Sari direct la conținut

VIDEO Ministrul Sănătății: Avem trei focare de infecție: Suceava, Arad, Deva / La Suceava, mâine va începe testarea pentru tot personalul medical

HotNews.ro
Nelu Tataru, Foto: AGERPRES
Nelu Tataru, Foto: AGERPRES

​​Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat vineri că în acest moment în România există trei focare de infecție cu coronavirus. Este vorba de Suceava, Arad și Deva.

În acest moment, la Spitalul Județean din Suceava, care de joi are conducere militară, doar 15% din cadrele medicale sunt active. Potrivit ministrului Sănătății, toate cadrele medicale vor fi testate, iar cele ale căror rezultate vor fi negative se vor întoarce la serviciu.

„Lucrurile încep să intre pe făgașul normal. Am cerut noului secretar de stat Paul Oprea să rămână în localitate și să coordoneze echipele. Deja în această dimineață am anunțat că au fost refăcute circuitele în tot spitalul. Mâine va începe testarea pentru tot personalul medical. Cine va fi apt de muncă va începe să lucreze”, a spus ministrul.

Conform acestuia, un nou aparat de diagnosticare va ajunge la Suceava.

„Va fi pus în funcțiune și al treilea aparat de diagnostic REAL TIME PCR, astfel încât să ajungă la realizarea a 120 de teste pe zi. Vrem să eliminăm astfel lista de teste aflate în așteptare, nelucrate”, a mai spus Nelu Tătaru.

Cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății:

  • Am pierdut până acum 116 pacienți.
  • Sistemul medical se confruntă cu o situație fără precedent. E un sistem cu multe deficiențe adunate în timp.
  • Am plecat de la un stoc 0.
  • La DSP am găsit personal insuficient. Sunt oameni puțini care lucrează 24 din 24 de ore. Vom angaja încă 1.000 de persoane în aceste structuri și încă 1.000 de persoane la ambulanță.
  • În acest moment avem trei focare de infecție: Suceava Arad, Deva.
  • Avem 3.183 de cazuri de COVID.
  • Am aprobat o HG în care atât serviciile medicale și contractele cadru s-au prelungit.
  • Printr-o OUG rezidenții din ultimul an li s-a prelungit perioada de rezidențiat până la 31 octombrie.
  • Am un mesaj pentru colegii mei de breaslă: Frații mei, România are nevoie de noi. Este un moment dificil, medicina românească nu a clacat niciodată. Personalul din sistem a știut să-și adune forțele.
  • Știu de ce aveți nevoie pentru că am fost alături de voi. Nu sunteți singuri.

Despre situația din Țăndărei: Fiecare focar este evaluat particular. În contextul evoluției locale se poate ajunge la un moment dat și la o carantinare.

Despre protecția medicilor, când veți face publică situația fiecărui spital? După vizitele în teritoriu, am constatat discrepanțe între raportări la nivel central. Am luat decizia ca fiecare spital să raporteze la DSP stocurile și necesarul.

Veți trimite corpul de control la spitale? Va verifica strocurile, circuitele.

Vor fi aduse încă 200 de ventilatoare, care va fi necesarul? Depinde de acel vârf, avem acum 1.600 de ventilatoare la 1.600 de paturi de ATI.

Cele 200 vor fi suficiente pentru acest moment.

Se impune carantină la Arad și Deva? Nu se impune.

Este o OUG, retragerea dreptului de liberă practică? Sunt dicuții în acest moment, nu agreez.

Bonus pentru medici, cât vor primi medicii, asistentele? N-aș pune bonus. Aș spune un spor de periculozitate. Toate cadrele medicale merită acest spor. În acest moment suma se discută. Până luni discutăm.

Urgentarea testelor? Am ajuns la peste 40 de centre. În două-trei zile vom fi la zi cu testele.

Măsuri la Arad? Ne gândim la schimbarea managerului de la DSP Arad. Și-a arătat și intenția de a demisiona.

MS cifra pentru rectificare? Avem încă în evaluare suma.

Câte cadre medicale sunt active la Suceava? 15%. În zilele următoare se va face o testare.

Parteneriat primăria Constanța cu Germania? Nu știu în ce măsură aceste protocoale se discută. Există o regulă, acel pacient rămâne acolo.

Vârful estimat? Estimarea de 10.000 rămâne valabilă cât timp cei care vin în țară rămân în izolare și carantină.

Ce soluții aveți pentru bolnavii de cancer care trebuie să se opereze? În funcție de acutizare să ia măsurile în consecință.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro