Sari direct la conținut

​Spectacolul Un minut de dans sau… UF!, de Gigi Caciuleanu se joaca la Roma

HotNews.ro
Un minut de dans sau UF!, de Gigi Caciuleanu , Foto: Accademia di Romania
Un minut de dans sau UF!, de Gigi Caciuleanu , Foto: Accademia di Romania

Vineri, 27 mai la ora 21:00, pe scena teatrului Parioli Peppino De Filippo din Roma, va fi debutul italian a Companiei de dans a lui „Gigi Căciuleanu România Dance Company” – „Un minut de dans sau… UF!”, prima reprezentație a turneului european, a prestigioasei companii românești, fiind urmatã de un al doilea spectacol la Teatrul Carlo Goldoni din Veneția, Duminica, 29 mai la 20:30, informeaza Accademia di Romania din Roma. Alte proiecte de promovare a creației lui Gigi Cãciuleanu sunt programate sã aibã loc în toamna acestui an, în sãli de renume ca Sadler’s Wells/Londra, Bozar/Bruxelles, Centrul Pompidou/Paris.

Spectacolul pus in scena de Gigi Căciuleanu pe muzica lui Paul Ilea are urmatoarea distributie: Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Ana Vișan si Rãzvan Stoian

„Montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală. Acest minut de dans, coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, vor trebui să facă faţă, să se adapteze în stare de urgenţă, fanteziei sale de moment trebuind să memorizeze partitura coregrafică şi bineînteles cea muzicală, inventate ambele în ultima clipă, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma sa finală. La fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi să-şi pună picioarele în apă rece pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, complet altceva. Muzica îi apartine omului orchestră Paul Ilea (SENSOR / KULT STUDIO) căruia coregraful i-a cerut să plece de la temele cele mai cunoscute şi populare ale colegului său întru muzică şi trăznăi: Wolfgang Amadeus Mozart. Dar să le dezvolte apoi în felul său cu cât mai multă drăgăstoasă ireverenţă. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori nebunului proces creator necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans. Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, pentru a crea un minut de dans, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt. Și, prin urmare, fiecare spectacol va fi unic. O re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator…Chinurile creaţiei pentru artişti! Uf !!!”

Gigi Căciuleanu – dansator, coregraf, profesor a descoperit dansul contemporan de avangardă la vârsta de 14 ani, sub îndrumarea lui Miriam Răducanu. A participat alături de aceasta la celebrele „Nocturne 9 1/2″ de la București. Și-a completat studiile de dans academic și coregrafie la Teatrul Bolshoi din Moscova. A fost solist al Operei Române din București, unde a dansat roluri din repertoriu, dar tot pe scena Operei Române au fost create roluri speciale pentru el: „Zidul” și „Mandarinul miraculos” de Oleg Danovski, „Amorul doctor” și „Un american la Paris” de Tilde Urseanu etc. Câștigă de-a lungul carierei importante premii de coregrafie (Bulgaria, Germania, Franța, Chile, Italia, România). Dansează cu Ruxandra Racovitza (partenera sa de o viață), Maina Gielgud, Yvette Chauviré, Svetlana Beriozova, Anton Dolin, Reda Sheta, Adam Luders, Jean-Pierre Franchetti, Peggy Lyman, Patrick Dupond, Viktor Rona, Jean-Christophe Paré, Jean Guizerix, Wilfride Piollet, Sandra Giacosa, Brigitte Lefevre, Michael Denard, Louise Bédard, Ghislaine Thesmar etc. A creat mai multe companii de dans (de ex. Nancy, apoi propria companie la Paris), este unul dintre membrii fondatori ai Consiliului Internațional de Dans al UNESCO și inițiatorul festivalului de dans stradal „Dansul la Aix”. Coregrafiile sale au intrat în repertoriul operelor din Paris, Lyon, Avignon, Hamburg, Roma, Cardiff, Wuppertaler Tanztheater, Teatrului La Fenice din Veneția, Teatrului Municipal din Sao Paolo, Teatrului „Oleg Danovski” din Constanța etc. Continuă să predea tehnica sa specifică și să transmită stilul său original de dans contemporan sub formă de ateliere și master-class în cadrul unor instituții de prestigiu precum: Conservatorul Național Superior La Villette, l’Ecole de l’Opéra de Paris, Conservatoarele Naționale franceze (Boulogne-Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes etc.). Este Profesor Honoris Causa al Universităţii de Artă din Târgu Mureş. Este autorul volumelor: „Cartea Junglei X” (Teatrul „Ariel” din Târgu Mureș, 2002), „Vânt. Volume. Vectori” (Curtea veche, 2008), „Grafologie pentru Simfonia fantastică” (Editura Liternet). Este decorat cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Franța) și Steaua României în grad de Cavaler.

Spectacolul este organizat în colaborare cu: Institutul Cultural Român, Accademia di Romania din Roma, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Gigi Căciuleanu România Dance Company, Fundația Art Production, Solèart Management, Teatrul Parioli De Filippo Peppino, Teatrul Stabile Carlo Goldoni Veneto.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro