Japonia face față tot mai greu pandemiei aduse de coronavirus
Spitalele din Japonia fac față tot mai greu pandemiei de coronavirus, iar lipsa paturilor de spital și a personalului medical își lasă amprenta asupra calității serviciilor medicale, scrie AP citată de The Guardian. Într-un caz recent, o ambulanță care transporta un bărbat cu febră și dificultăți de respirație a fost respinsă de 80 de spitale și obligată să caute ore în șir un spital care să-l trateze. Un alt bărbat febril a găsit cu greu un spital la care să se trateze după ce paramedicii au contactat fără succes 40 de clinici.
Asociația Japoneză de Medicină și Societatea Japoneză pentru Medicină de Urgență spun că multe spitale refuză să trateze cazuri grave, inclusiv pe cei care suferă de accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.
Japonia a părut inițial să fi ținut sub control focarul, dar răspândirea virusului a fost mult peste posibilitățile administrației. Specialiștii se confruntă cu incompetența guvernului și cu o insuficiență uriașă a echipamentelor de protecție de care au nevoie de lucrătorii medicali.
Primul Ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a anunţat joia aceasta că ţara se va izola la nivel naţional. Prelungirea stării de urgenţă s-a instituit pentru a combate răspândirea coronavirusului. Decizia vine în urma îndemnului specialiştilor din domeniul medical, scrie Mediafax.
Se estimează că spitalele sunt pe punctul de a atinge pragul de maximă ocupare. Un scenariu apocaliptic de evitat ar fi colapsarea sistemului medical şi implicit neputinţa de a trata toţi pacienţii, indiferent de diagnostic. Declaraţia sa va permite guvernatorilor locali să îndemne populaţia să rămână în casă. Dar măsurile luate nu impun şi o pedepsire în caz de încălcare, ca în majoritatea statelor lumii. Starea de urgenţă instituită va rămâne valabilă până în data de 6 mai.
Numărul îmbolnăvirilor în Japonia a cunoscut o creştere lentă de la începutul lunii ianuarie. În total s-au înregistrat până astăzi 8.500 de cazuri de îmbolnăvire şi 136 de decese.