Sari direct la conținut

Standard & Poor's a retrogradat ratingul Rompetrol la "B", cu perspectiva negativa

HotNews.ro

Standard & Poor’s a redus ratingul Rompetrol Group la „B”, de la „B+”, cu perspectiva negativa, in urma sechestrului asigurator instituit de autoritatile romane asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare, dar si pe fondul performantelor operationale foarte slabe, potrivit Mediafax.

„Retrogradarea reflecta temerile noastre privind riscurile de tara si riscurile politice tot mai serioase dintre companie si guvernul roman, dar si performantele operationale in continuare foarte slabe”, a declarat analistul de credit Lucas Sevenin, intr-un comunicat transmis miercuri de S&P.

Agentia de rating avertizeaza ca aspectele fundamentale ale operatiunilor de rafinare „creeaza un strat suplimentar de incertitudine”, dupa ce Petromidia a inregistrat o pierdere inainte de dobanzi si impozitare de 78 milioane de dolari si o pierdere neta de 119 milioane de dolari in primele sase luni ale acestui an.

Reprezentantul Standard & Poor’s arata ca perspectiva negativa reflecta temerile privind rezultatul negocierilor dintre guvern si Rompetrol cu privire la plata sau conversia in actiuni a creantei de 570 milioane de euro.

In privinta sprijinului acordat de unicul actionar, KazMunayGas, grupului Rompetrol, S&P apreciaza „in urma discutiilor preliminare cu managementul” ca grupul kazah va continua sa ofere suport financiar companiei romanesti.

Aceasta masura vine la o sapatamana dupa ce Fitch a plasat sub supraveghere ratingul Rompetrol pentru o eventuala retrogradare, acuzand de asemenea riscurile legate de disputa companiei cu guvernul.

Decizia ANAF de a institui sechestru asigurator asupra unor active a Rompetrol Rafinare este legata de obligatiunile convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

ANAF arata ca Rompetrol a ales sa rascumpere obligatiunile cand a efectuat o plata partiala de 54 milioane de euro in luna august, iar „odata manifestata optiunea de rascumparare inainte de scadenta, aceasta nu poate fi decat integrala conform prevederilor conventiei” incheiata intre parti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro