Sari direct la conținut

Spitalul Judeţean Sibiu va fi reabilitat termic cu bani europeni. Investiția se ridică la 11 milioane de euro

HotNews.ro

Pacienţii câtorva secţii ale Spitalului de Urgenţă din Sibiu vor beneficia, din 2021, de condiţii mai bune de cazare şi tratament, grație unei investiţii de 11 milioane de euro, majoritatea bani europeni. Consiliul Judeţean Sibiu a semnat, marţi, cu ADR Centru contractul de finanţare pentru un proiect în valoare totală de peste 11 milioane de euro, care are ca obiect reabilitarea termică a trei dintre clădirile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

„Anul Centenarului ne poartă noroc şi Consiliul Judeţean Sibiu va reuşi să atingă cifra de 100 de milioane de euro contractate din fonduri europene – o realizare excepţională mai ales în condiţiile actualului buget vitregit. Odată cu semnarea acestui contract de finanţare, depăşim deja 93 de milioane de euro. Contractul pe care îl semnăm azi e dovada cea mai bună că – aşa cum am promis – investiţiile în actualul spital continuă şi nu blocăm totul până la construirea unui nou spital judeţean, întrucât şi pe termen scurt, asigurarea unor bune condiţii pentru desfăşurarea actului medical este o prioritate”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, potrivit Agerpres.

Prin acest proiect, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu va utiliza pentru prima oară energie regenerabilă, iar prin reabilitarea termică a clădirilor se va realiza o economie de energie şi o economie financiară de minim 45% şi maxim 76% faţă de situaţia din prezent. Pentru prima dată, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va fi folosită căldura produsă de pompe amplasate în sol. Gazele cu efect de seră vor fi, de asemenea, semnificativ reduse, fapt ce va contribui la o mai bună calitate a aerului în centrul oraşului.

La o valoare totală a proiectului de 50.146.330,86 (peste 11 milioane euro), sumele angajate din bugetul judeţului sunt de peste 1,4 milioane de euro, contribuţia proprie aferentă cheltuielilor eligibile în valoare de 884.702,11 lei, şi cheltuielile neeligibile, în sumă de 5.911.225,37 lei, ultimele fiind destinate în special renovării şi îmbunătăţirii circuitelor din cadrul blocului operator.

Din aceşti bani vor fi modernizate clădiri vechi de peste un secol, în care se află Secţia Clinică Dermato-venerologie sau Blocul chirurgical, construit în 1913, care adăposteşte Secţiile Clinice Chirurgie I şi II, Ortopedie, Urologie şi Neurochirurgie. De asemenea, va fi modernizată şi clădirea, construită în anul 1984, unde funcţionează Secţiile Clinice Neonatalogie, Prematuri, Obstetrică-Ginecologie I şi II, Cardiologie I şi II, Laboratorul Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală, Laboratorul de Analize şi o farmacie.

„Lucrările de reabilitare vor include refacerea integrală a instalaţiilor de apă-canal, termice, ventilaţie, electrice, cu realizarea de noi trasee acolo unde este cazul, reparaţii tencuieli, pardoseli interioare în zonele de intervenţie, recompartimentări interioare, înlocuirea tâmplăriei interioare şi a celei exterioare (uşi, ferestre), termoizolarea exterioară a pereţilor şi refacerea faţadei, echipamente şi dotări specifice eficientizării energetice (ex. pompe de căldură cu sondare sol, centrală de ventilaţie cu recuperare de căldură) dar şi facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi (rampe şi semnalizare adecvată)”, arată Consiliul Judeţean Sibiu, într-un comunicat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro