Sprijin nesperat pentru Ucraina, pe ultima sută de metri a actualei administrații de la Washington. Decizia lui Biden implică avioanele F-16 și sistemele Patriot
În ultimele sale luni de mandat, administraţia preşedintelui Joe Biden a decis să permită contractorilor americani din domeniul apărării să lucreze în Ucraina pentru a întreţine şi repara armamentul furnizat de Pentagon, au declarat vineri oficiali americani pentru Reuters, într-o schimbare politică semnificativă care vizează să ajute Kievul în lupta împotriva Rusiei, pe fondul realegerii lui Donald Trump la Casa Albă.
Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că contractorii vor fi în număr mic şi localizaţi departe de linia frontului. Acesta a precizat că ei nu vor fi angajaţi în lupte, informează Agerpres.
„Cu un număr mic de contractori în Ucraina, efectuarea întreţinerii departe de linia frontului va contribui la asigurarea faptului că echipamentele furnizate de SUA pot fi reparate rapid atunci când sunt deteriorate şi pot beneficia de întreţinere în funcţie de necesităţi”, a declarat oficialul.
Informaţia a fost confirmată de CNN, care citând un oficial familiarizat cu dosarul, a transmis că administraţia Biden a ridicat o interdicţie de facto privind detaşarea contractorilor militari americani în Ucraina pentru a ajuta armata ucraineană să întreţină şi să repare sistemele de armament furnizate de SUA, în special avioanele de luptă F-16 şi sistemele de apărare antiaeriană Patriot.
Noua politică, aprobată la începutul acestei luni, înainte de alegeri, ar permite Pentagonului să ofere contracte companiilor americane pentru lucrări în Ucraina, pentru prima dată de la invazia rusă în 2022.
Oficialii spun că speră că acest lucru va accelera întreţinerea şi repararea sistemelor de arme utilizate de armata ucraineană.
Nu este clar dacă Donald Trump va menţine această politică în vigoare atunci când va prelua funcţia de președinte, în ianuarie 2025.
Trump a declarat că speră să pună capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia „în 24 de ore” de la revenirea la Casa Albă, dar nu a precizat şi cum o va face.
În ultimii doi ani, Joe Biden a insistat ca toţi americanii, şi în special trupele americane, să stea departe de linia frontului ucrainean.
Casa Albă decisese să limiteze atât pericolul pentru americani, cât şi percepţia, în special din partea Moscovei, că armata americană ar fi angajată în luptă în Ucraina.
Departamentul de Stat i-a avertizat în mod explicit pe americani să nu călătorească în Ucraina începând din 2022.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro