Sari direct la conținut

Stars&Stripes: Militarii amerciani incep sa se familiarizeze cu practicile corupte din Romania

HotNews.ro

Militarii americani care desfasoara misiuni in Romania au inceput sa se familiarizeze cu practicile din cea mai corupta tara din Uniunea Europeana, ei platind cate 9000 de dolari pentru doua turnuri de observatie de lemn de pe un teren de antrenament, scrie cotidianul american Stars&Stripes in editia sa electronica de marti.

Ziaristii americani amintesc ca, potrivit raportului pe 2007 dat publicitatii de organizatia Transparency International, Romania este perceputa ca fiind cea mai corupta tara din Uniunea Europeana.

De asemenea, un studiu finantat de Banca Mondiala arata ca cetatenii romani ar fi dat mita in valoare totala de 360 de milioane de dolari in ultimii ani in schimbul unor servicii medicale de care ar fi trebuit sa beneficieza gratuit.

Stars&Stripes remarca, insa, ca, potrivit clasamentului Transparency International, Romania este mai putin corupta decat Kirgistanul, unde americanii au, de asemenea baze, Afganistanul si Irakul, unde Washingtonul a investit milioane de dolari.

Cotidianul armatei americane apreciaza ca explicatia pentru faptul ca

doua turnuri obisnuite de observatie din lemn au costat impreuna aproximativ 13 000 de euro, adica aproape 9000 de dolari fiecare, ar putea fi tocmai coruptia din tara noastra.

Statele Unite sunt din ce in ce mai preocupate de realitatile din Romania pe masura ce armata americana incepe sa foloseasca baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu. Pentru renovarea acesteia a fost deja aprobat un buget de 35 de milioane de dolari, carora li se vor adauga alte 28 de milioane. Alte 30 de milioane de dolari fusesera cheltuite pentru modernizare pistei.

„Prevenirea fraudelor este o preocupare esentiala pentru armata indiferent unde avem operatiunile”, a declarat purtatorul de cuvant al armatei americane din Europa, Bruce Anderson. „Suntem foarte vigilenti la indicii privind eventuale fraude.”.

Anderson a adaugat ca autoritatile au instituit numeroase precautii si practici contabile pentru a se asigura ca prezenta trupelor americane pe teritoriul romanesc nu ocazioneaza acte de coruptie. „In Romania, am facut toate achizitiile din economia locala intr-o maniera perfect transparenta. Am numit oameni care sa se ocupe de achizitii si sa supravegheze derularea contractelor”. La randul lor, acesti ofiteri sunt supusi unor controale externe si interne.

Militarilor americani de la Kogalniceanu li s-a recomandat sa nu utilizeze carduri de credit, deplasarile lor in afara bazei sa fie restrictionate, iar excursiile cu obiectiv turistic bine reglementate.

In plus, dupa ce un militar american a fost implicat intr-o altercatie intr-un bar din statiunea Mamaia, s-au luat si masuri pentru prevenirea unor astfel de incidente pe viitor.

Cotidianul “Stars&Stripes” adauga ca Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, a facut lobby intens, in ultimii ani, pentru a obtine fonduri americane, dar si favorurile Washingtonului, fiind un aliat exemplar in razboiul impotriva terorismului.

Romania a pus la dispozitia Statelor Unite spatiul sau aerian in timpul invaziei din Irak, intr-un moment in care Austria si Turcia au refuzat sa o faca, si a trimis militari atat in Irak, cat si in Afganistan.

Eforturile Romaniei, scriu ziaristii americani, au fost rasplatite cu acordul pe 10 ani semnat cu Washingtonul pentru folosirea, de catre americani, a doua baze romanesti, ceea ce presupune investitii de 100 de milioane de dolari.

In plus, Romania a fost una dintre primele tari din lume care a fost de acord, in 2002, sa nu extradeze cetateni americani la Curtea Internationala de Justitie, pentru acuzatii de crime de razboi. Statele Unite considera aceasta instanta nelegitima si se tem ca ea ar putea fi folosita in scopuri politice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro