Sari direct la conținut

Spitalul Județean Brașov va suplimenta personalul de pază după ce o asistentă a fost lovită de un pacient

HotNews.ro
Spital din Romania, Foto: AGERPRES
Spital din Romania, Foto: AGERPRES

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov va suplimenta paza la secţia de primiri urgențe după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o asistentă a fost agresată de un pacient adus în secţie, a anunțat luni, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii sanitare, Daniela Neculoiu, citată de Agerpres.

Paza de la secția UPU va fi suplimentată cu un post până când se va finaliza noul contract de achiziţii de servicii de pază.

În prezent, asistenta agresată este internată în secţia de neurochirurgie a spitalului, fiind în stare stabilă.

”Vom suplimenta un post de pază imediat la UPU, astfel încât să fie doi agenţi de pază. Să sperăm că în această lună se va încheia procedura care este în curs pentru achiziţia de serviciu de pază pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, contractul actual fiind la final. Contractul nou va fi în alte condiţii din punct de vedere tehnic, cu un număr suplimentar de posturi şi alte îmbunătăţiri. În ceea ce priveşte stare de sănătate a colegei noastre agresată în noaptea de sâmbătă spre duminică de un pacient adus la UPU, este în stare stabilă, mult mai bună decât la internare, iar în cursul zilei de azi va fi reevaluată. Nu ştiu exact când va fi externată, medicii vor decide acest lucru”, a declarat managerul spitalului.

Şefa secţiei UPU, Cristina Vecerdi, a afirmat că incidentul de la sfârşitul săptămânii trecute nu este unul izolat, dar de o altă gravitate decât cele înregistrate anterior: ”După cum am mai declarat, acest incident nu este unul izolat decât prin gravitatea lui, şi anume că un cadrul medical a fost internat şi se află în continuare internat la secţia neurochirurgie a spitalului cu un traumatism cranian, cu urme de sângerare intracraniană, dar starea colegei noastre este bună, stabilă. Cazul petrecut este izolat prin gravitatea lui, dar astfel de incidente se întâmplă extrem de frecvent, zilnic, săptămânal, cu o culme în zilele de vineri şi sâmbătă, când se apropie weekend-ul. În aceste zile apar o mulţime de persoane agresate, şi la fel de multe cu intoxicaţie etanolică, adică procentul lor din punct de vedere statistic este de 15-20%. Din patologia pe care o examinăm în urgenţă, unul din diagnostice clar este intoxicaţie etanolică, al doilea, în funcţie de gravitate, este agresiunea”, a explicat şefa UPU.

Potrivit acesteia, impactul cel mai mare este la triajul persoanelor care ajung la UPU, unde asistentul a fost comparat cu un controlor de trafic aerian, care are nevoie de un mediu de lucru stabil pentru evaluarea pacienţilor şi nu trebuie să fie agresat: „Avem nevoie de o siguranţă a locului de muncă, avem nevoie de o firmă de securitate sau de organe competente care să ne asigure siguranţa şi liniştea în timpului actului medical”, a punctat dr.Cristina Vecerdi.

Bărbatul de 29 de ani care a agresat asistenta a reuşit să părăsească incinta spitalului, dar la ieşire a fost imobilizat de agentul de pază şi de un ambulanţier. Echipajul de poliţie care a ajuns la faţa locului l-a găsit imobilizat la pământ, ulterior acesta fiind transportat la Spitalul de psihiatrie unde a rămas internat.

Agentul de pază trebuie să asigure paza la intrarea în Unitatea de Primiri Urgențe, dar în momentul producerii agresiunii a ajutat la deschiderea uşii unui ambulanţier care aducea un bolnav la Unitate de Primiri Urgenţe.

Șefa UPU le-a transmis tuturor persoanelor care au nevoie să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgenţe să facă acest lucru, indiferent de mediatizarea negativă din ultimele zile: ”Mesajul de final pe care doresc să-l transmit având în vedere că noi suntem o unitate la dispoziţia cetăţenilor din judeţul Braşov, dar şi a cazurilor critice din judeţul Covasna, este acela că noi nu ne plângem de munca pe care o desfăşurăm. Ne-am trezit într-o situaţie de insecuritate la locul de muncă. Nu vreau ca cei care au afecţiuni acute să refuze să vină la acest serviciu tocmai datorită mediatizării negative din ultima vreme. Ştirile negative au un impact mult mai mare decât cele pozitive. Sunt foarte mulţi oameni care sunt mulţumiţi de activitatea noastră, mult mai mulţi decât cei nemulţumiţi. Pacienţii cu probleme acute să vină la UPU, să lase partea negativă pe care o citesc la adresa acestui serviciu”, a concluzionat dr.Cristina Vecerdi.

La secţia UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă se prezintă zilnic între 200 şi 300 de pacienți.

18 medici urgentişti dintr-un necesar de 28 asigură activitatea secţiei, iar numărul asistenţilor medicali este asigurat în proporţie de 100%.

Pentru moment, Unitatea de Primiri Urgențe a fost relocat într-un spaţiu mai mic din spital, până la finalizarea reabilitării celui de-al doilea corp al unităţii medicale, a mai spus medicul Daniela Neculoiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro