoperirea realității sensibile a trecerii Mântuitorului pe pământ. (…) O coregrafie atent concepută a mișcărilor scenice geometrizează un spațiu abstract, al cărui unic element decorativ este o mică plantă de ghiveci, pe post de sicomor biblic. Veșmintele de in alb ori de culoarea nisipului, extrase din garderobele de vară de ultimă oră (unul singur e negru, simetrizând raportul 6:1 al genurilor), veșminte urbane, dar totuși, atemporale, sugerează spațiul deșertic al dramei christice, cel de azi, ca și cel de-acum două mii de ani.” (Elena Dulgheru, în Lumina)

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziţionate online, arcub.ro, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.

Preț: 25 lei (acces general).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro