Sari direct la conținut

ANRE a stabilit prețul cu care ELCEN vinde gigacaloria bucureștenilor: 329 de lei, o creștere cu circa 86% / Primăria Capitalei va stabili dacă subvenționează sau nu

HotNews.ro
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres

Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei, potrivit unui comunicat al ANRE. Pentru celelalte CET-uri din București, care furnizează cam 10-15% din necesarul orașului, Vest Energo CET Militari și CET Griviţa s-a aprobat tot o majorare de 86% a prețului pentru producerea gigacaloriei. Acesta este doar prețul de producție, la care se adaugă prețul de transport și distribuție.

În prezent, preţul de producţie, transport și distribuție este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție.

Dacă Primăria Capitalei nu subvenționează creșterea, bucureștenii vor plăti iarna aceasta 164 lei plus majorarea de azi, 153 lei, adică 317 lei, cu peste 80% în plus.

  • „Aceste creşteri se datorează unei majorări medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021.
  • De asemenea, prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice”, explică ANRE.

ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată țara. De exemplu, Termoficare Oradea a primit aviz pentru majorarea gigacaloriei cu 95%, de la 160 lei la 313 lei, CET Arad cu 95%, de la 163 la 318 lei, Moderncalor Botoşani cu 94%, Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov cu 87%.

Ce urmează

După ce ANRE avizează prețul, ELCEN va face o înștiințare către Primărie, iar Consiliul General trebuie să aprobe noul tarif și să stabilească dacă subvenționează sau nu creșterea.

În prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021 subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste 1 miliard lei.

Într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii septembrie, primarul general Nicușor Dan a declarat că prețul gigacaloriei ar putea crește cu circa 20% în această iarnă, în contextul majorării prețului la gaze, asta înseamnă aproape 600 lei pe gigacalorie.

Municipalitatea are posibilitatea de a subvenționa această creștere, însă depinde de condițiile din contractul semnat de municipalitate cu Comisia Europeană pentru reabilitarea a 210 km de rețea din bani europeni, și care nu ar permite subvenționarea la infinit, a spus primarul general.

  • ”Este o discuție complicată. Până în acest moment s-a încheiat discuția între Romgaz și ELCEN. Există un preț cu care ELCEN achiziționează. După aceea ELCEN va propune către ANRE un tarif. ANRE va trebui să-l aprobe. O să vedem dacă Guvernul va interveni pe preț, fie pe gaz, fie pe o subvenționare generală la nivel de gigacalorie. După ce vom avea toate aceste informații, decizia va veni la CGMB. Acum subvenționăm 2/3 din prețul gigacaloriei, mai avem și contractul cu CE pentru realizarea a 210 km de rețea care ne limitează posibilitatea de a subvenționa la infinit prețul gigacaloriei, deci este o situație complicată, vom lua o decizie la finalul lunii octombrie. Din datele de acum va fi o creștere a prețului la gigacalorie cu circa 20%, date la ochi. O să vedem în ce măsură Guvernul vrea să facă o subvenționare și în funcție de asta nu este o imposibilitate financiară a municipalității de a ridica subvenția, numai că trebuie să ne uităm dacă ne mai permite contractul cu CE să mai creștem subvenția”, a explicat Nicușor Dan.

La o creștere de 20%, dacă aceasta nu va fi subvenționată, prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va crește cu aproape 100 lei, circa 80%, de la 164 lei la circa 264 lei. La un consum de două gigacalorii/apartament de două camere/lună asta înseamnă undeva la peste 500 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro