Sari direct la conținut

Conducerea DNA cere revocarea din funcție a doi procurori de la DNA Oradea, în urma înregistrărilor în care se vorbește despre presiuni asupra judecătorilor

HotNews.ro
Stema DNA, Foto: Wikipedia
Stema DNA, Foto: Wikipedia

Conducerea interimară a DNA cere revocarea din funcție a procurorilor Ciprian Man și Cristian Marius Ardelean de la DNA Oradea, în urma înregistrărilor în care se vorbește despre urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”. Solicitările conducerii DNA vor fi discutate în ședința de miercuri a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Secției pentru procurori se află solicitările procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de avizare a revocării a procurorilor DNA Oradea Ciprian Florentin Man și Cristian Marius Ardelean.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General a deschis un dosar penal in rem în legătură cu înregistrarea audio făcută publică de un avocat în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

De asemenea, procurorul șef interimar al DNA Călin Nistor a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea și a sesizat Inspecția Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârșite de procurorii din DNA Oradea.

Într-un comunicat publicat în 5 ianuarie, la o zi după apariția prezumtivei înregistrări audio, conducerea DNA s-a delimitat „de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților, susținând în mod constant că procurorii DNA trebuie să își desfășoare activitatea de urmărire penală cu imparțialitate și stricta respectare a legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018. În înregistrare se vorbeşte de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”. Avocatul a susţinut că a primit înregistrarea anonim şi a dat numele celor care ar fi participat la şedinţa DNA Oradea, spunând că le recunoaşte vocile personal. Astfel, el i-a nominalizat pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian, de la DNA Oradea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro