Sari direct la conținut

Explicația oficială după imaginile cu Gabriela Firea încălzindu-se cu un calorifer electric: Clădirea Primăriei Capitalei nu este racordată la RADET/ Câte apartamente s-au debranșat în ultimii 5 ani de la rețea

HotNews.ro
Primaria Capitalei, Foto: Hotnews
Primaria Capitalei, Foto: Hotnews

Clădirea Primăriei Capitalei nu este racordată la RADET, deoarece nu există rețea în zonă, a declarat pentru HotNews.ro, Alexandru Burghiu, directorul general al Termoenergetica, compania municipală care furnizează apă caldă și căldură bucureștenilor după preluarea rețelei RADET. Informația a ieșit la iveală după ce primarul Gabriela Firea a postat pe pagina de Facebook un filmuleț din care reiese că se încălzește la primărie cu caloriferul electric.

În mod normal, municipalitatea trebuie să fie prima abonată la Termoenergetica/RADET și să consume ceea ce vinde, ca o garanție a calității. În plus, instituția trebuie să fie un exemplu pentru cetățenii care doresc să se debranșeze de la rețea și să-și pună centrală de apartament.

”În zona centrală nu există rețea RADET, și blocurile din zonă și primăria au centrale. Primăria așa a fost construită cu centrală proprie”, a explicat Burgiu pentru HotNews.ro.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 18 octombrie 2018 un studiu care stabilește zonele unitare de alimentare cu energie termică din oraș. Acestea sunt aproape toate zonele unde există rețea RADET. Potrivit Legii energiei termice și a prevederilor conexe, debranșarea de la sistem în aceste zone este interzisă.

Potrivit Legii 325/2006, “Legea serviciului public de alimentare cu energie termică” – zona unitară de încălzire reprezintă arealul geografic aparţinând unei unităţi administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se poate promova o singură soluţie tehnică de încălzire (art 5).

Conf. art. 250, alin. a) din ord. ANRSC nr. 91/2007, în interiorul zonelor unitare alimentate din RADET, aprobate de autoritatea locală, nu se vor aproba debranşări de la RADET.

Consultă aici lista cu aceste zone.

Potrivit ultimelor date făcute publice de municipalitate, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând peste 8.600 de blocuri, în care trăiesc circa 1,21 milioane de oameni, dar și aproximativ 4.900 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

În ceea ce privește debranșările de la rețeaua RADET, în perioada 2014-2018 s-au deconectat 5.149 de apartamente și 52 de consumatori industriali.

În paralel, s-au reconectat în aceeași perioadă la rețeaua RADET 692 apartamente și 11 consumatori industriali.

În ultimele luni, mii de blocuri au rămas în mod frecvent fără apă caldă și căldură, fie din cauza avariilor, fie din cauza lucrărilor de reabilitare a rețelei.

De exemplu, pe 6 noiembrie, bucureștenii din mai multe zone din Sectoarele 1, 2 și 3 au rămas fără apă caldă și căldură câteva zile. Locuitorii cartierului Aviației nu au avut apă caldă în mod curent timp de aproape 3 luni, până pe 15 noiembrie, din cauza lucrărilor de modernizare la Magistrala 2 de termoficare, care aduce agent termic tocmai din Berceni.

Curtea de Apel București a decis pe 11 noiembrie 2019 falimentul RADET, respingând recursul făcut de Primăria Capitalei. Sentința este definitivă. RADET avea datorii de circa 4 miliarde de lei. Activitatea RADET a fost preluată de la 1 decembrie de compania Municipală Termoenergetica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro