Enel a cumparat Electrica Banat si Electrica Dobrogea
Ieri, intr-un cadru fastuos la Palatul Parlamentului, Enel si Electrica SA Bucuresti au semnat contractul de trecere in proprietatea companiei italiene a societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Procesul de privatizare a celor doua filiale Electrica a inceput la 18 iulie 2004, cand a fost semnat contractul de privatizare.
Cele doua societati romanesti erau adjudecate de Enel, singurul ofertant, la o suma considerata foarte mica, de numai 112 milioane de euro. Apoi, discutiile, negocierile si o intreaga birocratie au durat aproape un an.
Enel s-a hotarat sa vireze banii in contul celor doua societati abia in momentul in care statul roman a semnat cu Banca Mondiala, BIRD si Citybank documente care sa garanteze acoperirea riscurilor care decurg din modificarea sau aplicarea incorecta a reglementarilor din distributia si furnizarea energiei.
La semnarea de ieri, de preluare a Electrica Dobrogea si Electrica Banat, au fost prezente inalte oficialitati italiene, in frunte cu Claudio Scajola, ministrul Activitatilor Productive din Italia, Piero Gnudi, presedintele Enel, si Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
Italienii au declarat ca Enel intentioneaza sa investeasca 1 miliard de euro in cele doua societati, intr-o perioada de 15 ani. „Investitiile vor viza imbunatatirea serviciilor catre clienti, servicii pe care le vor ridica la standarde occidentale. Reprezentantii Enel se bazeaza, la Electrica Banat, pe cele 4.000 de firme italienesti care le vor deveni clienti.
Multumiti de achizitia facuta in Romania, italienii de la Enel si-au exprimat clar intentiile de a participa la privatizarea Electrica Muntenia, dar si la construirea Unitatii 3 Cernavoda. Managementul pentru Electrica Dobrogea si Electrica Banat va fi asigurat printr-o firma pe care italienii si-au creat-o in Romania in acest scop.
Este vorba de Enel-Servizi, in care vor lucra atat romani, cat si italieni.