Sari direct la conținut

Coronavirus: Italia întrevede "o lumină la capătul tunelului"

HotNews.ro
Doctori tratand un pacient cu coronavirus, Foto: Profimedia Images
Doctori tratand un pacient cu coronavirus, Foto: Profimedia Images

Italia, pusă în genunchi de flagelul coronavirusului, a înregistrat luni a doua scădere consecutivă a numărului de morți și de cazuri pozitive, alimentând prudent speranța unei încetiniri a avansului pandemiei, chiar dăcă peninsula a depășit pragul de 6.000 de morți, scrie AFP.

„Nu este încă momentul de a proclama victoria, dar vedem o lumină la capătul tunelului”, a comentat, cu un surâs timid, Giulio Gallera, responsabil pentru Sănătate în guvernul regional din Lombardia (Nord), cea mai afectată regiune din peninsulă, cu 28.761 de infecții și 3.776 de morți.

Potrivit bilanțului național publicat luni seara, numărul de noi cazuri a scăzut la 4.789, față de 6.557 sâmbătă. Au fost anunțate 601 noi decese legate de coronavirus, respectiv 6.077 de la începutul pandemiei.

Într-o conferință de presă, președintele Institutului superior al sănătății (ISS) Silvio Brusaferro s-a ferit de orice triumfalism: „Examinez cu atenție și cu o privire favorabilă cifrele, dar prefer să mă antepronunț confirmând sau nu dacă există o tendință” de scădere.

„Trăim zile cruciale. Atenție să nu lăsăm garda jos”, a avertizat și ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Pentru a spori șansele de a scăpa mai repede de pandemie, guvernul a extins luni prin decret măsurile de carantinare, oprind toată industria care produce bunuri neesențiale și interzicând italienilor să părăsească localitățile în care trăiesc cu excepția unei „urgențe absolute” sau din „motive de sănătate”.

Forțele de ordine, omniprezente, au intensificat controalele, în special la persoanele care voiau să plece spre reședințele secundare, ceea ce este acum strict interzis.

Pacientul numărul 1 din Italia s-a externat

Obiectivul acestui nou decret, al treilea în două săptămâni, este limitarea la maxim a circulației persoanelor, în special între Nord și Sud, așa cum a fost cazul în week-end-ul din 7 – 8 martie după decizia de a plasa în carantină 15 milioane de oameni în Nord.

Mii de persoane care lucrau în nord s-au precipitate atunci în gări pentru a ajunge în Campania sau în Puglia, contribuind astfel la propagarea virusului în aceste regiuni mai slab echipate în plan sanitar.

Marea majoritate a italienilor pare acum să accepte și să respecte măsurile măsurile restrictive, așa cum arată străzile părăsite din marile metropole Milano, Mapoli, Roma sau Florența, departe de mulțimile de oameni observate acum două săptămâni pe plaje sau în parcuri.

Potrivit unui sondaj publicat de ziarul La Repubblica, 94% dintre persoanele interogate consideră „pozitive” sau „foarte pozitive” măsurile adoptate de guvern, de la oprirea școlilor la stoparea activităților comerciale su limitarea circulației persoanelor. 46 % cred că Italia a procedat mai bine decât alte țări europene în fața acestei crize.

Un alt motiv de speranță. pacientul numărul 1, Mattia, 39 de ani, care și-a contaminat soția însărcinată, un prieten și unul dintre doctorii săi, a părăsit luni spitalul. El a contaminat de asemenea personalul medical din spitalul din Codogno, lângă Milano, care a devenit principalul focar al epidemiei din Italia, precum și pacienți.

„Este posibil să te vindeci de această boală, dar trebuie să stai acasă, prevenția este esențială. Eu am avut noroc, am fost îngrijit, dar acum acest lucru ar putea să nu mai fie posibil”, a scris el, pe Facebook.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro