Sari direct la conținut

Revolutia portocalie din Ucraina a murit inecata in coruptie

Revolutia portocalie din Ucraina, prezentata lumii intregi ca model de „democratizare pasnica” a spatiului ex-sovietic, si-a dat ultima suflare ieri, cand presedintele Viktor Iuscenko a demis guvernul condus de Iulia Timosenko.

In ciuda imaginilor idilice surprinse de fotoreporteri in timpul manifestatiilor din iarna trecuta, relatiile dintre primii doi oameni ai statului au fost tensionate inca de la investirea ca presedinte a lui Viktor Iuscenko, – ajungandu-se la situatia paradoxala ca, in cadrul aceleiasi administratii si de aceeasi parte a baricadei,

sa se infrunte doua clanuri. Razboiul deschis a izbucnit insa luni, cand insusi seful administratiei prezidentiale, Oleksandr Zincenko – unul dintre cei care au orchestrat revolutia portocalie si apropiat al presedintelui Iuscenko – a demisionat acuzandu-i pe cativa dintre apropiatii lui Iuscenko de coruptie.

Principalul vizat era seful Consiliului de Securitate Nationala, Piotr Porosenko, care si-a dat demisia sau a fost fortat sa o faca, ieri, la primele ore ale diminetii, dupa o discutie de 10 ore cu presedintele ucrainean.

Piotr Porosenko, oligarh si figura-cheie a noii echipe aflate la putere in Ucraina, beneficiind totodata de sustinere in cadrul serviciilor de informatii, a fost acuzat de demisionarul Zincenko ca s-a folosit de functie in scopul imbogatirii personale.

Seria evenimentelor incendiare a continuat cu demisia vicepremierului Nikolai Tomenko, un apropiat al premierului Iulia Timosenko. Vicepremierul si-a parasit functia, amenintand ca se va ocupa personal de pregatirea „celei de-a doua etape a revolutiei portocalii, care de data aceasta va servi intereselor ucrainenilor si nu oligarhilor”.

A fost urmat indeaproape (intr-un interval de cateva ore) de directorul SBU (serviciul de informatii ucrainean), Oleksandr Turcinov, alt apropiat al Iuliei Timosenko, care si-a inaintat si el demisia.

Interesant este ca toate aceste declaratii si demisii survin la numai o zi dupa ce premierul Timosenko anuntase ca guvernul condus de ea si-ar putea da demisia din „cauza situatiei dificile din tara”, conform agentiei ruse de stiri RIA Novosti.

Iulia pregateste trambulina pentru alegerile de anul viitor

La cateva ore dupa declaratiile premierului ucrainean, delegatia Parlamentului European in Ucraina cerea public UE sa sustina partidul Verhovna Rada al „Printesei gazului”, cum este supranumita Iulia Timosenko, avertizand ca, in sens contrar, procesul de reforme din Ucraina ar fi „compromis”.

Sustinerea era solicitata in perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, cand partidul lui Timosenko se va confrunta la cu cel al fostului premier Viktor Ianukovici, ale carui sanse sunt practic nule.

Calculul politic a fost facut de premierul demisionar intr-un context in care Constitutia tarii a fost modificata anul trecut pentru a acorda prerogative net superioare Parlamentului, in dauna celor prezidentiale.

Cu toate acestea, presedintele ucrainean a luat decizia de a demite intreg cabinetul Timosenko, cea care, in fapt, a reusit sa mobilizeze masele pentru a-l sustine pe Iuscenko in cursa pentru presedintie.

Inca si mai surprinzator din partea „pro-occidentalului” Iuscenko, este numirea ca premier interimar a lui Iuri Ehanurov, actualul guvernator al regiunii Dnipropetrovsk („patria” fostului sau rival la prezidentiale, Viktor Ianukovici)!

Popularitatea lui Iuscenko – in cadere libera

Intre timp, popularitatea presedintelui oranj este in scadere continua din cauza acuzatiilor de coruptie si de incapacitate de schimbare a vechilor structuri, precum si de colaps economic.

Oameni care l-au aclamat pe Viktor Iuscenko pana la epuizare in Piata Independentei din Kiev, acum demonstreaza impotriva sa, relateaza Associated Press. Creditul de incredere de care beneficia liderul de la Kiev scade dramatic, jumatate din populatia tarii considerand ca Ucraina merge intr-o directie gresita.

Promisiuni utopice precum crearea unui milion de slujbe in fiecare an si aderarea la UE nu mai au priza la publicul dezamagit de cele 9 luni de guvernare stearpa ale administratiei Iuscenko.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro