Sari direct la conținut

La SRI, respectarea legii e un timoft

Academia Catavencu

Imaginea directorului SRI, Radu Timofte, cladita cu truda vreme de patru ani, s-a facut tandari ca un turture de gheata cazut de pe streasina unei sandramale, intr-un singur ceas de emisiune, in direct. Cineva si-a batut joc de Timofte sau, mai bine zis, cånd Timofte isi bate singur joc de el, nu-l intrece nici un departament de dezinformare.

Timofte s-a laudat ca stie ca exista anumite haitalioane de mafioti, care vor sa-i ia gåtii cruciatului Basescu, ce lupta din rasputeri cu balaurul coruptiei. Si ca sa-si dea si mai multa importanta, a inceput sa turuie despre doi ziaristi care au incalcat Legea Sigurantei si sunt acum pusi sub supraveghere informativa.

A doua zi, SRI s-a strofocat sa dreaga fara succes busuiocul, precizånd ca nu poate dezvalui identitatea ziaristilor cu vietile scanate, deoarece fapta ar intra sub incidenta Codului Penal, si s-ar pedepsi cu pårnaie de la 7 la 15 ani. Presa a ramas cu buzele umflate, si cu frustrarea ca printre noi isi fac mendrele doi spioni ordinari, iar Timofte isi vede linistit de treburi.

Treaba directorului SRI era sa nu ascunda cacarezele sub pres, si sa scoata la iveala faptele grave de coruptie, de care se fac vinovate anumite capetenii ale SRI. Sa intram in fondul problemei. De ani de zile, ofiterii de informatii incearca sa-si sensibilizeze comandantii, ca fostul si actualul sef al Sectiei SRI Prahova, Cornel Paltånea si Gheorghe Dumitrache, s-au incårdasit cu mafiotii.

Pe notele informative, initial strict secrete, pe care le posedam in original, måna de sef imbatrånit in rele a lui Paltånea, a scris invariabil: NSI. Este echivalentul din justitie al celebrului NUP, care inseamna „neinceperea urmaririi penale”. NSI inseamna, in limbajul codificat al serviciilor de informatii, „nu se implementeaza”.

|ntreaga munca a unei armate de specialisti a fost valorificata in interes personal, de Paltånea. Asa se face ca legaturile lui cu mafia carburantilor din Ploiesti au prosperat, si dupa incheierea erei embargoului impus fostei Iugoslavii.

Si ca Paltånea l-a protejat pe unul dintre vatafii acestei mafii, Dragoman, si ca a trait in concubinaj politic si interlop cu fostul ministru de Interne, George Ioan Danescu, presedintele de onoare al Republicii Ploiesti.

Mai mult decåt atåt, Dragoman a transmis date cu caracter secret, in domeniul economic, unei entitati exterioare. Bineinteles ca si aceste informari au fost stigmatizate cu apostila NSI, a lui Paltånea. Nefiind implementata, nota despre Dragoman s-a pierdut prin birouri, dupa stoarcerea ei atenta de informatiile vitale pentru comandant.

Umblånd brambura pe coridoare si, devenind automat nesecreta, a incaput cum era firesc, pe måini neautorizate. Adica, pe måinile colonelului Gheorghe Dumitrache, fost sef la Sinteza. Munca acelui colectiv de specialisti a fost facuta praf, dintr-un singur foc. Modelul Paltånea a fost implementat curånd de coloneii Stanescu si Tudor si de locotenent-coloneii Marin si Ciobanu.

Tarasenia a inceput in zodia Magureanu, s-a perpetuat in epoca Georgescu si a trenat påna astazi, in plina epoca Timofte. Paltånea a trecut in rezerva la termen si l-a lasat in locul lui pe colonelul Dumitrache, care face ce l-a invatat Paltånea.

Ba mai mult decåt atåt, si mai rau ca asta nu se poate, Paltånea a ajuns partenerul de afaceri la societatea Salub din Ploiesti, al unui italian deochiat, Sergio Pileri, despre care exista o tona de rapoarte interne ale SRI. Fireste ca notele despre Pileri nu au fost valorificate niciodata, si pe ele apare rusinosul NSI, pus mai nou de colonelul Dumitrache, cu cerneala neagra.

Un asemenea raport a fost intocmit la data de 3 ianuarie 2001, la unitatea 29, sectorul B, biroul 10, indicativul 6987, sub numarul de inregistrare 00379/102. |n care scrie ca Pilieri a fost actionar la societatea Holding Italia International. Scopul lui Pileri era sa identifice posibilitatea organizarii unei intålniri intre societatea italiana Lottomatica Int.

Spa si premierul Romåniei, in scopul promovarii unui proiect de investitii in domeniul loteriei nationale. Pileri se lauda ca afacerea creaza „conditii de obtinere a unor fonduri necontrolabile de catre societatea civila si Parlament, ce pot fi folosite in domeniul operatiunilor speciale, din cadrul serviciilor de informatii, sugerånd ca in tara noastra functioneaza de mult timp, acest sistem.

A argumentat ca, pe aceeasi structura functioneaza sistemul jocurilor Bingo”, ale carui fonduri negre au putut fi utilizate de autoritatile nationale de informatii si spionajul militar. Eforturile lui Pileri au esuat in 1999.

Nota secreta SRI, ce dateaza din 2001, consemneaza urmatoarele: „Initiativa diplomatica a fost un esec, fapt pentru care, conducerea firmei Lottomatica a reluat demersurile de implementare a propriului proiect in Romånia, prin intermediul lui Sergio Pileri (…)”.

Conform destainuirilor lui Pileri, premierul „a dovedit reticenta la aceasta initiativa, afirmånd ca guvernarea CDR nu foloseste mijloacele guvernarii anterioare, (a PDSR) si nu agreaza promovarea unor proiecte care sa consolideze si mai tare pozitia fostilor comunisti si a exponentilor Securitatii ceausiste”.

Nota se termina asa: „Despre italianul Sergio Pileri, activitatea sa in zona si preocuparile de interes cu relevanta pentru siguranta nationala, pe teritoriul tarii noastre, au fost solicitate date de interes de Diviziunea de Informatii a Municipiului Bucuresti, ofiter indicativ 8562”.

Pileri a fost carabinier, are gradul de general in rezerva, si a activat in cadrul Serviciului Italian de Spionaj Militar (SISMI).

La propunerea specialistilor care au intocmit nota, de a face un raport prin biroul I analiza-sinteza, colonelul Dumitrache a scris cu månuta lui: „Nu acum!” |n prima faza, cånd Paltånea era seful Sectiei SRI Prahova, a dat ordin ca Pileri sa fie supravegheat fara incetare.

In faza a doua, cånd Paltånea a trecut in rezerva, s-a multumit cu functia de director al lui Pileri, la firma Salub, achizitionata in conditii frauduloase. Iar comandantii actuali ai sectiei Prahova au inchis ochii, cånd au primit pe daiboj, un set de laptopuri din måna italianului. Cum ar fi capitanul Sorin Stefan sau loctiitorul Ciobanu.

Documentele pe care le detinem nu contin date care sa probeze ca ar exista o intelegere oculta intre Pileri, si o anumita ramura a mafiei italiene. |nsa, conform unor informatii recente, Pileri intentioneaza sa achizitioneze incineratoare ecologice pentru municipiul Ploiesti, a caror valoare ajunge la 20 de milioane de euro, bucata. Or, afacerea incineratoarelor este controlata de mafia italiana.

Nu suntem in masura sa dam un verdict saltimbancilor care tocmai au dantuit sub ochii dumniilor voastre, dar intreaga activitate a fostului comandant Paltånea, cåt si a semintelor pe care le-a lasat sa germineze la sectia Prahova, ar trebui sa fie atent investigata de catre Divizia de protectie a SRI.

Ca si grava neglijenta sau poate complicitate a comandantului Dumitrache, cåt si faptele sefilor de birou Constantin Marin si Dan Ciobanu sau cele ale colonelului Savu, seful SRI Cåmpina. Or, asa cum s-a vazut la televizor, in acea emisiune de pomina, in care Timofte punea bomba pe coliva lui Basescu, SRI-ul arde la foc mocnit, iar directorul lui se piaptana cu inconstienta.

Cornel IVANCIUC

Ofiterul operativ din SRI are, uneori, soarta ziaristului de investigatii. Faci matale, ziarist sau sereist, cercetarea, redactezi materialul si-l prezinti sefului. Ei bine, in SRI, ca si in presa, poporul romån dispune de sefi cu spirit de intreprinzator.

Sefi care cauta forma cea mai avantajoasa de valorificare a produsului cercetarii: publicarea/raportarea se dovedeste uneori mai putin productiva decåt santajul, pardon, negocierea directa cu persoanele cercetate. Iar cånd nu e vorba despre bani, textul poate sa se impiedice in talpi politice.

Ia uite ce scria un ofiter SRI, in 2003, despre mega-afacerea reparatiei hidrocentralelor din complexul Portile de Fier: „Hidroelectrica a sustinut firma VA TECH ESCHER WYSS pentru preluarea prin incredintare directa, a lucrarilor de modernizare a celor 8 grupuri hidroenergetice de la hidrocentrala Portile de Fier II, in valoare de 122,15 milioane de euro, suma apreciata de majoritatea

specialistilor ca fiind nejustificat de mare” (…).

„Hidroelectrica a acceptat plata in avans a 30.537.500 de euro (catre V.A. TECH) desi in HG 848/2001 se prevede ca SC Hidroelectrica va plati numai cu energia electrica produsa de societatea autohtona”. Ofiterul insira pe multe pagini istoria uneia dintre cele mai mari escrocherii ale guvernului Nastase.

Ce efect a avut raportul SRI? Acelasi pe care l-au avut investigatiile jurnalistilor de la cåteva cotidiane: zero! Ziarelor li s-a pus calus de publicitate, SRI-ului bobårnacul politic. Asa am ajuns acum sa ne intålnim intre noi, colegii frustrati din presa si SRI, si sa rotim informatii incercånd sa le dirijam spre publicare, acolo unde inca se mai poate.

Ce parere are d-l Timofte despre rapoartele ofiterilor sai despre cazul traficantului Tarau, marele sponsor al PSD? Dar despre rapoartele despre e-smecheriile din ministerul comunicatiilor pe vremea lui Nica? Mai avem taria sa asteptam un raspuns sau, sa fierbem in suc propriu.

Mircea TOMA

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro