Sari direct la conținut

Spre un viitor romanesc biologic (de Traian Ungureanu)

Cotidianul

Noua noutate a vietii politice romanesti e vechiul, asa cum noua zi a gandirii noastre colective e noaptea, iar noua competenta e impostura.

Acest paradox multiplu si inversionist desavarseste o deprindere antrenata dur sub comunism si scapata in castigator, dupa mai putin de doi ani de arbitraj european. In adancimea ei patologica, inversiunea totala a vietii noastre publice si cu amanuntul se hraneste din frica de valoare, vizeaza distrugerea competitiei si pregateste o noua aservire. Esenta acestui efort e pretentia ipocrita, iar efectul final e controlul, acolo unde lucreaza, aparent, libertatile democratice.

Romania a devenit locul unei comedii frenetice si perverse: singurul stat din lume, cu posibila exceptie a morbidei Zimbabwe, in care opozitia e de vina pentru toate deciziile si actiunile Guvernului.

Publicitate

PNL? PSD? Doua partide mici de care nu s-a mai auzit nimic. Avem singura scena mediatica in care o intrebare si numai una are statut permanent: dar PDL-ul? Cu varianta: dar Basescu? Insistenta chinezeasca a acestei tehnici de exterminare a bunului-simt a perforat opinia publica si domneste, acum, cu forta hipnotica, in orice discutie, vamuind cel mai marunt rationament.

Adevarul de fier al propagandei comuniste spunea ca o minciuna repetata de o mie de ori devine adevar. Adevarul nichelat al propagandei mediatice la zi spune la fel, dar are avantajul seducator al minciunii care nu se mai sprijina pe decret, ci lasa impresia concluziei libere, a punctului in care converg o mie de izvoare separate. Suma ideilor publice se retrage intr-un refren unic. Dreptul neingradit la optiune, in gura mare, in presa libera sau la urne, se impaca, magulit de aparentul lui discernamant, cu o noua forma de dominatie si control.

Restul vine din adaptare, cel de-al doilea reflex tipic romanesc pe care societatea l-a pus la lucru, dupa ce a obosit asteptand schimbarea pe care n-a incercat sa o provoace. Intr-un fel comod, tacit si inteligent camuflat, lumea “s-a obisnuit”, a descoperit ca “lucrurile nu stau chiar asa de rau” si a inceput sa desluseasca forme de progres in plina coruptie.

La un loc, propaganda si pragmatismul lenes au format un nou orizont colectiv, in care adevarurile rasturnate trec drept intelepciune acuta. Doi candidati atipici si articulati, Sever Voinescu si Catalin Avramescu, decid sa candideze pentru PD-L si imaginea acestui eveniment major e imediat si complet rastalmacita. Voinescu si Avramescu sunt inculpati, sub acuzatia de tradare deontologica, de aceiasi procurori morali care sunt, in schimb, convinsi de independenta inalt PSD-istului Sassu si a delfinului iliescian Oprescu. Restul candidatilor sunt liberi sa se arunce in piscina PSD-PNL. Nu e nimic scandalos aici, nu e nimic de reprosat sau de deconspirat.

Acest gen de abilitate inversionista da tonul intr-o tara care a fost admisa in UE, jurand pe justitie, in chiar clipa in care ii urzea pieirea. Drumul spre viata cu capul in jos e deschis. Adevarul e ca viata cu capul in jos e perfect posibila in sisteme prepolitice. Biologice. Intr-un viitor strict biologic.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro