Standard&Poor's a redus ratingul Romaniei la BB+, cu perspectiva negativa
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a redus ratingul Romaniei pentru imprumuturile in valuta pe termen lung la „BB plus”, de la „BBB minus”, si calificativul pentru creditele pe termen scurt de la „A-3” la „B”, cu perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al S&P. In ceea ce priveste ratingul pentru imprumuturile pe termen scurt in moneda nationala, acesta a fost mentinut la „A-3”.
„Reducerea ratinglui reflecta riscurile in crestere pentru economia Romaniei, ca urmare a datoriei mari a sectorului privat si a dependentei de sursele de finantare starine, din ce in ce mai nesigure”, a declarat analistul Marko Mrsnik.
„Autoritatile nu s-au ocupat cu aceste provocari economice din ce in ce mai mari, in contextul in care atentia s-a mutat inspre viitoarele alegeri generale, care au sporit antagonismul si lispsa de cooperare din mediul politic”, a mai spus acesta.
In absenta unor masuri semnificative ale autoritatilor, economia Romaniei s-a supraincalzit, proces alimentat de cresterea creditului neguvernamental, care a urcat cu 50,5% in luna septembrie fata de acceasi perioada din 2007. Cresterea rapida a cererii interne a determinat presiuni pentru majorarea salariilor si a dus la majorarea deficitului de cont curent la 14% din Produsul Intern Brut in 2007.
Perpectiva negativa a ratingurilor Romaniei reflecta posibilitatea unei noi reduceri a ratingului in cazul in care conditiile de finantare de pe pietele internationale se inrautatesc si afecteaza grav cresterea economica.
„Romania este vulnerabila in cazul unei opriri bruste a intrarilor de capital, ceea ce ar duce la o ajustare drastica a economiei si la o deteriorare a balantei de plati”, a mai spus Marko Mrsnik.
In luna aprilie a acestui an, Standard&Poor’s a mentinut ratingurile Romaniei, insa a anuntat ca aceste calificative ar putea fi diminuate daca dezechilibrele macroeconomice vor persista.
Lucian Croitoru: S&P s-a concentrat in mod nedrept pe Romania
Standard&Poor’s s-a concentrat in mod nedrept pe Romania, prin decizia de scadere a ratingului, in conditiile in care deficitul de cont curent a inceput sa scada ca pondere in PIB, la fel si viteza de crestere a creditului, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, citat de NewsIn.
„Deficitul de cont curent a inceput sa scada (ca pondere in produsul intern brut, n.r.). Cred ca, in cazul S&P, a fost vorba de o inclinatie catre argumentele negative. Este adevarat ca s-a inrautatit climatul international, dar cred ca s-au concentrat in mod nedrept pe Romania”, a explicat Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca deficitul de cont curent era la un nivel ridicat si anul trecut, iar in ultimele luni autoritatile au luat masuri de diminuare a dezechilibrelor economice, facand referire la Banca Nationala a Romaniei.
„Argumentele agentiei de rating sunt valide, politica fiscala nu este suficient de tare, iar deficitul de cont curent este mare, dar autoritatile au luat masuri, si am sa ma refer la BNR. Rata dobanzii de politica monetara a crescut, este la 10,25%, iar ritmul de crestere a creditului s-a temperat in ultimele luni, pe fondul restrictiilor impuse de banca centrala. Este adevarat, insa, ca avansul de pana acum al creditarii s-a adaugat la vulnerabilitatile Romaniei”, a adaugat Croitoru.
Intrebat daca decizia retrogradarea Romaniei de catre S&P va atrage noi inaspriri ale politicii monetare, consilierul guvernatorului BNR nu a dorit sa comenteze, insa a precizat ca aceasta „era deja vigilenta”.
Croitoru a mentionat, ca principala consecinta a scaderii ratingurilor Romaniei, scumpirea finantarii externe, insa el nu considera ca aceasta se va reflecta intr-o temperare mai puternica a cresterii economice a Romaniei in 2009. Decizia ar putea afecta insa negativ volumul investitiilor straine directe in Romania, a mai spus oficialul BNR.
In primele opt luni ale acestui an, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu 1,55% pana la 10,006 miliarde de euro, de la 9,853 miliarde de euro in acelasi interval din 2007, potrivit datelor BNR. In primul semestru al anului, economia Romaniei a crescut cu 8,8%, produsul intern brut ajungand la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro).