Sari direct la conținut

Statistica spulbera mitul scumpirilor record: carnea de porc, pestele, produsele de morarit s-au ieftinit. Acolo unde s-au inregistrat scumpiri, ele sunt modeste si tin de sezonalitate

HotNews.ro
inflatie, Foto: Hotnews
inflatie, Foto: Hotnews

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat marti indicele preturilor de consum, insa datele nu confirma cifrele avansate in anchetele media privind posibila scumpire intentionata a marfurilor de catre marii retaileri, pentru a specula apropiata reducere a TVA. Carnea de porc – unul din elementele anchetei prezentate – nu doar ca nu s-a scumpit in aprilie fata de luna anterioara, ci chiar s-a ieftinit. La fel ouale sau pestele. Laptele s-a scumpit cu 0,08%, in timp ce produsele de morarit s-au ieftinit la randul lor.

INS colecteaza preturile si tarifele pentru un nomenclator reprezentativ, cuprinzand 1.790 sortimente, din 7.100 magazine, prelucrand lunar aproximativ 300.000 cotatii de pret.

In aprilie, fata de martie, cel mai mult s-au scumpit fructele, ceea ce e de inteles, dat fiind faptul ca perioada lor de coacere este catre finalul verii, iar operatorii au apelat la importuri.

Iata mai jos scumpirile/ieftinirile din aprilie 2015:

Reamintim ca s-a creat o adevarata isterie a scumpirilor „explozive” care ar fi avut loc in aprilie, isterie care a determinat Guvernul sa descinda la marii retaileri. Cu acea ocazie, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Delia Nica, a afirmat ca nu au existat cresteri artificiale ale preturilor la raft dupa anuntul privind reducerea TVA la alimente, argumentand ca orice majorare care ar putea sa apara este dictata doar de dinamica unei piete concurentiale.

Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,1%, in luna aprilie comparativ cu luna martie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de 0,2%.

Ce se intampla cu preturile in luna aprilie fata de martie din 1990 incoace? Cea mai mare crestere a fost in 1991, evident. Dar daca excludem acel an (altereaza puternic restul seriei), media scumpirii aprilie/martie este undeva la 2,21%. In 2015, discutam de 0,33%. Prin urmare, evolutia din acest an este normala din acest punct de vedere.

Preturile de consum in luna aprilie 2015 comparativ cu luna aprilie 2014 au fost mai mari cu 0,7%, masurate prin IPC si cu 0,6%, masurate prin IAPC. La grupa marfurilor nealimentare preturile au ramas relativ stabile.

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (mai 2014 – aprilie 2015) fata de precedentele 12 luni (mai 2013 – aprilie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,9%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,1%, mai transmite Statistica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro