Stânga radicală și partidul lui Le Pen, gata să voteze anularea reformei pensiilor, politica majoră a lui Macron
Franța Nesupusă (LFI), partidul stângii radicale franceze, va propune marți un proiect de lege pentru a anula creșterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani, a declarat principalul deputat al grupării, citat de AFP. Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen a semnalat că va vota acest proiect, scrie și site-ul BFMTV.
Anularea reformei pensiilor – politica lui Emmanuel Macron care viza protejarea finanțelor statului și stimularea productivității – a fost una dintre principalele promisiuni ale taberei de stânga din Franța, care a câștigat alegerile parlamentare anticipate de luna trecută, fără a obține însă majoritatea absolută.
Acum, coaliția cunoscută dub numele de Noul Front Popular (NFP) a anunțat primul pas spre îndeplinirea acestei promisiuni.
„Astăzi, vom depune o propunere legală de anulare a reformei pensiilor”, a declarat Mathilde Panot, care conduce LFI în camera inferioară a parlamentului, la radioul France Inter.
Reforma promovată de blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron, a generat proteste de stradă violente anul trecut, din cauza opoziției generalizate din partea sindicatelor. Legea a fost în cele din urmă, dar printr-o procedură controversată, care a ocolit votul parlamentar.
Proiectul de lege al LFI, care nu va fi supus votului înainte de această toamnă, ar avea nevoie de sprijinul parlamentarilor din afara coaliției de stânga.
Iar Adunarea Națională (RN), gruparea lui Marine Le Pen, a semnalat deja că este dispusă să ofere acest sprijin.
„Propunerea nu va trece fără voturile RN, vom fi fideli programului nostru și vom vota pentru legea propusă”, a declarat pentru BFMTV Laurent Jacobelli, deputat în circumscripția 8 din Moselle.
Din partea ei, stânga a insistat că nu a făcut apel la RN să sprijine proiectul său de lege.
Éric Coquerel, deputatul LFI care a fost reconfirmat în fruntea Comisiei de Finanțe, a menținut ipoteza instalării stângii la putere, explicând că, dacă stânga va guverna, va adopta abrogarea reformei prin decret, iar dacă nu va guverna, va depune un proiect de lege.
Franța se află momentan într-un blocaj politic, după ce alegerile anticipate au generat un parlament fără majoritate, format din trei grupuri majore: stânga, centriștii și extrema-dreaptă.
În vreme ce a revendicat guvernarea, coaliția de stânga formată din stângiștii radicali, socialiști, ecologiști și comuniști nu dispune de majoritate și nici măcar nu a reușit să ajungă la un acord privind numele unui prim-ministru.
Săptămâna trecută, centriștii lui Macron au obținut o primă victorie, reușind să o mențină la conducerea camerei inferioare a parlamentului pe deputata Yaël Braun-Pivet, cu ajutorul voturilor conservatorilor.