Sari direct la conținut

Tribunalul Cluj a anulat Planul Urbanistic de la Rosia Montana: In zona ar putea fi construite pensiuni

HotNews.ro
Zona miniera de la Rosia Montana, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Zona miniera de la Rosia Montana, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Tribunalul Cluj a anulat Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Rosia Montana (Alba), adoptat in 2002, si un Plan Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea industriala a companiei Rosia Montana Gold Corporation, iar daca decizia instantei va ramane definitiva in zona ar putea fi construite pensiuni, scrie Mediafax.

Avocatul Liviu Marius Harosa, care a reprezentat persoanele care au solicitat anularea celor doua acte emise de Consiliul Local Rosia Montana, a declarat vineri, pentru Mediafax, ca a obtinut anularea documentelor pe motiv ca „au fost adoptate de consilieri locali care, in 2002, erau si angajati ai RMGC, ceea ce constituie conflict de interese”.

„Sectia de contencios a Tribunalului Cluj a decis, joi, printr-o sentinta, anularea a doua hotarari ale Consiliului Local al comunei Rosia Montana, emise in anul 2002, privind adoptarea Planului Urbanistic General (PUG) si a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala a companiei RMGC. In urma sentintei, PUG-ul comunei Rosia Montana a fost anulat, cel mai mare castig al acestei decizii fiind faptul ca, daca va ramane definitiva, in zona se vor putea construi pensiuni pentru revitalizarea turismului, magazine sau fabrici. PUG-ul si PUZ-ul respectiv permiteau doar construirea de mine in zona, fiind blocata orice alta activitate. Am obtinut anularea celor doua acte deoarece au fost adoptate de consilieri locali care, in 2002, erau si angajati ai RMGC, ceea ce constituie conflict de interese”, a spus Harosa.

Potrivit acestuia, sentinta Tribunalului Cluj poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la pronuntare, la Curtea de Apel Cluj.

Liviu Marius Harosa a reprezentat in instanta Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociatia Aurarilor Alburnus Maior Rosia Montana si Asociatia „Salvati Bucurestiul”.

Compania canadiana Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana.

In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul de atunci, Victor Ponta, afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.

Gabriel Resources anunta in ianuarie 2015 ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cerea autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis declara ca pozitia sa privind proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat si considera in continuare ca nu a fost bine abordat, precizand ca ii invita pe cei implicati, firma care doreste sa investeasca si Guvernul, sa reia discutiile. El mai spunea ca fara o negociere buna, serioasa si aplicata, lucrurile nu vor putea fi rezolvate.

Gabriel Resoureces a reclamat Romania, la sfarsitul lunii iulie, la Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor de Investitii (ICSID) al Bancii Mondiale, cu sediul la Washington, in disputa legata de proiectul Rosia Montana si cere compensatii pentru pierderile provocate de blocarea acestuia.

Cazul se afla in prezent in faza constituirii tribunalului de arbitraj, care va fi format din trei membri. Astfel, dupa ce Gabriel Resources si Romania au numit cate un membru al tribunalului, al treilea judecator, care va fi si presedinte, urmeaza sa fie stabilit prin intelegerea partilor, sau, in lipsa unui acord, de catre ICSID.

„Gabriel l-a numit pe Stanimir Alexandrov, de nationalitate bulgara. Romania l-a nominalizat pe Zachary Douglas, de nationalitate australiana. Presedintele tribunalului nu a fost inca numit”, potrivit unui raport transmis de Gabriel Resources bursei din Toronto.

La 30 iunie 2015, Gabriel Resources detinea rezerve de numerar si echivalent de 32,1 milioane de dolari.

Dreptul exclusiv al companiei Rosia Montana Gold Corporation, la care Gabriel detine 80,69%, pentru exploatarea miniera in zona respectiva expira in iunie 2019, putand fi reinnoit ulterior pe perioade de cinci ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro